Včera pro nemoc nenastoupil Peter Sagan, dnes v průběhu etapy slezl z kola vítěz včerejší etapy Caleb Ewan.

Profil etapy a skladba kopců dávaly reálnou šanci na úspěch z úniku. Proto do něj dnes poslalo své zástupce více týmů a nejen ty italské druhodivizní. A i ty vyslaly dopředu své nejlepší borce. EOLO Diega Rosu, Drone Hopper Jhonatana Restrepa, Arkéa Warrena Barguila. Z World týmů tu byl Calmejane z AG2R, Hamilton z DSM, Caisedo z EF, Sütterlin z Bahrainu, Rubio z Movistaru, Grmay z BikeExchange a Simmons z Treku.

První citelné lámání chleba nastalo 40 km před cílem. To z první skupiny odjel sólově Quinn Simmons a z pelotonu trojice nejlépe postavených v průběžném pořadí, tedy Ganna (Ineos), Evenepoel (Quick-Step) a Pogačar (UAE) a s nimi ještě Hindley (Bora-hansgrohe). Zatímco čtveřice, která postupně nabírala odpadlíky z úniku, byla nakonec pohlcena hlavní skupinou, Simmons se ze všech sil snažil o naplnění šance na vítěznou etapu.

Jenže za ním se v závěrečných okruzích přes středně náročný kopec závodilo, takže 13 km před cílem o svou šanci přišel. Jeho snaha mu však jednu odměnu přinesla. Zítra oblékne dres pro nejlepšího vrchaře. Bezprostředně poté ho vystřídal před pelotonem vrchař Ferron (TotalEnergies) a několik kilometrů se zdánlivě nesmyslně po rovině větral s pársekundovým náskokem před početným balíkem.

Vše se schylovalo k vyvrcholení etapy, jímž bylo cílové stoupání. Ferron byl dojet na jeho úpatí a od té chvíle útok střídal útok. Postupně to zkusili Bardet (DSM), Thomas (Cofidis) a Tesfatsion (Drone Hopper), což stačilo na to, aby 3 km před cílem odpadl Carapaz (Ineos). Na špici se však nepolevovalo, nejprve López (Astana), pak Kelderman (Bora), 2,3 km před cílem to zkusil Evenepoel a po něm znovu López. Pogačar si vše s přehledem hlídal, navíc se mu snažil s vyceněnými zuby být k užitky Soler.

1,6 km před cílem to bylo moc i na Alaphilippa (Quick-Step). V té chvíli to zkusili borci Ineosu, nejprve Narváez a po něm opakovaně Porte. Posledním atakem před nástupem Pogačara byl pokus Lafaye (Cofidis). Zhruba 700 metrů před cílem zrychlil fenomén Tadej Pogačar a bylo po závodě. Na pásku dorazil uvolněně bez maximálního úsilí, když si své soupeře v posledních stovkách metrů spíše kontroloval, než by se snažil najet co nejvíc vteřin.

I tak mu to stačilo, aby od zítřka vlastnil tři dresy: modrý pro lídra průběžné klasifikace, fialový pro nejlepšího v bodovací soutěži a bílý pro nejlepšího mladíka!

Celodenní práci svého týmu zúročil Jonas Vingegaard druhým místem, výborně jedoucí Victor Lafay bral místo třetí.

Zítra je na programu ještě těžší etapa, ta nejtěžší však přijde na řadu v sobotu. Zatím to vypadá, že je tu jen jeden lídr.