Přitom jeho letošní sezóna byla tak trochu jízdou jak na horské dráze. Zahájil v únoru na UAE Tour 10. místem, v březnu skončil 15. na Katalánsku a na přelomu dubna a května se dostal na stupně vítězů na Okolo Romandie za dva borce Ineosu Gerainta Thomase a Richie Porteho.

Pak však přišlo květnové Giro, které musel ve 12. etapě opustit pro zánět kolenní šlachy. Což mu nezabránilo, aby v závěru června dojel 2. na italském šampionátu, kde ve spurtu dvojice podlehl Sonny Colbrellimu. V červenci si však při pádu na Settimana Ciclistica Italiana přivodil zlomeninu obratle a byl zase na čas mimo.

Jenže se znovu dokázal vrátit ve výborné kondici právě včas na italské říjnové klasiky, když nejprve dokončil Skoda-Tour de Luxembourg na 13. místě. V rychlém sledu od 4. do 9. října dokázal dojet 3. na Coppa Bernocchi za vítězným týmovým kolegou Remco Evenepoelem, 8. na Milano-Torino, které vyhrál Primož Roglič, aby sezónu zakončil největším úspěchem, 2. místem na Il Lombardia, kde podlehl pouze Tadeji Pogačarovi, když ostatní soupeře nechali daleko za sebou.

"Věřím v budoucnost tohoto týmu. Všechno je tady perfektní. Všichni se chovají jako stoprocentní profesionálové. Každý člen týmu má motivaci se zlepšovat. Vím, že i já tu můžu jít nahoru. Není to jen práce, je to jedna velká rodina, cítíte tu opravdové přátelství,“ komentoval prodloužení smlouvy 28letý Ital, který do světa velké profesionální cyklistiky vstoupil v roce 2017 v týmu Androni Giocattoli.

"Fausto neměl snadný rok, ale i přesto stále tvrdě pracoval. Pokaždé, když závodil, ukázal, jak dokáže jet naplno pro týmové kolegy nebo jít za vlastní šancí. Jsem velmi rád, že mohl zakončit sezónu s tak velkým výsledkem na Il Lombardia. A kdo ví, co dokáže v dalších letech,“ řekl šéf Deceuninck-Quick Step Patrick Lefevere.

Tým má na další sezónu aktuálně podepsáno 26 lidí. Největší hvězdy Remco Evenepoel, Julian Alaphilippe a Kasper Asgreen podepsali nové dlouhodobé kontrakty už na začátku tohoto roku. Přičemž Evenepoel je pod smlouvou až do roku 2026!

Tým zatím získal čtyři nové posily. Louis Vervaekeho z Alpecin-Fenix, 28letého univerzála s dobrým pohybem v kopcích, který už má v minulosti za sebou pět sezón ve World Tour v týmech Lotto a Sunweb. A dále tři neoprofesionály Stana Van Trichta (22), Ethana Vernona (21) a 18letého Slováka Martina Svrčka, který se k týmu připojí naplno od 1. července příštího roku. Svrček je mimořádný talent, což dokázal i v závěru sezóny 4. místem v hromadném závodě juniorů na mistrovství světa a 6. místem na juniorském Paris-Roubaix.

Tým opouští Sam Bennett a společně s ním odchází do Bora-hansgrohe jeho vodič Shane Archbold. Do UAE Emirates jde Joao Almeida a Alvaro Hodeg. V týmu končí i mladý Ian Garrison (23), který si postěžoval, že tu nedostal příležitost ukázat, co v něm je, takže se rozhodl vrátit se domů do USA do kontinentálního L39ION of Los Angeles.

U třech cyklistů ještě není oficiálně jasné, zda v týmu zůstanou. Mark Cavendish měl výbornou sezónu a bylo by překvapením, kdyby se s týmem nedohodli na dalším fungování. Mezi zbylými dvěma je vedle Mattia Cattanea tím, kdo na tomto seznamu figuruje, i Josef Černý.