Dva a půl rok čekání skončí tuto neděli 3. října. Paříž - Roubaix je zpět a fanoušci klasik se nemůžou dočkat. Navíc se snad dočkají i ještě mnohem méně časté věci, deštivého Roubaix. Naposledy na kostky na severu Francie při závodě pršelo v roce 2002. Tehdy blátivé "Peklo severu" vyhrál Johan Museeuw, jeden z nejlepších klasikářů historie. Slavný Belgičan vyhrál potřetí a díky tomu se v historické tabulce nejúspěšnějších jezdců řadí na sedmé místo. Více triumfů (4) získali pouze Roger De Vlaeminck a Tom Boonen. 

Právě Boonen tehdy na Roubaix debutoval. V dalších 17 ročnících nepršelo, takže ani tak zkušený závodník jako Tom Boonen nemá moc zkušeností s mokrými pavé. Boonen při své premiéře dojel třetí, což je další výjimečná věc. Uspět při první účasti, nebo dokonce vyhrát, se v podstatě neděje. Je to pravděpodobně už více než 70 let, kdy naposledy vyhrál nějaký debutant. V roce 1949 zvítězil Serse Coppi, bratr slavného Fausta. Ale aby to nebylo tak jednoduché, o vítězství se tehdy dělil se zkušenějším Francouzem André Mahem. Ten startoval už o rok dříve a skončil devátý. 

Vyhrát Roubaix při první účasti je nepravděpodobné a také proto není největším favoritem Mathieu van der Poel. Nizozemec si na debut musel počkat do svých 26 let. Van der Poel nemá zkušenosti s Roubaix, ale kostky severní Francie zná, už několikrát jel Grand Prix de Denain a závod dokonce i vyhrál. Navíc má všechny kvality, které jsou pro Roubaix důležité. Má obrovskou výkonnost a výbušnost, umí udržovat vysoké tempo po dlouhou dobu, má skvělou techniku jízdy a cit pro ovládání kola na nerovném povrchu a také pořádné sebevědomí. Van der Poel je tím, kdo by mohl prokletí debutantů zlomit. 

A nebojí se ani deště: "Bylo by skvělé, kdyby pršelo. Ano, bude to o něco nebezpečnější a také techničtější. A ne vždy máte vše sami pod kontrolou. Půjde o to, vyhnout se pádům. Prozkoumali jsme si některé sektory pavé a dlažební kostky byly většinou suché, kromě pár úseků. Ale dokážu si představit, jaké to bude, když v neděli začne pršet.“

Jeho rival a snad i největší favorit Wout van Aert si déšť nepřeje, Roubaix už dvakrát jel a měl dost smůly, takže po dalších komplikacích netouží: "Sektory na dlažebních kostkách jsou vlastně jen cesty pro zemědělce. To znamená, že na nich bude bláto. Ať už bude hodně pršet nebo ne, stejně tam budou zrádné pasáže." A souhlasí s ním i Philippe Gilbert, vítěz posledního ročníku: "Bude to chaos. Takové Roubaix jsem nikdy nejel. Rozhodně to nebude zábava a doufám, že se předpověď počasí změní. Během tréninku na kostkách jsem viděl spoustu pádů a nedokážu si představit, jak závod objet bez pádu, pokud bude pršet. Netěším se na to, nebude to žádné potěšení a jen doufám, že zůstane sucho," cituje Belgičana cyclingnews.com. 

Na cyklisty čeká 30 sektorů pavé a celkem 55 kilometrů na dlažbě. První leží na 97. kilometru a sledovat závod je nejlepší nejpozději už při nájezdu na Arenberg, jeden z pětihvězdičkových sektorů 163 kilometru, asi 95  kilometrů před cílem (cyklisté by zde měli být kolem 15. hodiny). Na Arenbergu se pojede tvrdě a od té chvíle se začne závodit. Pokud se v dešti nebudou dít velké věci už dříve, což je klidně možné. Nesmírně důležité budou také další dva pětihvězdičkové sektory Mons-en-Pévèle (11 úsek od konce) a Carrefour de l'Arbre (4 úsek od konce).

Deceuninck - Quick-Step proti zbytku světa

Určit největšího favorita není snadné, protože nejlepší klasikáři současnosti nemají moc zkušeností. Nabízí se Wout van Aert, ale startoval pouze dvakrát a ani jednou nejel o vítězství. Na kostkách mu to jde, má hodně síly, je dobrý technicky a k dispozici bude mít i silný tým. Jenže Roubaix je také velmi taktickým závodem a Jumbo - Visma může využít nečekaného tahu a do úniku vyšle například Mika Teunissena, který výkonnost na vítězství má. Van Aert doufá, že mu ještě nějaké síly zbyly, má za sebou dlouhou sezónu a musel srovnat s neúspěchem na Mistrovství světa: "Chvíli mi trvalo přepnout a soustředit se na Roubaix. Zajímalo by mě, kolik mi zbývá v nádrži.“

Největším favoritem proto není Van Aert, ale kolektiv týmu Deceuninck - Quick-Step. Belgický celek má v sestavě snad až pět potenciálních vítězů. Ambice mají Zdeněk Štybar, Yves Lampaert, Florian Sénéchal, Kasper Asgreen i Davide Ballerini. Jejich úkolem bude útočit a pokusit se přečíslit vážné soupeře. Pokud se nekdo z nich dostane do nebezpečného úniku v závěru závodu, bude těžké ho dostihnout. Ostatní týmy nebudou mít na konci Roubaix kolektivní sílu. Štybar má na Roubaix nejlepší výsledky, ale bude muset být mimořádně agresivní. Nesmí čekat na spurt ani v malé skupině, protože v dojezdu na velodromu už několikrát prohrál. A spousta jeho soupeřů je rychlejší. Musí vystihnout správnou chvíli k útoku a musí mít dost odvahy vsadit vše na jednu kartu a nečekat příliš dlouho. Je třeba riskovat a risk většinou nevyjde, v silničních závodech rozhodně ne, ale nic jiného Štybarovi nezbývá. Musí překvapit soupeře a dám týmovým kolegům najevo, že letos chce vítězství nejvíc. 

Mezi úzký výběr favoritů patří i Dylan van Baarle. Nizozemec je prototypem typického vítěze Roubaix. Vysoký, silný a chytrý. Na světovém šampionátu skončil druhý, má formu a úžasnou vytrvalost. A také silný tým, pomáhat mu budou Gianni Moscon, Michal Kwiatkowski, Luke Rowe a další. Další medailista z Flander, Dán Michael Valgren, povede sestavu EF Nippo. Valgren na Roubaix ještě nikdy nestartoval, takže se nedá předvídat, co se od něj dá čekat. Zato jeho týmový kolega Sebastian Langeveld mnohokrát dojel v první desítce a jednou byl dokonce i třetí.   

Vynahradit si zklamání z domácího šampionátu bude chtít Jasper Stuyven. Belgičan patří do silné sestavy Trek - Segafredo a kromě něj pojede o vítězství i Mads Pedersen. Hodně týmů bude mít v týmu více lídrů. Například BORA - hansgrohe s Petrem Saganem a Nilsem Polittem, AG2R Citroen s Gregem Van Avermaetem a Oliverem Naesenem, Groupama - FDJ má Stefana Künga a Arnauda Démara, UAE Emirates Mattea Trentina a Alexandra Kristoffa a Bahrain Victorious Sonnyho Colbrelliho a Mateje Mohoriče.   

Na koho bychom si tedy vsadili? Srdce říká Zdeněk Štybar, rozum Wout van Aert a černým koněm je Dylan van Baarle. Tak si z toho vyberte.