Valonský šíp je velice dobře předvídatelný závod, pravidelně se rozhoduje v posledním výjezdu Mur de Huy a není třeba vymýšlet různé taktické varianty a možnosti. Favoritům stačí kontrolovat závod a za pomoci týmových kolegů se držet pod kopcem v popředí pelotonu a poté zaútočit ve správný okamžik. Teoreticky je to snadné, prakticky je to velmi obtížné. Zkušenosti jsou nutné, bez nich cyklista neví, kdy je na Mur de Huy nejlepší zaútočit. Proto už pětkrát vyhrál Alejandro Valverde a proto Julianu Alaphilippovi trvalo několik let, než se dostal na vrchol na prvním místě. 


Závod startuje v Ansu u Lutychu, kde se několik let dojížděl monument Lutych - Bastogne - Lutych. Závodníci dojedou v závěru na okruh dlouhý 29 kilometrů a objedou ho dvakrát. Stoupání Cote d´Ereffe, Cote de Cherave a Mur de Huy tak překonají hned třikrát. Cherave vrcholí pět kilometrů před cílem, ale útoky zde zatím k úspěchu nevedly. 

Mur de Huy (900 metrů, 11,9%) je příliš těžký výjezd na to, aby unavení uprchlíci vydrželi před pelotonem až na vrchol, ačkoliv Maximilian Schachmann loni nebyl daleko od velkého překvapení. Najel do kopce první a udržel se ještě na osmém místě v cíli. Quick-Step loni hodně zavařil týmu Movistar, donutil španělský celek pracovat a Valverde neměl před finišem ideální podporu. Bude Deceuninck - Quick-Step podobně aktivní i letos, když obhajuje triumf Juliana Alaphilippa? Nebo bude naopak kontrolovat všechny útoky? 


Favorité

Největší favorit je zcela jasný. Julian Alaphilippe je ideálním mužem pro Valonský šíp. Lehký a výbušný závodník s dostatkem zkušeností a silným týmem. Alaphilippe byl aktivní na Amstel Gold Race a je ve formě, ačkoliv měl v závěru nizozemské klasiky problémy s Jakobem Fuglsangem. Alaphilippovi více vyhovují kratší závody, přesně jako Valonský šíp. 

Alaphilippe bude mít jednoho nového a nebezpečného soupeře, Maximiliana Schachmanna. Německý cyklista přestoupil z Quick-Stepu do BORA - hansgrohe a daří se mu skvěle. Vyhrál už pět závodů, včetně težkých etap na Kolem Baskicka a prudké výjezdy si letos vyloženě užívá. Možná mu trochu schází zkušenosti, ale fyzicky patří k nejlepším a jeho vítězství by nebylo žádným překvapením.   

Alejandro Valverde je králem Huy a rekordmanem Valonského šípu. S pěti vítězstvími je lepší než Moreno Argentin, Eddy Merckx, Marcel Kint a Davide Rebellin, kteří mají každý tři vítězství. Mistr světa už loni nestačil na Alaphilippa a letos je v mnohem horší formě. Stále patří k favoritům, ale na Amstelu se mu vůbec nedařilo a v sezóně se spíše zhoršuje. Ztratil po zisku duhového dresu motivaci? Jsme hodně zvědaví, jak se mu Valonský šíp vydaří.

Dlouholetým čekatelem na vítězství je Daniel Martin. Irský vrchař a klasikář dojel druhý v letech 2017 a 2014 a třetí v roce 2016. Vždy je favoritem, ale na Valverdeho neměl a nyní je lepší Alaphilippe. Vynechal Amstel Gold Race, aby byl připraven na belgické klasiky. Formu má vynikající, dařilo se mu na několika etapových závodech, ale vítězství ještě nepřišlo. Pódium je jednoznačně v jeho možnostech. 

V širším okruhu favoritů je spousta závodníků. Například Lotto Soudal má specialistu na Ardeny Jelleho Vanenderta, loni třetího a taky Tima Wellense. Michal Kwiatkowski zde dojel v roce 2014 třetí, ale obecně je na něj Mur de Huy hodně težký kopec. Podobně je na tom Michael Matthews, kterému nevyšel Amstel Gold Race a bude mít velkou motivaci. 

Zkušenosti a lepší pohyb v pelotonu chybí Michaelu Woodsovi, ale strmé výjezdy miluje a kdyby se dostal na dobrou pozici, bude velmi nebezpečný. Romain Bardet se snaží prosadit i v jednorázových závodech a Valonský šíp je dobrou příležitostí, ale je dostatečně výbušný? Dylan Teuns bude lídrem týmu Bahrain Merida a už zde dojel předloni třetí, ale jeho forma se nezdá být dost dobrá. Možná překvapí. Dobrým typem závodníka je také Adam Yates, který by měl vést do boje sestavu Mitchelton - Scott

Očekává se početné české zastoupení. Roman Kreuziger je lídrem týmu Dimension Data a loni dojel na čtvrtém místě. Jenže loni měl excelentní kondici, letos má sice dobrou, ale ne nejlepší formu. První desítka je reálná. Startovat bude také Josef Černý z CCC, Petr Vakoč z Deceuninck - Quick-Step a Daniel Turek z Israel Cycling Academy. Všichni v rolích domestiků.   

Favorité Valonského šípu:

∗∗∗∗∗ Julian Alaphilippe

∗∗∗∗ Maximilian Schachmann

∗∗∗ Alejandro Valverde, Dan Martin

∗∗ Michal Kwiatkowski, Jelle Vanendert 

∗ Michael Matthews, Michael Woods, Romain Bardet, Dylan Teuns

Foto Sirotti