O trase Dauphiné jsme psali v předchozím článku ZDE. V tomto článku se zaměříme na favority závodu. 

Spousta favoritů Tour de France si letos vybrala Kolem Švýcarska, například trojice lídrů Movistaru Alejandro Valverde, Nairo Quintana a Mikel Landa. Také Richie Porte si po loňském zklamání na Dauphiné vybral Švýcarsko. Ale Vincenzo Nibali tvrdí, že nejlepší přípravou na Tour de France je francouzský etapový závod. ,,Jsem přesvědčený, že Dauphiné je nejlepším závodem pro postupné budování formy na Tour de France, což je můj hlavní letošní cíl. Vždy je to těžký závod se spoustou kopců a vynikajícími závodníky." Ale vzápětí dodává, že zvítězit bude asi příliš těžké: ,,Chci zajet dobrý závod, ale vyhrát bude hodně těžké. Rád bych uspěl v některých vybraných etapách, ale hlavní je příprava na Tour." 

Nibaliho proto mezi hlavní favority řadit nemůžeme. Větší šance má lídr Sky Geraint Thomas. Velšan si letos dělá naděje na pozici lídra na Tour de France, je to sice nepravděpodobné, protože Chris Froome je opět silný, přesto by chtěl být jedním z chráněných jezdců Sky. Ale musí přesvědčit už na Dauphiné. Bude mít velmi silný tým do časovky družstev, startují také Michal Kwiatkowski, Jonathan Castroviejo a Gianni Moscon. Zvládne však tři krátké horské etapy za sebou? 

Přesně opačný problém má Romain Bardet. Krátké horské etapy mu vyhovují, ale AG2R La Mondiale je tradičně slabý v časovce družstev. V 35 kilometrů dlouhé časovce může ztratit až příliš mnoho času. Ale ztráta v průběžném pořadí může Bardeta donutit k aktivnímu pojetí závěrečných etap. A to by bylo z diváckého pohledu skvělé. 

Zachránit sezónu chce Daniel Martin, lídr UAE Emirates. Celému arabskému týmu s italským zázemím se letos vůbec nedaří. Martinovi nevyšlo jaro, druhou příležitostí je Tour de France a předcházející závody. Krátké a agresivní etapy v horách mu budou vyhovovat, ale v časovce družstev pravděpodobně ztratí. Vše ale bude záležet na jeho kondici, která je neznámá. Tlak na něj se zvyšuje, vedení týmu plánuje přivést nové posily a Martin by z pozice lídra mohl klesnout na pomocníka lídrů. 

Z Ilnura Zakarina se loni stal spolehlivý lídr na třítýdenní etapové závody. Dojel pátý na Giro ďItalia a třetí na Vueltě a letos si vybral Tour de France. V týdenních etapácích je vždy velmi dobrý, ale více by mu vyhovovala individuální časovka. Ani on letos zatím zrovna nezáří a celý tým Katusha Alpecin se trápí. Od Tour de France čeká nejlepší výsledky, převážně od Marcela Kittela, ale částečně i od Zakarina. Dauphiné je dobrou příležitostí se ideálně připravit a zvýšit si sebevědomí. 

Movistar vybral pro Dauphiné vítěze Paříž - Nice Marca Solera. Mladý Španěl se připravuje na svou první Tour de France, kde ho čeká především práce domestika pro Quintanu a Landu. Dauphiné je pro něj příležitost zajet svůj vlastní výsledek. 

Na první Tour de France v roli lídra se chystá také Bob Jungels. Ten už má letos splněno, vyhrál monument Lutych - Bastogne - Lutych. Dauphiné odhalí, jak konkurenceschopný v horách bude. To samé platí o Warrenu Barguilovi, který má od letoška zodpovědnost za výsledky svého týmu. Zatím to za moc nestojí, ale charakter Dauphiné by mu měl přesně sedět. Také loni byl až do Tour neviditelný. 

Mezi širší seznam favoritů patří také Adam Yates (Mitchelton-Scott), Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe), David Gaudu (Groupama-FDJ), Damiano Caruso (BMC) a Pello Bilbao (Astana), Jakob Fuglsang nebude obhajovat, dal přednost Švýcarsku.

Mezi sprintery je konkurence mnohem slabší. V hromadných dojezdech by se mohli prosadit Fabio Jakobsen, Edvald Boasson Hagen, Bryan Coquard a Phil Bauhaus, ale žádné těžké váhy. 

Foto Sirotti