Na Mistrovství České a Slovenské republiky se obvykle nejezdí příliš těžké časovky. Převládají rovinaté tratě, ale letošní ročník je odlišný. Hned po startu začnou závodníci stoupat do obce Hůrky. Stoupání je docela dlouhé, má kolem čtyř kilometrů a zbytek časovky je zvlněný. 

Časovka vede po okruhu, což musíme ocenit. Velice často se časovky pořádají na širokých silnicích jedním směrem a za otočkou po té samé silnici zpět. A to nebývá zrovna zajímavé. Okruh je mnohem lepší variantou. Měří 20 kilometrů a jeden okruh absolvují juniorky, junioři a ženy. Muži pojedou dva okruhy. Celkem tedy 40 kilometrů. 

Největší zájem samozřejmě přitahují profesionálové, ale letos nejsou jezdci WorldTour největšími favority. Pojede totiž jen Zdeněk Štybar. Leopold König a Petr Vakoč se Mistrovství republiky nezúčastní, Roman Kreuziger a Jan Hirt pojedou pouze silniční závod s hromadným startem. Štybar patří k favoritům na medaili, ale ne na titul. Není špičkovým časovkářem. 

Souboj o titul očekáváme mezi týmovými kolegy z celku Elkov Author. Obhajuje Jan Bárta, ale Josef Černý je v lepší kondici. Oba mají za sebou prestižní etapový závod Kolem Slovinska. Černý zde zaznamenal svůj nejlepší výsledek v časovce v kariéře. Dojel v poslední etapě na třetím místě za jedním z nejlepších časovkářů na světě Primožem Rogličem a dalším vynikajícím specialistou Janem Tratnikem. 

Černý jel excelentně a posunul se na celkové sedmé místo. Vzhledem k formě a také k profilu časovky je hlavním favoritem. Už loni získal medaili. V Žiaru nad Hronom skončil třetí, ale s velkým odstupem dvou minut za Janem Bártou. Letos často závodí v zahraničí a jeho výkonnost stále stoupá. 

Jan Bárta rozhodně neměl ideální přípravu. Také objel Kolem Slovinska, jenže spadl. Nic vážného si nezpůsobil, ale ani odřeniny nejsou před časovkou příjemné. Ve Slovinsku ztratil na Černého necelou minutu, ale v Karlových Varech bude nebezpečnější. Bárta má spoustu zkušeností a mimořádnou vůli. Mezi ním a Černým očekáváme těsný souboj. 

Ostatní kategorie 

V U23 těžko tipovat. Nejlepším českým závodníkem v této kategorii je Jakub Otruba a dobře zajel i na Kolem Slovinska. Loni získali medaile Michal Kohout a Adam Ťoupalík a do kategorie U23 patří i letos. 

Mezi juniory je jasným favoritem Karel Vacek. Náš nejlepší juniorský reprezentant se letos výrazně v chronometru zlepšil. Na trénink na časovkářském kole se soustředil a má za sebou několik povedených časovek. Na Saarland Trofeo skončil v časovce druhý a jako vrchař zaskočil severské specialisty. Jede si pro titul, ale mezi juniory jsou častá překvapení. Jisté vítězství nemá. 

Mezi ženami to je velká neznámá. Loni oba tituly získala Nikola Nosková. Jenže ta letos na silnici kvůli zranění a pádu závodila velmi málo a rozhodně není v loňské formě. V časovce VR Women ITT na Ukrajině ji porazily Jarmila Machačová, Lucie Hochmann, Melissa Van Neck a Kateřina Kohoutková. Favoritkou závodu je proto několikanásobná mistryně Jarmila Machačová. Mezi juniorkami se neodvažujeme tipovat. 

Startovní listinu najdete ZDE

Foto Josef Vaishar/Cycling.photography