Junioři

Začínáme kategorií, která je pro nás jednoznačně nejnadějnější. Tomáš Kopecký se minulý víkend stal vítězem Světového poháru a patří k hlavním favoritům. Zatímco loni dominovali Britové, kteří získali všechny medaile, letos se něco takového pravděpodobně nestane. Pro Kopeckého budou velkými soupeři domácí závodníci Pim Ronhaar a Mees Hendrickx. Ale i Kopecký je v Nizozemsku doma, takže je hlavním favoritem. Na Mistrovství Evropy Kopeckého porazil Švýcar Loris Rouiller, na něj také nesmíme zapomenout. Silnou Británii bude zastupovat Ben Tulett. 

Favorit: Tomáš Kopecký (Česká republika)

Ženy U23

Závod žen kategorie U23 se ve Valkenburgu pojede potřetí v historii. Česká reprezentace se bohužel musí obejít bez Nikoly Noskové, na druhou stranu by jí delší odpočinek měl prospět před další silniční sezónou, což je podle nás důležitější. Na medaili nejspíše žádná česká závodnice nedosáhne, největší naděje vkládáme do Adély Šafářové, ale nejlepší cyklistky této kategorie jsou zatím na jiné úrovni. Především Britka Evie Richards, která umí porážet i elitní ženy. Vyhrála velmi náročný Světový pohár v Namuru a dojela třetí v Hoogerheide. Je jasnou favoritkou. Soupeřkou by jí mohla být Belgičanka Laura Verdonschot, ale když nevyhraje Evie Richards, bude to velké překvapení. 

Favoritka: Evie Richards (Velká Britanie)

Muži U23

Další kategorie, kde mají Britové největšího favorita. Tom Pidcock je loňským mistrem světa mezi juniory, ale hned v prvním roce v U23 je nejlepší i zde. Pidcock vyhrál Světový pohár a když nemá technické problémy, či pád, nemá soupeře. Pidcock je jedním z nejtalentovanějších cyklistů na světě, je i mistrem světa juniorů v časovce a vítězem Paříž - Roubaix ve stejné kategorii. O několik let starší Eli Iserbyt z Belgie ho sice dokázal porazit v Táboře a získal evropský titul, ale když má Pidcock svůj den, je téměř neporazitelný. Iserbyt už jeden titul doma má, před dvěma lety porazil Adama Ťoupalíka. Vítězství obhajuje Nizozemec Joris Nieuwenhuis, nebezpečný bude i Thijs Aerts. Adam Ťoupalík také patří ke světové špičce, ale jeho poslední výsledky nejsou dobré a velkým úspěchem bude umístění v první pětce. 

Favorit: Tom Pidcock (Velká Británie)

Ženy

Letošní špička je mezi ženami neuvěřitelně široká. Vítězky se na závodech střídají, každý podnik je v popředí někdo jiný a závody žen ostře kontrastují s nudou, kterou vídáme mezi muži, kde vítězí v nejlepším případě dva závodníci. Vybrat jednu hlavní favoritku proto není snadné. Velmi silnou sestavu budou mít Američanky. Hlavním trumfem je Katie Compton, nejzkušenější závodnice ve startovním poli. Jenže Američanka má na Mistrovství světa psychický blok, který jí brání dosáhnout na zlato. Velmi nebezpečné mohou být bikerky, Jolanda Neff si bohužel zlomila v Hoogerheide loket a klíční kost, ale Pauline Ferrand-Prévot, Eva Lechner a Kateřina Nash budou startovat. Česká reprezentantka patří k širší světové špičce a může dosáhnout na medaili. Odhadujeme, že do první šestky by se mohla vejít, pokud jí vyjde start a vyhne se technickým problémům. 

Široký kádr mají domácí Nizozemky. Marianne Vos, Thalita de Jong, Maud Kaptheijns a Lucinda Brand můžou bojovat o přední příčky. Největší hvězdou ženského cyklokrosu a největší favoritkou je ale Belgičanka Sanne Cant. Obhájkyně titulu má v závodech největší přehled, umí si počkat na správný okamžik k útoku a v současnosti má největší naději na další titul. 

Favoritka: Sanne Cant (Belgie)

Muži

Chce se napsat, že favorité jsou jen dva, ale on je vlastně jen jeden. Mathieu van der Poel v této sezóně nemá konkurenci. Od začátku roku neprohrál jediný závod, vyhrál sedm z devíti Světových pohárů, je mistrem Evropy a jede si pro druhý titul mistra světa. Elitní cyklokrosy bývají kvůli němu po prvním kole hodně nezáživné. Není to chyba jeho, ale jeho soupeřů. Wout van Aert se v porovnání se začátkem roku zlepšil, ale nestačí to, van der Poel je stále daleko před ním. Belgičan se ale umí vypořádat s nástrahami Mistrovství světa, umí vyladit formu a eliminovat problémy. Díky tomu má už dva duhové trikoty ve skříni. 

Ostatní by se měli prát o bronzovou medaili. Největší šanci mají Belgičané Toon Aerts a Laurens Sweeck. Ohledně českých nadějí jsme optimističtí, věříme, že se Michael Boroš vejde do první osmičky.

Favorit: Mathieu van der Poel (Nizozemsko) 

Foto Jaroslav Svoboda