Tour de France je zpět. A opět jsme si před startem nejdůležitějšího závodu užili trochu dramatu. Chris Froome řešil překročení povoleného limitu látky Salbutamol, ale byl očištěn podezření z užívání dopingu a může bez jakéhokoliv omezení startovat. A je největším favoritem 105. Tour de France. 

Letošní Tour rozhodně nebude snadná. Nepochybně pár důležitých závodníků vyřadí pády a zranění, protože v první polovině se očekávají samé hektické etapy. Nebezpečná bude zejména 9. etapa do Roubaix s průjezdem kostkových sektorů známých z klasiky Paříž - Roubaix. Kvůli kostkám a nebezpečným etapám na začátku Tour jede hodně specialistů na klasiky a tempařů. Týmy velkých favoritů chtějí chránit své lídry. Velmi důležitá bude i časovka družstev a síla týmu v ní bude rozhodovat. Pro některé slabší celky a jejich lídry to může být zásadní problém. Tým bude velice důležitý pro každého lídra. 

Chris Froome (Sky)

Usiluje o pátý titul na Tour de France. Vítězstvím by se přidal do klubu nejúspěšnějších závodníků. Motivaci má tedy mimořádnou. V současnosti je obhájcem vítězství na všech třech Grand Tours a jednoznačně nejlepší specialista na třítýdenní závody. Když je připraven a ve formě, není nikdo, kdo by mu mohl konkurovat, protože je skvělý vrchař, neméně kvalitní časovkář, výborný je i ve sjezdu a dává si pozor na pozici v pelotonu a má nejlepší tým. 

Někteří nejlepší vrchaři dokážou s Froomem závodit, ale nestačí v časovce. Tom Dumoulin je lepší časovkář, ale horší vrchař. Tak všestranný jako Froome není nikdo. Aspoň zatím. Co mu tedy může zabránit v triumfu? Moc toho není. Samozřejmě nemůže být dokonale čerstvý, protože má za sebou těžké Giro, ale italský závod končil ve formě, nebyl zničený a očekáváme, že na Tour bude v ještě lepší kondici. 

Ale ani Froome nemůže mít vždy štěstí. V roce 2014 spadl několikrát ještě před nájezdem na kostky a musel vzdát. To se mu může přihodit i letos, stejně jako komukoliv jinému. Ale Sky bude na svého hrdinu dávat velký pozor. 

Nairo Quintana (Movistar)

Chris Froome se letos pokouší o to, co Nairu Quintanovi loni absolutně nevyšlo. Quintana přijel loni v červenci na start Tour unaven z dlouhého Gira a nestačil. Letos kompletně změnil taktiku a vše vsadil na Tour de France. A s ním celý Movistar. Španělský celek začíná Tour se třemi lídry, kromě Quintany s Mikelem Landou a Alejandrem Valverdem. Přesto se určitě nejvíc čeká od Quintany. A on sám má jediný cíl, konečně vyhrát a doplnit triumfy na Giru a Vueltě o poslední Grand Tour. 

Silnou stránkou Naira Quintany jsou rozhodně kopce, v nich by měl Frooma dostat pod tlak. A pak také kombinované útoky celého týmu Movistar. Ale těžko předvídat, zda Movistar dokáže využít svých třech lídrů. Naopak slabinou budou obě časovky. A to velkou slabinou. Stále má mimořádný potenciál a už by měl být na vrcholu sil. Ale bude to mít velmi těžké, v průběhu Tour se možná smíří s umístěním na pódiu. 

Vincenzo Nibali (Bahrain Merida)

33letý Ital Vincenzo Nibali je nejlepším cyklistou své generace, vítězem čtyř Grand Tours a třech monumentálních klasik. Ale má ještě na vítězství na Tour de France? Sám Nibali říká, že tohle je jeho možná poslední příležitost. Před čtyřmi lety vyhrál suverénně, to už nezopakuje, ale bude potřebovat podobné okolnosti. Jeho vítězství je spíše nepravděpodobné, ale snad průběh závodu pořádně zdramatizuje. 

Richie Porte (BMC)

A je tu další pokus Richieho Porta proniknout na pódium Tour de France. Výkonnostně na to nepochybně má, jenže příliš často končí na zemi. Tlak na Tour nezvládl už několikrát, loni upadl v technickém sjezdu a musel vzdát. Letos si vybral klidnější program, aby byl na Tour čerstvější. Přesto vyhrál Kolem Švýcarska a do Francie odjíždí opět jako velký favorit. Porte je velmi dobrý vrchař i časovkář, ne tak dobrý jako Froome, ale na pódium by to mohlo stačit. I tým má kvalitní, bohužel v rozpadu, příští rok už žádný celek BMC nebude a není jisté, že všichni jezdci budou táhnout za jeden provaz. Předvést se potenciálním zaměstnavatelům je lepší například etapovým vítězstvím, než zodpovědnou prací domestika. Pro Porta bude zásadní přežít etapu do Roubaix. Potřeba bude velká pomoc kolegů. 

Romain Bardet (AG2R La Mondiale)

Romain Bardet je jedinou současnou nadějí Francie na přední umístění. Dvakrát stál na pódiu, ale ani jednou nebyl blízko vítězství. Bardeta zdobí bojovnost, cit pro závod, vynikající technika a ochota riskovat, ale když ztratí příliš času v časovce, těžko s tím něco udělá. Letos bude mít velmi těžké postavit se na stupně vítězů. 

Geraint Thomas (Sky)

Největší šanci na celkové vítězství na Tour de France by Geraint Thomas měl, kdyby nebyl Chris Froome připuštěn na start. Jenže to se nestalo a na Velšana opět zbývá jen pozice záložního lídra. Tým Sky nikdy nejezdí na více rovnocenných lídrů, protože Froome všechny převyšuje a proto k tomu není důvod. Ale Thomas chce jet na celkový výsledek a Sky mu to umožní, ale v případě potíží bude muset vzdát své osobní ambice a pomoci Froomovi. 

Thomas je na tom v současnosti mimořádně dobře, suverénně vyhrál Critérium du Dauphiné a každý rok se zlepšuje v kopcích i v časovce. Jenže je podobný smolař jako Porte, padá dokonce častěji a nikdy žádný zajímavý výsledek na třítýdenním závodě nezajel. A to je mu už 32 let. Letos poprvé věříme, že může dokončit v popředí. První pětka je reálná. 

Tom Dumoulin (Sunweb)

Mistr světa v časovce si nedává jasný cíl. Chce vyzkoušet jet dvě Grand Tours rychle za sebou a otestovat své tělo. Tour by mu měla vyhovovat, pokud není po Giru příliš unavený, je kandidátem na pódium. Ale Nairo Quintana a před ním mnozí další ukázali, že kombinace Giro - Tour je mimořádně těžká. 

Adam Yates (Mitchelton-Scott)

Kvůli snaze uspět v celkové klasifikaci s Adamem Yatesem nechal tým Mitchelton-Scott doma svého nejlepšího sprintera Caleba Ewana. Celý tým se soustředí jen na Yatese a Brit musí skončit v první pětce, aby to bylo považováno za úspěch. Adam je mnohem rozvážnější než Simon, který dlouho vedl Giro ďItalia a vyhrál několik etap. Adam pojede méně agresivně a bude šetřit síly. A to na Tour přináší úspěch. 

Rigoberto Uran (EF-Drapac)

Stejně jako loni vsadil Rigoberto Uran vše na jednu kartu, na Tour de France. Loni to vyšlo, skončil druhý celkově a vyhrál etapu, ale co letos? Uran nepatří mezi velké favority na vítězství, ještě nikdy v kariéře nevyhrál profesionální etapový závod, ale co se týče umístění na stupních vítězů, těch už získal spoustu. Tým EF-Drapac sice tvrdí, že chce s Uranem celou Tour vyhrát, ale to je velmi nepravděpodobné. Uran musí eliminovat ztráty v časovkách a jet konzervativně v horách. Žádné velké útočení od něj nečekáme. Umístění v Top 5 by nás překvapilo. 

Mikel Landa (Movistar)

Mikelu Landovi vyhovuje být až druhým, záložním lídrem. Sám sice tvrdí, že chce být jasným lídrem, ale na Giru a Tour uspěl jen když na něj nebyl vytvořen velký tlak. V Movistaru je opět druhým lídrem, tentokrát za Nairem Quintanou. Doposud se nezdál být ve skvělé formě, Quintana a Valverde na tom byli lépe. V časovce ztrácí, problém bude mít i na kostkách a větru. Především od něj se očekávají odvážné útoky v horách. Doufejme, že se mu podaří závody zdramatizovat. 

Favorité Tour de France podle RoadCycling.cz: 

***** Chris Froome

**** Nairo Quintana

*** Vincenzo Nibali, Richie Porte, Romain Bardet, Geraint Thomas

** Adam Yates, Tom Dumoulin

* Rigoberto Uran, Mikel Landa

Druhá desítka favoritů 

Letošní ročník Tour má tolik favoritů, že nejdou všichni vyjmenovat. Zajímavé výkony očekávejte od závodníků, jako jsou Primož Roglič (LottoNL Jumbo), Jakob Fuglsang (Astana), Daniel Martin (UAE Emirates), Ilnur Zakarin (Katusha Alpecin), Alejandro Valverde (Movistar), Rafal Majka (BORA-hansgrohe), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Steven Kruijswijk (LottoNL Jumbo), Bob Jungels (Quick-Step Floors) a Egan Bernal (Sky). 

Především Roglič, Fuglsang a Valverde by měli být nebezpeční. Zakarin, Mollema a Kruijswijk pojedou stabilně a první desítka by jim vyjít mohla, ale těžko z toho bude něco víc. Daniel Martin je černým koněm závodu, hlavně v horách, ale má slabý tým, především v časovce družstev. 

Foto Sirotti