19. etapa Giro d'Italia 2018 vstoupí do historie. Chris Froome (Sky) v podstatě znemožnil všechny soupeře a suverénně zvítězil. Rozhodující moment závodu přišel už 80 kilometrů před cílem, v nejtěžším stoupání Colle delle Finestre. Tým Sky rozjel ohromně rychlé tempo a na šotolinové cestě zaútočil Chris Froome, ujel všem soupeřům a dorazil na nejvyšší vrchol Gira, takzvaný Cima Coppi, s náskokem 40 sekund před skupinou Toma Dumoulina (Sunweb). Růžový Simon Yates (Mitchelton-Scott) na Finestre odpadl velmi brzo a na vrchol přijel s obrovskou ztrátou přes 15 minut. 

Na Finestre začal velký souboj osamoceného Chrise Frooma se skupinou, ve které byli Tom Dumoulin, Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Miguel Angel Lopez (Astana) a Richard Carapaz (Movistar). V technickém sjezdu byl Froome mnohem rychlejší a zvyšoval náskok. Skupina navíc čekala na Sébastiena Reichenbacha (Groupama-FDJ), který měl pomoci při sjíždění Frooma, ale Brit díky těmto prostojům rychle navyšoval náskok. 

Po sjezdu se odstup zvýšil na 1 minutu a 30 sekund a Dumoulin, který před etapou vedl nad Froomem s náskokem 2:54, měl najednou problém. Frooma ještě čekala dvě stoupání do Sestriere a cílové Jafferau a spousta kilometrů k tomu, ale neztrácel naději a pokračoval sám. Mezitím se hektický průběh etapy ustálil, za Froomem jeli Dumoulin, Pinot, Reichenbach, Carapaz a Lopez. V další skupině střídali Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida), který přežil krizi na Finestre jen s obtížemi, George Bennett (LottoNL Jumbo) a Ben O'Connor (Dimension Data). Další závodníci, například Pello Bilbao (Astana), se za nimi vezli. 

Froome postupně najížděl čas na všechny skupiny za sebou. Ve druhé skupině se nespolupracovalo příliš dobře, střídali Dumoulin, Pinot a Reichenbach, ale Carapaz a Lopez ne, ačkoliv se je opakovaně snažil přemluvit Thibaut Pinot. 50 kilometrů před cílem tak náskok Chrise Frooma narostl na 2:15. Pozzovivova skupina ztrácela už 3:30 a stoupalo se do Sestriere. 

Froome stále všem ujížděl, po rovině, do kopce i ze sjezdu. Na vrcholu stoupání Sestriere měl náskok 2:45 na Dumoulina a pomalu se posouval do virtuálního vedení. Ve sjezdu se musel v tunelu vyhýbat motorkáři, který upadl, ale zvládl to a pokračoval ve svém heroickém výkonu. 30 kilometrů před cílem se ve virtuálním pořadí dostal na čelo a rozhodně nezpomaloval. Jeho náskok překročil 3 minuty a pod cílovým výjezdem byl až 3:30. 

Třetí skupina přestala spolupracovat, Pozzovivo se rozhodl šetřit síly a přestal střídat. Odstup proto rychle narůstal a bylo jasné, že Pozzovivo ani tentokrát Giro ďItalia na pódiu nedokončí. Ve sjezdu ze Sestriere měl těžký pád Ben O'Connor a musel svou první Grand Tour vzdát. 

Na začátku kopce Jafferau se zdálo, že by Tom Dumoulin mohl něco stáhnout a zdramatizovat souboj o růžový trikot, ale Chris Froome udržel stabilní tempo, dojel si pro druhé etapové vítězství a bonus 10 sekund. Ve stíhací skupině se závodilo a nastupovalo, ale Tom Dumoulin na útoky nereagoval a držel se svých wattů. 

Nástupem těsně před cílem si pro druhé místo dojel Richard Carapaz, ale s ohromnou ztrátou 3 minut. Třetí skončil Thibaut Pinot, +3:07, čtvrtý Miguel Angel Lopez, +3:12 a Tom Dumoulin zaostal o 3:23. Celkem na Frooma v jediný den ztratil 3:34 a zůstal celkově druhý. 

Třetí skupina ztratila přes 8 minut, Domenico Pozzovivo projel cílem 8 minut a 29 sekund po Froomovi a přišel o umístění na pódiu. 

Průběžné pořadí se úplně přesypalo. Novým lídrem je Chris Froome a poprvé v kariéře oblékl růžový dres. 40 sekund za ním je Tom Dumoulin. Na třetí místo poskočil Thibaut Pinot, před poslední horskou etapou ztrácí 4:17. Miguel Angel Lopez je čtvrtý, 4:57 od prvního místa. A první pětku uzavírá Richard Carapaz, +5:44. 

Domenico Pozzovivo musí překousnout velkou porážku, spadl na šesté místo s odstupem 8:03. Pello Bilbao, Patrick Konrad (BORA-hansgrohe), George Bennett a Sam Oomen (Sunweb) doplňují první desítku celkového pořadí. Spoustu času ztratil Rohan Dennis (BMC) a propadl se na 13. příčku, ale nejhorší den své kariéry prožil Simon Yates. Doposud velmi silný závodník je nově až 17. a ztrácí 35:42.

Soutěž o bílý trikot je opět o něco dramatičtější. Carapaz snížil odstup na Lopeze na 47 sekund. Ale nyní bude hodně záležet na regeneraci před poslední těžkou etapou. 19. etapa byla extrémně těžká, skoro všichni museli dlouho pracovat, a to se nepochybně podepíše na výkonnosti v následující etapě do Cervinie. 

Froome kromě růžového trikotu oblékl i modrý dres lídra vrchařské soutěže. A s výrazným náskokem. Má 123 body, druhý Yates 91 bod. Elia Viviani (Quick-Step Floors) zůstává ve vedení bodovací soutěže. 

Foto Sirotti