Jeho účet však zůstává ještě (dalece) otevřený, nejen pro letošní rok… Jen tady v Baalu to má s Nysem na vítězství zatím 5:12. Stejně tak všechno před sebou má Fem van Empel, která se po mírné krizičce dokázala vrátit na vítěznou vlnu a přemohla o generaci starší Lucindu Brand. A jestliže by mělo platit známé: Jak na nový rok, tak po celý rok, čeká nás, aspoň co se týká terénů, hodně náročný (pro závodníky) i atraktivní (pro nás fanoušky) zbytek cyklokrosové zimy. V Baalu totiž bláto teklo proudem a běhalo se víc, než dosud kdekoliv jinde.

Zatím nejaktivněji ze vzájemných soubojů této zimy vyrazil Wout van Aert, snad aby pokřtil nový dres Visma/Lease a Bike. Jenže ve druhém (z šesti) okruhu zajel hluboko do bažiny, musel vycvaknout, čehož využil Van der Poel (Alpecin/Deceuninck) k ataku. Za dva okruhy najel minutu a bylo rozhodnuto. Van Aert se stáhl (v cíli -1:55), dokonce musel setřást dotahujícího Pima Ronhaara (-2:44), nejlepšího člena domácího týmu Baloise/Trek Lions.

„Užil jsem si to, mám to tady rád, je to obtížné, ale pro cyklokrosaře nejzábavnější. Jakmile jsem zabral, získal jsem mezeru a pak už jsem jezdil bezchybně,“ řekl van der Poel, k jehož předsilvestrovskému plivanci na diváky v Hulstu se zatím UCI nevyjádřila. „Nejsem zklamaný. Doufal jsem, že to Mathieuovi ztížím, a ze začátku to šlo. Vydal jsem ze sebe to nejlepší, ale on byl supersilný dnes na této těžké trati,“ dodal Van Aert.

Zajímavou přetahovanou o čtvrté místo rozhodl v závěru Lars van der Haar (Baloise/Trek, -3:31), který si tak upevnil vedení ve X20 Trofee. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen) totiž chyběl – dostihla ho únava a rezignoval tak na ambici vyhrát všechny tři velké seriály, v X20 nepojede ani příští Koksijde, takže už to půjde jen těžko. Tentokrát odpadli i až 10. Joris Nieuwenhuis (Baloise/Trek) a dokonce 12. Tom Pidcock (Ineos/Grenadiers). Jediný český zástupce Zdeněk Štybar v bílém dresu svého nového Štybar teamu skončil 25. dvě kola zpět.

Ženy předvedly opět napínavou bitvu. Lucinda Brand (Baloise/Trek) měla dlouho navrch v technice i ve sjezdech, Fem Van Empel (Visma/Lease a Bike) musela pracně dotahovat v kopcích na výkonnost. Až v posledním ze čtyř kol poodjela víc, po dvou ztracených závodech znovu slavila výhru (+25 vteřin) a výrazně zvýšila vedení v čele série. Brand tu byla potřetí druhá.

„Bylo to velmi obtížné, v poslední době mám problémy s technikou. Zkrátka je na čem pracovat. Myslím, že to je otázka hlavy a sebedůvěry. Možná bych měla víc trénovat na krosovém kole,“ povídala Van Empel.

První pódium na velkém závodě oslavila 18letá kanadská naděje Ava Holmgren (Stimulus Orbea, -3:15), její dvojče juniorská mistryně světa Isabella byla devátá (-6:51). Chyběly ovšem Alvarado, Pieterse a další přední dámy. Zato se podruhé ukázala Alessandra Keller (Möbus), švýcarská vítězka celého světového poháru horských kol 2022. Po DNF ve světovém poháru v Hulstu dojela šestá (-4:55), porazila i Denise Betsemu (Pauwels Sauzen), která vyhrála soutěž o nejvykoupanější ženu závodu. Z čtyř českých zástupkyň byla nejlepší Barbora Jeřábková (Brilon) 16. (-9:28). Na triumf Kateřiny Nash z roku 2015 můžeme jen vzpomínat.

X20 Trofee se žlutou kačenkou jako maskotem pokračuje ve čtvrtek na písku v Koksijde, v sobotu se jede Hexia CX v Gullegemu a vánoční zápřah končí světovým pohárem v neděli v Zonhovenu. Sledujte Eurosport.

 

Průběžné pořadí X20 Trofee po 4 z 8 závodů

Muži: 1. Van der Haar 3:58:35, 2. Iserbyt -1:38, 3. Mason -1:46, 4. Van der Poel -5:41, 5. Vandebosch -7:14, 6. Van Kessel -7:22.

Ženy: 1. Van Empel 3:01:38, 2. Brand -6:06, 3. Betsema -10:49, 4. Worst -12:22, 5. Kay -14:12, 6. Pieterse -16:45.