Norovy výsledky v kategorii U23 nepochybně slibovaly trochu víc, než co během čtyř let mezi profesionály dokázal. Loni šokoval triumfem v individuální časovce na světovém šampionátu v Austrálii a tento výsledek by většině závodníků bohaté stačil za celou kariéru, ale když jste bývalý vítěz Tour de l'Avenir, děláte si velké naděje zejména na Grand Tours. Tak jako další nedávní vítězové, například ATdej Pogačar a Egan Bernal. 

Foss kromě světové časovky vyhrál už jen tři domácí tituly, dva v časovce a jeden v závodě s hromadným startem. jeho nejlepším výsledkem v dresu Jumbo-Visma bylo deváté místo celkově na Giro d'Italia 2021. Jenže později se konkurence uvnitř týmu zvýšila, Foss se stal jen domestikem a měl pomáhat Primoži Rogličovi v letošním ročníku Gira. Nakonec mu v tom zabránila nemoc a na žádné další Grand Tour už příležitost nedostal. 

1057987037.jpg

Teď však jeho zpomalující kariéra dostala nový impuls, v Ineos Grenadiers by totiž měl dostat mnohem více šancí. "Některé kluky z týmu už trochu znám z dřívějška a mám dojem, že v týmu je skvělá parta lidí. Takže se těším, až se se všemi setkám a něco s nimi zažiju. Chtěl bych zažít sezónu, ve které se budu moci konzistentně měřit s těmi nejlepšími. Nemám žádné konkrétní cíle, ale chci se chopit své šance, přispět k tomu, aby tým dosahoval dobrých výsledků, a jet si pro medaili na olympiádě," říká Foss o svých ambicích. 

I v Ineosu bude především pomáhat, zejména na třítýdenních závodech, Geraint Thomas, Egan Bernal a Carlos Rodríguez jsou v hierarchii týmu před ním. "Myslím, že v týmu je několik správných vzorů. Jsem nadšený, že s nimi mohu závodit a sbírat zkušenosti. Stále nemohu uvěřit, že se to děje, je to legrační, protože jsem býval největším fanouškem tohoto týmu a teď jsem součástí!," dodává. 

Ředitel týmu John Allert doufá, že Foss v Ineosu naplní svůj potenciál, jeho tým totiž v poslední době spíš ztrácí silné závodníky a posiluje jen stěží: "Tobias je zajímavý talent a věříme, že v našem týmu naplno využije svůj potenciál. Má jasné ambice pro rok 2024, včetně olympijských her v Paříži, rádi ho v tom podpoříme." 

"Tobias je znám svým časovkářským uměním, ale už dokázal, že mu to jde i do kopce," myslí si Stephen Cummings, sportovní ředitel Ineos Grenadiers. "Věřím, že má předpoklady k tomu, aby byl klíčovým hráčem týmu pro celkové pořadí."