Chris Froome je jedním z mála cyklistů, kteří dokázali vyhrát všechny tři Grand Tours. Navíc to zvládl v řadě za sebou, nejdříve v létě 2017 přidal čtvrté vítězství na Tour de France, o dva měsíce později vyhrál španělskou Vueltu a v květnu 2018 dramatickým způsobem ovládl Giro d´Italia. Zbývá mu vůbec nějaká motivace do dalších závodů? Ano, chce vyhrát popáté Tour, čímž by se vyrovnal legendám a plánuje návrat na Giro. 

Letošní rok se točí kolem pátého triumfu na Tour, klidně to může být poslední ideální příležitost, protože tým Sky se může na konci roku rozpadnout a bez tak silného celku je to vždy těžší. Froome chce vyhrát letos a Sky mu chce poskytnout největší možnou podporu. I kdyby to znamenalo poslat Gerainta Thomase, obhájce vítězství na Tour, na italské Giro. 

Froome bude letošní jedničkou týmu Sky a pro Thomase to není zrovna příjemná situace, ale je logické, že vedení týmu stojí především za Froomem, jeho šance na Tour jsou větší. Na světě není spolehlivějšího závodníka, za posledních šest let vyhrál šest třítýdenních etapových závodů a připsal si 43 vítězství.  

Letošní sezónu zahájí už za několik dní na Kolem Kolumbie. „Pojedu Kolem Kolumbie, UAE Tour, Kolem Katalánska, Tour de Yorkshire a Critérium du Dauphiné," oznámil v rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport.

Vynechá klasiky, tentokrát nezkusí ani Lutych - Bastogne - Lutych, ani jiné těžké jednorázovky v kopcích. V druhé části sezóny se ale chce připravit na domácí Mistrovství světa v Yorkshiru: „Musím říct, že trať mi samozřejmě nesedí, je skvělá pro Petra Sagana a rychlé závodníky, ale chci být v dobré formě, abych byl k dispozici těm, kteří budou vybráni za lídry Velké Británie." 

Vlastní ambice bude mít na Olympijských hrách v Tokiu na trati vhodné pro vrchaře: „Tokio 2020 je mým cílem, ale musím být realista, nikdy jsem nedosáhl skvělých výsledků v jednorázových závodech, musím něco změnit v přípravě a strategii."

Froome je velkým favoritem příští Tour de France, ale po případném pátém vítězství nehodlá se závody Grand Tour končit, chce se vrátit na Giro: „Bylo to težké rozhodnutí, sledovat Giro jen v televizi, velmi těžké. V Itálii moc často nezávodím, ale byla to úžasná zkušenost. Jak se závod vyvíjel a jak jsem byl přijat fanoušky. Ujišťuji vás, že minulý rok to nebyla moje poslední účast." 

Pokud se na Giro nevypraví Geraint Thomas, měl by být lídrem týmu Sky mladý Kolumbijec Egan Bernal. „Má před sebou jasnou budoucnost, ale už dokázal, čeho je schopen. Ještě nejel Grand Tour s cílem vyhrát, tak jsem zvědavý, ale Giro je pro něj ideální. Bude bojovat o růžový dres, jen na to připraven. Rozhodovat budou hory a v těch je velmi silný," pochválil svého týmového kolegu. 

Foto Sirotti