WADA a UCI rozhodly chvíli před startem Tour de France, čímž umožnily Froomovi bez problémů závodit. Ani pořadatelé Tour nebudou Froomovi bránit ve startu. 

Froome je oficiálně očištěn, ale důvody, proč k tomuto rozhodnutí došlo, neznáme. UCI a WADA své rozhodnutí nezdůvodnily. Podle WADA nemělo překročení limitu látky Salbutamol nic společného s dopingem a Froome je proto nepostihnutelný. 

Froome se dokázal obhájit a podat důkazy, které zdůvodnily vyšší hladinu látky Salbutamol v krvi. Podle zákulisních informací se Froome hájil poruchou funkce ledvin. Chris Froome je pochopitelně s výsledkem velmi spokojený, ale cyklistika utrpěla další ránu. Minulá provinění překročení látky Salbutamol totiž potrestány byly. Froome se trestu vyhnul. 

Alessandro Petacchi a Diego Ulissi měli v minulosti za stejný prohřešek zákaz závodění na několik měsíců. Po vypršení trestu se vrátili k profesionální cyklistice. V čem je v případě Chrise Frooma rozdíl, nevíme. A pokud se nikdy nedozvíme vysvětlení, nemůžeme věřit ve spravedlivý proces. Froome unikl trestu za prohřešek, za který jiní potrestáni byli. 

Froome se nyní chystá na Tour de France, kde bude velkým favoritem na čtvrté vítězství na Grand Tour v řadě. Po loňském triumfu na Tour a na Vueltě a letošním vítězství na Giro ďItalia. Vyhrát Giro a Tour v jednom roce se naposledy podařilo Marcu Pantanimu před dvaceti lety a velkou zásluhu na tom měly zakázané látky. Pokud Froome Pantaniho napodobí a zvítězí, těžko mu už cokoliv věřit. 

Foto Sirotti