Boj o celkové vítězství sice nebyl obzvláště dramatický, ale překvapivé události se v dlouhé etapě do Cervinie staly. Především odpadl Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) a propadl se daleko celkovým pořadím. Na finálové pódium v Římě se proto postaví Chris Froome (Sky), Tom Dumoulin (Sunweb) a Miguel Angel Lopez (Astana), který ubránil i bílý trikot. 

Poslední důležitá etapa Giro ďItalia přinesla tři těžká stoupání a v předposledním z nich, na Col Saint Pantaléon, více než 40 kilometrů před cílem, úplně došly síly Thibautu Pinotovi. V tu chvíli pracoval na čele pelotonu celek Astana a jejich lídr Miguel Angel Lopez se virtuálně posunul na stupně vítězů. 

Tom Dumoulin se nechtěl pouštět do dlouhého úniku, čekal až na poslední stoupání Cervinia. Zde několikrát zrychlil a snažil se Chrisi Froomovi uniknout, ale marně. Froome byl příliš silný a když sám akceleroval, dokázal Dumoulina utrhnout. Nizozemec se k Froomovi vrátil, ale na žádné další pokusy o únik už to nebylo. 

Mezitím se pokoušel útočit Richard Carapaz (Movistar). Motivaci měl velkou, šlo mu o bílý dres a třetí místo celkově, ale Lopez ho bez problémů stíhal. Froome, Lopez i Carapaz dojeli ve stejné skupině, 6 sekund před Tomem Dumoulinem. A bylo rozhodnuto, vítězem 101. ročníku Giro ďItalia se stane Chris Froome. 

Druhé místo se ztrátou 46 sekund obsadí Tom Dumoulin a třetí příčku Miguel Angel Lopez. Všichni další poskočili o jedno místo výše, Carapaz skončí čtvrtý a Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida) pátý. Dva muže v první desítce konečného pořadí mají hned tři týmy. Pello Bilbao z Astany skončí šestý, Rakušan Patrick Konrad (BORA-hansgrohe) obsadí vynikající sedmou příčku, George Bennett (LottoNL Jumbo) je osmý, Sam Oomen (Sunweb) devátý a desítku uzavírá Davide Formolo (BORA-hansgrohe). 

Mikel Nieve přidal pátou etapu týmu Mitchelton-Scott

Bask Mikel Nieve (Mitchelton-Scott) zvítězil v poslední horské etapě. Souboj o etapu se odehrával dlouho před boji o celkové pořadí. Peloton nechal ujet početnou skupinu, ve které byl i Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott). A i díky němu skupina nabrala velký náskok. Ve stoupání Col Tsecore si ze skupiny vystoupil a zbytek už byl na samotném Nievem. 

Na Tsecore vyjel jako první Giulio Ciccone (Bardiani CSF) a stáhl o 35 bodů ztrátu ve vrchařské soutěži na Chrise Frooma. Jenže v dalším stoupání Col Saint Pantaléon ze skupiny zaútočil Mikel Nieve, všechny utrhl, vyhrál prémii a pokračoval vstříc cílovému stoupání do Cervinie. V tu chvíli už bylo jasné, že Froome vyhraje i vrchařskou soutěž. 

Mikel Nieve jel skvěle, suverénně zvítězil a oslavil tak své dnešní 34. narozeniny. Druhý Robert Gesink (LottoNL Jumbo) ztratil 2:16 a třetí Felix Großschartner (BORA-hansgrohe) 2:41. Froome a spol. dokončili se ztrátou přes 6 minut. 

Rozhodnuto je už téměř jistě o všech dresech. Růžový a modrý získá Chris Froome. Naposledy se to podařilo Marcu Pantanimu před dvaceti lety. Bílý Miguel Angel Lopez a fialový pravděpodobně Elia Viviani (Quick-Step Floors). 

V rovinaté etapě na 115 kilometrů v Římě se očekává hromadný dojezd a další souboj Vivianiho se Samem Bennettem (BORA-hansgrohe). 

Foto Sirotti