Nicolas Portal, hlavní sportovní ředitel týmu Sky, už před několika dny předvídal vývoj třetího týdne: ,,Pro Chrise jsou největší soupeři Dumoulin, Pinot a Pozzovivo. Jestli Simon Yates vydrží ve formě i ve třetím týdnu teprve uvidíme." V té době to neznělo přesvědčivě, protože Simon Yates byl suverénním lídrem závodu a v kopcích zářil. Ve Sky ovšem mají hodně zkušeností a Portal věděl, o čem mluví. 

Už v 18. etapě s cílem na Prato Nevoso projevil Yates první známky slabosti a přišel o polovinu náskoku na Toma Dumoulina. To nejhorší ale mělo teprve přijít. Při nájezdu do stoupání Colle delle Finestre přijel na čelo pelotonu tým Sky a rozjel nečekaně ostré tempo. Závodníci začali okamžitě odpadat a jedním z nich byl i muž v růžovém dresu. Už 85 kilometrů před cílem. Zde se rozplynuly veškeré naděje mladého Brita. ,,Byl jsem prostě příliš unavený. Tak to v cyklistice chodí. Bohužel," řekl v cíli zklamaný Yates. Žádné další vysvětlení není ani potřeba. Do cíle dorazil obklopen svými domestiky včetně Romana Kreuzigera se ztrátou přes 38 minut. Ale také slíbil, že se vrátí a opět zkusí vyhrát. 

Jenže týmu Sky nestačilo zbavit se jen Yatese, Froome stále ztrácel téměř tři minuty na Toma Dumoulina, a to nebyla příliš nadějná vyhlídka v boji o celkové vítězství. Když čelo závodu najelo na šotolinovou cestu v druhé polovině Colle delle Finestre, zrychlil Kenny Elissonde, poslední Froomův domestik. A po něm už zaútočil v sedle sám Chris Froome. Nikdo další se nechtěl takto brzo vydat ze sil, Tom Dumoulin pokračoval ve svém tempu, které ale bylo tak vysoké, že se udrželi jen Thibaut Pinot a Richard Carapaz. Miguel Angel Lopez byl po celý zbytek stoupání jako na gumě. Odpadal a vracel se. 

Dumoulin dlouho udržoval odstup jen dvacet sekund, ale před vrcholem musel lehce zvolnit a Froome dorazil na Cima Coppi, nejvyšší vrchol Gira s náskokem 40 sekund. A zatímco Froome se naplno spustil z technického sjezdu, Dumoulin udělal pravděpodobně zásadní chybu. Na doporučení Thibauta Pinota čekal na Sébastiena Reichenbacha, který měl pracovat ve prospěch skupiny a tedy i ve prospěch Toma Dumoulina. A čekání bylo nekonečné, Reichenbach nesjížděl zrovna rychle a skupina ve sjezdu ztratila víc času, než v předchozím výjezdu. ,,Byl bych schopný jet dolů stejně rychle jako Froome. Jenže jsme počkali na Reichenbacha a ten jel jako stará dáma. Byla to asi chyba, neměl jsem čekat, ale je snadné soudit, když už je po všem," netajil Dumoulin zklamání z výsledku. 

Jenže Dumoulinova skupina neztratila jen kvůli čekání na Reichenbacha. Froome byl rychlejší i na rovině a v kopcích. Musel podat celkově excelentní výkon. Stále udržoval vysoké tempo, přitom si nemohl ani na okamžik odpočinout. Věděl, že musí zkusit něco velkého. A udělal to, nevzdal se ani po tolika malých prohrách v průběhu letošního Gira. ,,Ve složitých chvílích se musíte uchýlit k šíleným řešením. Myslím, že to byla jedna z nejlepších věcí, které jsem na kole dokázal. Rozhodli jsme se zaútočit na Finestre už včera večer. Kdybych čekal až na poslední stoupání, nikdy bych nenajel tři minuty na růžový trikot. Byl to velký risk útočit tak brzo, ale byl to promyšlený risk. Věděli jsme, že když se nevytvoří velká skupina a vepředu nezbudou domestici, tak závodníci za mnou budou muset jet také za své vlastní síly. Měli jsme to dobře spočítané a tým byl úžasný," svěřil se Chris Froome po etapě, díky které se přiblížil šestému triumfu na závodech Grand Tours v kariéře. 

Naopak Tom Dumoulin se celé Giro jen brání útokům. Musí jet defenzivně, protože ho nejdřív dostával pod tlak Simon Yates a nyní Chris Froome. V kopcích není nejlepší a jen časovky k celkovému vítězství nestačí. Musí předvést ještě něco navíc. Jinak vítězství neobhájí. 

Chris Froome je velkým vítězem etapy, zatímco Tom Dumoulin spíše poraženým. Ale vítězů a poražených má královská etapa víc. Spokojený může být Thibaut Pinot, protože se vrátil na průběžné pódium a dokončit na stupních vítězů byl od začátku jeho hlavní cíl. ,,Jsem opravdu spokojený. Dnes jsme psali historii Gira. Byla to šílená etapa, takový den zůstane dlouho v paměti." 

Pinot vede před čtvrtým Miguelem Angelem Lopezem s náskokem 40 sekund a bude muset hodně těžce bojovat. Právě Lopez se také řadí ke spokojeným mužům páteční etapy. Postoupil o dvě příčky na čtvrté místo a může ještě usilovat o pódium. Lopez a Richard Carapaz nebyli ochotní střídat ve stíhací skupině, což rozčilovalo především Thibauta Pinota, ale byla to od nich správná taktika. Ušetřili síly a můžou doufat, že je páteční šílená etapa příliš neunavila a nepoznamenala před sobotní horskou zkouškou. 

Velké zklamání prožil Domenico Pozzovivo. Na Colle delle Finestre měl problémy a neudržel se ve skupině Toma Dumoulina. Ve sjezdu se vytvořila početná skupina, ale střídali jen tři závodníci, on, George Bennett a Ben O'Connor. Skupina postupně ztrácela a Pozzovivo po sjezdu ze Sestriere svou snahu vzdal a šetřil síly na cílové stoupání Jafferau. Ani to nestačilo ke snížení ztráty. Do cíle dorazil s odstupem 8:29 a definitivně přišel o životní šanci na pódiové umístění na Giro ďItalia. Šesté místo je jeho osudem, šestý už byl na Giru 2017 a na Vueltě 2013. 

20. etapa Susa - Cervinia (214 km)

Muset objet horskou etapu dlouhou přes dvě stě kilometrů po mimořádně náročném pátku bude tvrdý oříšek pro všechny. Pokud Dumoulin, nebo kdokoliv jiný, chce zvrátit současný vývoj, musí zaútočit v prvních dvou výjezdech na Col Tsecore a Col de Saint Pantaléon. Dojezd do Cervinie je mírný, těžko zde udělat větší rozdíly.

Chris Froome je velkým favoritem na celkové vítězství, ale dělat jakékoliv předpovědi na tomto Giru je zbytečné, protože se dějí nepředvídatelné události a ani Froome není neporazitelný. 

Foto Sirotti