190 kilometrů dlouhá etapa mezi Acqui Terme a Andorou sice byla v první polovině zvlněná, ale zabránit hromadnému dojezdu se nedalo. Do dlouhého úniku vyrazili Lilian Calmejane (Intermarché Wanty), Stefan De Bod (EF Education-EasyPost) a Francisco Muñoz (Polti-Kometa). Únik původně vyprovokoval Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), ale zanedlouho se vrátil do hlavního pole. Calmejaneovi šlo pouze o jednu vrchařskou prémii Colle di Melogno, kde si připsal devět bodů a poté se taky vrátil do pelotonu. Na čele tedy zůstala jen dvojice závodníků, která však bojovala do posledních kilometrů. Ve stejném výjezdu jsme sledovali strasti Fabia Jakobsena (DSM-Firmenich PostNL), který jako jediný z elitních sprinterů odpadl a bylo jasné, že ani tentokrát mezi favority nepatří.

Girmay dvakrát spadl a vzdal 

Závodníkům znepříjemnil den déšť a mokré silnice, což ve sjezdech samozřejmě vedlo k pádům. Do jednoho se zapletl Biniam Girmay (Intermarché Wanty) a měl problém se vůbec vrátit na kolo. Po výměně svého stroje se vydal stíhat peloton, jenže spadl podruhé, když mu podklouzlo přední kolo. Viditelně otřesený Girmay už se nedokázal vzpamatovat a své druhé Giro d'Italia musel opustit už čtvrtý den závodu.

Milan na rychlostních prémiích šetřil síly

Cestu do cíle závodníkům zpestřily rychlostní prémie, na kterých se překvapivě vůbec neukázal Jonathan Milan (Lidl-Trek). Italský sprinter se poučil z předchozí etapy, ve které dvě rychlostní prémie vyhrál, ale chyběly mu trochu síly do cílového spurtu. Dnes šetřil energií a to se mu nakonec bohatě vyplatilo. 

Ganna zaútočil na Capo Mele

Závěr etapy vedl po silnicích dobře známých z klasiky Milán-Sanremo. Na pobřeží Ligurského moře bylo tempo pelotonu velmi vysoké, uprchlíci byli dostiženi a po projetí města Laigueglia se cyklistům do cesty postavilo stoupání Capo Mele, také známé z monumentu Sanremo. Do cíle zbývalo něco málo přes čtyři kilometry, když tvrdě zaútočil Filippo Ganna. V táhlém výjezdu získal náskok, ale rychle zareagoval tým Tudor. 

Ke Gannovi se pokusili dostat Danny van Poppel (Bora-Hansgrohe) a Andrea Pasqualon (Bahrain Victorious), ale neúspěšně. Nejlepší stíhač světa držel vysoké tempo i ve sjezdu a do čela pelotonu se posunul Lidl-Trek, aby Gannu dostihl. Simone Consonni (Gannův a Milanův reprezentační kolega z dráhových závodů) se rozjel v klesavém posledním kilometru do vysoké rychlosti, dojel Gannu a vyslal do spurtu Jonathana Milana. Ten si snadno poradil s Olavem Kooijem (Visma-Lease a Bike), který nevyužil skvělé práce Christopha Laporteho. Milan udržel za sebou všechny soupeře a připsal si druhé vítězství na Giru v kariéře, přesně rok po tom prvním.

1161630659.jpg

"Dnes kluci odvedli úžasnou práci, je to skvělý pocit znovu tady na Giro d'Italia vyhrát. Opravdu musím poděkovat svým týmovým kolegům. A také je to dost výjimečný den, protože jsou tu moji rodiče, takže jsem opravdu šťastný," radoval se Milan. 

"Chci poděkovat také lidem, kteří mě sledují z domova, kteří mi byli opravdu nablízku, takže díky všem. Viděli jsme, že Ganna jede v posledním stoupání opravdu na plný plyn. Chytili jsme ho 900 metrů před cílem a svým způsobem nám, řekněme, pomohl. Simone pak předvedl fantastický lead-out a mně pak už jen stačilo dotáhnout to do cíle."

Tim Merlier (Soudal Quick-Step) tentokrát neměl ideální pozici, začínal spurtovat příliš vzadu, nevydržel udržet rychlost a dojel pátý. A v cíli si postěžoval na příliš nebezpečný dojezd etapy. "Jsem rád, že jsem pořád naživu. Málem jsme šli přes plůtky kilometr před cílem. V té vysoké rychlosti byl Milan už neporazitelný. Jsem trochu zklamaný, mohl jsem vyhrát, ale bylo to příliš nebezpečné. Tohle je ale součást mé práce," pokrčil rameny. Nejvážnějším soupeřem Milana byl Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), který dojel druhý a třetí místo patří Philu Bauhausovi (Bahrain Victorious). "Hodně hektický sprint ve strašně vysoké rychlosti," zhodnotil úterní dojezd Australan Groves. A věří, že se ještě zapojí do boje o etapové vítězství. "Moje forma se zlepšuje a tým pro mě odvádí skvělou práci." 

1161641675.jpg

Milan se díky vítězství oblékl do fialového dresu lídra bodovací soutěže, má celkem 113 bodů, druhý Merlier 81 bodů. V celkovém pořadí se nic důležitého nezměnilo, Tadej Pogačar (UAE Emirates) dojel v pořádku do cíle a zůstává také nejlepším vrchařem (modrý dres v páté etapě poveze průběžně druhý Calmejane). Jan Hirt (Soudal Quick-Step) zůstává celkově osmý. Cian Uijtdebroeks (Visma-Lease a Bike) si na jedné rychlostní prémii dojel pro sekundový bonus a zůstal lídrem soutěže do 25 let.