Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) prolétl 15 kilometrů dlouhou časovku z Monreale do Palerma průměrnou rychlostí 58,8 kilometru za hodinu a na svém Pinarellu použil převodník s 60 zuby. Klesavou časovku mířící do hlavního města Sicílie ovivnil silný vítr Scirocco. Závodníci startující dříve, měli pravděpodobně o něco lepší podmínky. Toho využil i Ganna, ačkoliv byl jasným favoritem v jakýchkoliv podmínkách.

Druhý Joao Almeida (Deceuninck - Quick-Step) na Gannu ztratil 22 sekundy, stejně jako třetí Mikkel Bjerg (UAE Emirates). První tři příčky obsadili debutanti na třítýdenním závodě. Čtvrtý skončil zkušený Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) a udělal velmi důležitý krok k celkovému triumfu. Na Gannu ztratil 23 sekundy, ale podstatné je, že najel cenný čas na své největší soupeře v souboji o růžový dres. 

Simon Yates (Mitchelton - Scott) na Thomase ztrácí 26 sekund. Ostatní skončili mnohem hůř. Aleksandr Vlasov (Astana) ztrácí 57 sekund, Wilco Kelderman (Sunweb) 1:05, Vincenzo Nibali (Trek - Segafredo) 1:06, Steven Kruijswijk (Jumbo - Visma) 1:21, Jakob Fuglsang (Astana) 1:24 a Rafal Majka (BORA - hansgrohe), který startoval jako poslední, má odstup už 1:37. 

Nejhůř ovšem skončil Miguel Angel Lopez (Astana), který nezvládl řízení svého časovkářského speciálu, špatně si přehmátl a narazil v rovinatém úseku do bariéry. Byl převezen do nemocnice a Giro pro něj skončilo po pár kilometrech. 

Výbornou časovku zajel Josef Černý (CCC). Český mistr a jediný český účastník letošního Gira byl o 36 sekund horší než Ganna a obsadil 6. místo. Stejná pozice mu samozřejmě patří i v celkovém pořadí. 

Ganna vede všechny soutěže kromě vrchařské. O té se rozhodovalo už po dvou kilometrech, na mezičase na vrcholu stoupání. Na modrý dres útočil Peter Sagan (BORA - hansgrohe), ale Rick Zabel (ISN) byl rychlejší, získal 3 body a převzal trikot.