První etapa s hromadným statem skončila očekávaným spurtem, ale nejdříve závodníci museli překonat dvě dlouhá stoupání na Červenehorské sedlo a na Skřítek. Zde se jelo o vrchařské body, na první prémii byl nejlepší Nizozemec Mike Schuch před Rakušanem Davidem Preylerem, kteří kvůli bodům vyrazili do úniku. Schuch zvítězil i na Skřítku a zajistil si dres nejlepšího vrchaře. 

Nizozemec s Rakušanem byli brzo dostiženi zejména kvůli dánskému reprezentačnímu výběru, který kontroloval čelo pelotonu. O další únik se pokusili Jelle Declerck z Belgie a Michal Pomorski z Polska, ale ani oni vpředu nevydrželi dlouho. Na závodníky se v posledních 80 kilometrech snášel déšť a jelo se rychle ve stoupáních i sjezdech a kvůli tomu se peloton rozdělil na dvě přibližně stejně velké skupiny.

Na trase byly také dvě rychlostní prémie, tu první vyhrál Henri Uhlig (Německo) před lídrem závodu Pierrem Gautheratem a Jackem Rootkinem-Grayem z Velké Británie. Uhlig se ve virtuálním celkovém pořadí dotáhl na Gautherata, ale dlouho tuto pozici neudržel. Do sólového úniku poté vyrazil Adam Holm Jorgensen z Dánska, vyhrál druhou sprinterskou prémii před Gautheratem a Rootkinem-Grayem, ovšem až na cílovou pásku svůj pokus nedotáhl. V nájezdu do posledního kilometru byl dostižen a rozhodovalo se ve spurtu. 

V tom byl nejrychlejší muž ve žlutém dresu. Gautherat porazil Joshuu Giddingse a Karstena Feldmanna a navýšil vedení v celkové klasifikaci. Mezi nejlepšími byli vidět i Češi, Jakub Ťoupalík projel cílem na sedmém místě a Milan Kadlec skončil čtrnáctý.

Gautherat musel v průběhu etapy řešit malou nehodu a technický problém. „Výměna kola pro mě neznamenala žádný větší problém, po kolizi mi to kolo nějak přestalo jet, tak jsem ho vyměnil," vysvětlil v cíli. Po celou etapu se mohl spolehnout na silný francouzský tým. „Do finiše jsem vyjížděl někde z desáté pozice, kluci z týmu předvedli vynikající práci a já jsem to dotáhl do cíle. Parádní závod.“ 

„Dnes to bylo hodně hektické, nebezpečné a bylo dost pádů, takže jsem rád, že jsem zdravý a v cíli," prozradil Ťoupalík po etapě. „Závěrečný okruh je sám o sobě dost technický, na mokru je to o to horší. V závěru jsme zkusili s Milanem Kadlecem rozjet spurt, ale v zatáčce to spadlo a nás zpomalilo, takže jsme to opět museli rozjíždět," dodal.

Gautherat však s velkou pravděpodobností přijde o žlutý dres v sobotní etapě s cílem na Červenohorském sedle. V závěru královské etapy si pořadatelé připravili výjezd na Dlouhé stráně a právě na zmíněné Červenohorské sedlo.