Zatímco první alpská etapa do Le Grand-Bornand se jela v docela poklidném tempu, etapy na La Rosiére a na Alpe d'Huez v celé kráse odhalily sílu jednotlivých závodníků. A situace je taková, že Geraint Thomas je suverénně první a ani Chris Froome na něj zatím nevyzrál. Spousta favoritů zklamala a někteří už závod opustili. 

Neporazitelný tým Sky 

Po etapě na Alpe d'Huez, ve které nedokázal Chris Froome ujet soupeřům, ačkoliv měl naplánovaný útok, zvedla naděje jeho soupeřů na celkové vítězství. Tom Dumoulin, Romain Bardet, Mikel Landa a další se shodli, že Sky má slabiny a závod není rozhodnutý. Je to možná trochu moc optimistický pohled na vývoj závodu. Chris Froome sice odhalil slabinu, ale Geraint Thomas ne. Sky má nyní dva lídry a mnohem více možností. Ano, Geraint Thomas může ve třetím týdnu propadnout a zmizet z celkového pořadí, protože zatím nikdy v životě dobrý výsledek na Grand Tour nezajel. Ale to neznamená, že je to pravděpodobné.

Thomas by musel mít velmi špatný den, aby o svůj náskok přišel. Do konce Tour zbývá pár horských etap, ale jen jedna s dojezdem na kopci. A v časovce určitě neztratí, v té je mimořádně silný. Největším nebezpečím pro něj je jeho vlastní tým, který by asi radši viděl na prvním místě Chrise Frooma.

Sky drží všechny trumfy. Má dva lídry na prvních dvou místech a suverénně nejlepší tým. Každý den září v dresu Sky jako domestik někdo jiný. V etapě do La Rosiére byl vynikající Michal Kwiatkowski, na Alpe d'Huez uchvátil svým výkonem Egan Bernal. Ano, lze je porazit, ale naděje je malá. 

Nečekaně čerstvý Dumoulin

Že bude největším soupeřem týmu Sky Tom Dumoulin se nečekalo. Stejně jako Chris Froome, i Tom Dumoulin má za sebou náročné Giro ďItalia, ale síly mu nescházejí. Na Alpe d'Huez jel skvěle, pokryl útok Chrise Frooma a sám se pokoušel uniknout. Dumoulin má jednu zásadní výhodu. Je nejlepší časovkář, lepší než Froome a Thomas. Pokud bude před časovkou ztrácet současných 1:50 na Thomase, tak určitě nevyhraje, o tolik lepší na krátké trati nebude. Ale 11 sekund na Frooma najet může. 

Pokud se nesmíří s pódiem a bude opravdu chtít vyhrát, bude muset útočit v horách. Porazit Sky je hodně těžké, ale pokud se britská sestava někoho bojí, je to Dumoulin. 

Quintanův ústup ze slávy

Hierarchie lídrů v týmu Movistar je stanovena. Prvním lídrem je Mikel Landa, záložním lídrem Nairo Quintana a Alejandro Valverde plní úkoly domestika. Nikdo z nich není tak silný, aby ohrožoval Sky a to je rozhodně velké zklamání. Největším zklamáním byl výkon Naira Quintany na Alpe d'Huez. Na Tour de France se připravoval celý rok, ale nezvládl to. Měl být největším soupeřem Sky, ale v kopcích, vvprostredi, které mu vyhovuje nejvíce, nestačí. Je to pád hvězdy v přímém přenosu. Ano, už loni na Tour nestačil, ale měl omluvu, po těžkém Giru byl unavený. Těžko říct, zda se ještě někdy vrátí do své nejlepší formy, ale nevypadá to dobře. 

Nibali obětí bezmozků

Alpe d'Huez je výjimečné stoupání, dlouhé, strmé a slavné, ale láká i spoustu exhibicionistů a podivných individuí, kteří vážně ohrožují zdraví závodníků. Ale vyloženě agresivní a běžící "fanoušci" v kostýmech nejsou nejnebezpečnější. Nejhorší jsou lidé, kteří závod sledují skrze displej svých mobilních zařízení. Ti nedokážou odhadnout, jak blízko cyklisté jsou. Na podobný problém doplatil i Vincenzo Nibali. Těsně před metou čtyř kilometrů před cílem spadl po kontaktu s divákem (zahákl se pákou o popruh jednoho z fanoušků), poranil si obratel a musel Tour vzdát. 

Je to obrovská škoda. Nibali byl velmi silný a mohl závod udělat zajímavější. Bohužel musí minimálně 15 dní odpočívat. A co potom? Možná Vuelta, ale především Mistrovství světa v Innsbrucku, kde patří k největším favoritům. 

Yates a další zklamání 

Nairo Quintana není jediným, kdo zklamal. Na celé čáře propadl Adam Yates. Roli lídra opět nezvládl Rafal Majka, neuspěl Bauke Mollema, už vzdal Rigoberto Uran a Ilnur Zakarin je také mimo boj o přední příčky. Z těchto závodníků se nejvíc čekalo od Yatese, přece jenom před dvěma lety dojel čtvrtý celkově a byl lídrem velmi silného týmu Mitchelton-Scott. Jenže odpadá z lídrů jako první a ztrácí už téměř 35 minut. Australský tým musí změnit taktiku, v Pyrenejích pojedou na etapové vítězství, jinak to bude velmi špatná Tour de France. Nechat doma sprintera Caleba Ewana byla chyba. 

Chudé sprinty 

Sprinterské hvězdy v Alpách příliš odolnosti nepředvedly. Mark Cavendish a Marcel Kittel nestihli časový limit v 11. etapě do La Rosiére a ve 12. etapě vzdali Fernando Gaviria, Dylan Groenewegen a André Greipel. V závodě zůstalo jen pár sprinterů. Především Peter Sagan, dále Arnaud Démare a Alexander Kristoff a pak také nenápadní závodníci jako jsou Nikias Arndt ze Sunwebu, Christophe Laporte z Cofidisu, Timothy Dupont z Wanty Groupe Gobert a další. 

Foto Sirotti