Vzkříšení Chrise Frooma

Byl to velmi zvláštní průběh závodu v podání Chrise Frooma. Dříve byl na Tour de France zvyklý diktovat tempo a vývoj závodu, ale nyní se dokázal přizpůsobit a navzdory mnoha problémům se nevzdal a dokázal zaútočit v posledním týdnu. Giro pro něj začalo nejhorším možným způsobem, pádem při projíždění časovky v Jeruzalémě. A začal nabírat ztrátu. Po horském dojezdu na Gran Sasso vypadl z průběžné první desítky a na vedoucího Simona Yatese ztrácel 2:27. Soupeři se ho však už nebáli a nedokázali dostatečně využít jeho slabostí. I proto dokázal ve třetím týdnu zaútočit. 

Froome se dostal do formy a v královské etapě, ve stoupání Colle delle Finestre, odjel sám 80 kilometrů před cílem. Byl to od něj mistrovský kousek. Po fyzické i taktické stránce. Navíc Giro dokončil čerstvý a rozhodně patří k favoritům Tour de France. Pravděpodobně bude největším favoritem Tour, protože ani vyšetřování kauzy Salbutamol mu ve startu nejspíš nezabrání. A bude ještě o něco silnější, protože konkurence na Tour bude těžší. Nicolas Portal, sportovní ředitel týmu Sky v Římě řekl, že možná zkusí i Vueltu. Bylo to možná částečně v žertu, ale pokud by Tour vyhrál, nedivili bychom se. Stále je nejlepším specialistou na Grand Tours na světě. 

Dumoulin nezklamal 

Tom Dumoulin byl stejně dobrý jako loni. Jenže to letos nestačilo. Před rokem zářil v časovkách i v kopcích, ale letos byli jiní v horách lepší. Byl rozhodně nejvíce konzistentním mužem závodu, stále se držel v popředí, podával vyrovnané výkony v každé etapě, ale zároveň v každé těžké etapě ztrácel. Byl velmi silný, ale druhé místo mu sluší, Chris Froome prostě předvedl něco navíc. 

Dumoulin také potřebuje větší podporu týmu. Sam Oomen byl vynikající, dokázal závodit s nejlepšími a dokončil v první desítce, ale Sunweb měl využít i Wilca Keldermana. Pokud chce Tom Dumoulin vyhrávat třítýdenní závody ve stylu Miguela Induraina, tedy získat v časovkách a bránit náskok v horách, potřebuje velice silný tým. A asi i sympatie pořadatelů, kteří zatím omezují počet kilometrů časovek a snižují tak jeho šance. 

Čtyři velké výpadky 

Letošní Giro bylo výjimečné množstvím velkých ztrát těch největších favoritů. Vše začalo už v 10. etapě. Po druhém volném dnu se neprobral Esteban Chaves, odpadl daleko před cílem a dokončil s velkou ztrátou. Chaves se z toho nevzpamatoval, závod sice dokončil, ale v kopcích už platný nebyl. Co se s jeho tělem stalo zatím není jasné. 

Druhým nešťastníkem byl Fabio Aru. Italský mistr má slabou celou sezónu, ale doufal ve zlepšení na Giru. Stal se pravý opak, postupně se zhoršoval a nakonec z pořadí vypadl a v královské etapě raději vzdal. Těžko říct, co je v UAE Emirates špatně, protože od začátku roku se tento tým trápí, i Daniel Martin je hluboko pod svou obvyklou úrovní. Není pochyb o tom, že Aru a UAE Emirates musí změnit způsob přípravy a asi i management týmu. 

Třetím prominentem na lopatkách byl Simon Yates. Až do 19. etapy lídr závodu. Yates se zdál být neporazitelný, vyhrál tři těžké etapy, dlouho držel růžový trikot a zvládl i obávanou časovku. A pak v královské etapě zaostal o 38 minut za vítězem. Zatímco problémy Chavese a Arua jsou trochu záhadné, Yatesovi prostě došlo. Byl tři týdny na špičce a tělo takové zatížení další tři dny už nevydrželo. Přesto byl hodně vidět a posunul své ambice o velký kus dál. 

Už se zdálo být po všem, poslední horská etapa do Cervinie měla jen potvrdit průběžné výsledky, když najednou z pelotonu vycouval Thibaut Pinot, třetí muž celkového pořadí a ve společnosti svých týmových kolegů se sotva dostal do cíle. A i to bylo zbytečné, protože do Říma na poslední etapu ani neodletěl. Musel totiž být pro celkovou únavu organismu ošetřen v nemocnici. Přišel o vysněné pódium a těžko se dá do pořádku pro Tour de France. Přitom letos šetřil se závody, aby byl po Giru schopný závodit i na Tour. Tento plán nevyšel a příští rok nejspíš na startu Gira už nebude. 

Lopez se dočkal 

Špatný začátek a o to lepší konec. Miguel Angel Lopez překonal ambice své i svého týmu Astana. Odvezl si bílý trikot pro nejlepšího závodníka do 25 let, o který hodně stál a navíc přidal třetí místo. Astana opět dokázala, že třítýdenní závody umí a ani nemusí mít v kádru osvědčeného lídra. Alexander Vinokurov nemusí shánět nového lídra, ačkoliv se prý snaží přetáhnout zpět Mikela Landu. Lopezovi se sice nedařilo v prvních etapách, ale v závěru Gira byl spolehlivý a uchoval si dostatek sil. Ve 24 letech předvedl velkou odolnost a bojovného ducha, několikrát zaútočil a vyšvihl se až na třetí místo. V plánu má i Vueltu, kde bude jedním z favoritů. 

Překvapení závodu

101. Giro bylo plné překvapení, ale tím největším překvapením je výkon a výsledek Richarda Carapaze. Ekvádorský vrchař se během Gira stal pátým velkým lídrem celku Movistar po Valverdem, Quintanovi, Landovi a Solerovi. Carapaz byl doposud nenápadným cyklistou, první vítězství získal až letos na malém závodě Kolem Asturie. Giro dokončil na fantastickém čtvrtém místě, byl hodně těžkým soupeřem Miguela Angela Lopeze v boji o bílý trikot a vyhrál etapu. V úterý oslaví 25. narozeniny, takže to byla jeho poslední možnost vyhrát bílý dres, ale to nevadí. Překvapil úžasnou formou i ve třetím týdnu Gira, kdy mnohem zkušenější soupeři odpadávali a ztráceli. 

Bilbao nástupcem Zubeldii

Pello Bilbao byl rozhodně nejnenápadnějším mužem první desítky. Baskický vrchař se celý závod držel v popředí, zvládl horské etapy i časovky a dokončil na skvělém šestém místě. Byl však skoro neviditelný. Zdá se, že navazuje na svého krajana Haimara Zubeldiu, který dokončil pět třítýdenních závodů v Top 10, ale nikdy nebyl výrazným protagonistou. 

Týmy Quick-Step Floors a Mitchelton-Scott si rozdělily polovinu etap

Dva týmy dohromady posbíraly téměř polovinu etap. Oba celky vyhrály pětkrát, čtyřikrát Elia Viviani, třikrát Simon Yates a po jednom vítězství mají Esteban Chaves, Maximilian Schachmann a Mikel Nieve. Na ostatní týmy zbylo jedenáct etap a nejvíce příležitostí využila BORA-hansgrohe díky Samu Bennettovi a odjíždí se třemi triumfy. Peter Sagan tentokrát nebyl vůbec potřeba.

Dvě etapy si odvezl tým Sky a po jedné mají Lotto Soudal, LottoNL Jumbo, Sunweb, BMC, Movistar a Bahrain Merida. Opět žádný úspěch nezbyl na profesionální kontinentální týmy. Ale snažily se a byly vidět. 

Zklamaly především týmy AG2R La Mondiale, Katusha Alpecin, UAE Emirates, EF Drapac, Dimension Data a Trek-Segafredo, které si žádný viditelný úspěch nepřipsaly. 

Foto Sirotti