Jako čtvrtý nejmladší ze všech startujících se představil Vojta Řepa (druhý zprava).

Na start prvního letošního evropského závodu kategorie 1 z kalendáře UCI, Grand Prix Cycliste La Marseillaise, se postavilo 118 cyklistů v 15 týmech. Byl mezi nimi i jediný Čech, Vojta Řepa, který od letošní sezóny obléká dres nováčka mezi Pro týmy, španělského Kern Pharma, kam přestoupil z domácího Topforex Lapierre.

A jak bylo jeho zvykem i v loňské sezóně, přistoupil k závodění mimořádně aktivně. Ocitl se totiž v úniku dne, kde mu bylo společníky pět dalších cyklistů. Jak už to chodí, nebyl mezi nimi žádný z World týmů, kterých tu startovalo sedm.

Vojta Řepa (druhý zprava) v úniku dne.

Společně s Vojtou jsme mohli v čelní skupině sledovat dresy Caja Rural, Sport Vlaanderen, Bingoal, B&B Hotels a St Michel. Znalcům mohl být nejpovědomější Kenny Molly v dresu Bingoal, který v roce 2015 začínal v AWT-GreenWay, českého development týmu Quick Stepu.

Vedoucí šestice si vytvořila maximální náskok 5 minut a podařilo se jí utrhnout body na prvních dvou vrchařských prémiích. Jimi projel vždy jako první Španěl Barrenetxea z Caja Rural následovaný Vojtou Řepou!

Total Direct, UAE a Lotto byly nejaktivnější při sjíždění úniku dne.

S blížícím se vyvrcholením závodu se taktovky na čele pelotonu ujaly týmy Total Direct, Lotto Soudal a zvláště UAE, které pracovalo pro svou jedničku Matteo Trentina. 60 km před cílem měli ale uprchlíci k dobru stále 1:30 min., o dalších 10 km dál to byla jedna minuta. Na cyklisty však ještě čekaly tři středně náročná stoupání.

Přímý přenos si mohli vychutnávat francouzští fanoušci na France TV Sport, kde jim coby odborný komentátor sděloval své postřehy třiasedmdesátiletý a stále na svůj věk svěže vyhlížející Bernard Thévenet, mj. účastník 16 Grand Tours a dvojnásobný vítěz Tour de France z let 1975 a 1977.

Bernard Thévenet

Při stoupání na poslední kategorizovaný kopec zhruba 30 km před cílem byl únik zlikvidován. Vše se chystalo k finále, v němž důležitou roli mohlo sehrát poslední stoupání na Col de la Gineste (9 km, 5%).

Total Direct mohl vsázet na zkušené Edvalda Boasona Hagena a Pierra Latoura, jakož i na předloňského vítěze Anthony Turgise. Lotto Soudal disponovalo také mimořádně silnou trojicí, kterou představoval Philippe Gilbert, John Degenkolb a Tim Wellens.

Philippe Gilbert, ve svých 38 letech druhý nejstarší ze startujících cyklistů.

A byl to posledně jmenovaný, kdo za to vzal v posledním kopci a postaral se o to, že 15 km před cílem se na špici závodu pohybovalo kolem dvacítky jezdců. Jenže rozestupy mezi skupinami nebyly velké, takže rozhodnuto nebylo stále nic. Na čele už byli v té době k vidění převážně cyklisté World týmů, zvláště domácí Groupama-FDJ vypadal mimořádně motivovaný.

13 km před cílem se vepředu s náskokem 16 sekund utvořila čtveřice Andreas Kron (Lotto), Benjamin Thomas (Groupama), Odd Eiking (Wanty) a borec v růžovém dresu EF. Pronásledovatelům v té chvíli vévodili cyklisté domácích druhodivizních týmů B&B a Arkéa.

Ani tenhle pokus nebyl podle očekávání úspěšný. 8 km před cílem se na čele závodu pohybovalo kolem třiceti cyklistů a vypadalo to, že právě oni si to ve spurtu rozdají o vítězství.

A to se také stalo. Stupně vítězů nakonec kompletně obsadili po vyrovnaném spurtu domácí v pořadí Paret-Peintre (AG2R-Citroën), Boudat (Arkéa) a Coquard (B&B). Aurélien Paret-Peintre ve svých 24 letech oslavil první profesionální vítězství!

Ze super favoritů se do desítky prosadili Tim Wellens (6.), Matteo Trentin (7.) a Lilian Calmejane (8.).

Mladíci z Kern Pharma se díky Francisco Galvánovi odměnili za svůj aktivní přístup k závodění čtvrtým místem.