Odchod Dylana Groenewegena z Jumbo - Visma do BikeExchange - Jayco potvrdily oba týmy. Groenewegen strávil v nizozemském celku šest let a vyhrál 54 závody, včetně čtyř etap na Tour de France. Nizozemská sestava se během posledních let rozvinula v jeden z nejlepších týmů pro celkové pořadí třítýdenních závodů a ryzí sprintery Groenewegen nedostával tolik příležitostí. V BikeExchange - Jayco bude situace jiná.

"Dylanova touha jezdit největší závody je zcela pochopitelná," říká Richard Plugge, ředitel Jumbo - Visma. "Vždy jsme měli skvělý vztah a proto jsme se rozhodli dohodnout na přestupu. Na druhou stranu je to škoda, protože Dylan je výborný závodník a člověk. Doufám, že bude opět úspěšný na nejvyšší úrovni."

V BikeExchange - Jayco podepsal tříletou smlouvu. "Vůbec jsme nad tím neváhali. Dylan nepotřebuje představit, všichni v pelotonu vědí, jaký má potenciál a že je to skvělý týmový parťák a nepochybně rychle zapadne do našeho týmu. Hlavní sportovní ředitel Matthew White už pracuje na tom, aby Dylan dostal plnou podporu týmu," říká Brent Copeland, ředitel BikeExchange - Jayco. 

Jumbo - Visma se v příštím roce pokusí vyhrát Tour de France s Primožem Rogličem a kromě něj jsou v týmu i další lídři na celkové pořadí, jmenovitě Jonas Vingegaard a Tom Dumoulin. Groenewegen si byl vědom, že do sestavy na Tour de France se nedostane a omezené možnosti bude mít i na dalších velkých závodech. "Jumbo - Visma je teď asi nejlepší tým na světě. Jediným důvodem mého odchodu je sportovní perspektiva. Nejspíš mi budou chybět moji krajané a nizozemská mentalita,a le tato příležitost byla příliš dobrá na to, abych ji nechal být. Jsem rád, že jsme to s oběma týmy rychle vyřešili. Zvládli jsme to přátelsky," vysvětluje Groenewegen. "Věřím, že přestup do BikeExchange je správný krok. Od chvíle, kdy jsem začal jednat s Brentem a ostatními z týmu, jsem cítil, že je to pro mě to pravé místo a skvělá příležitost."

BikeExchange měl letos nejhorší sezónu své historie, závodníci australského celku získali pouze devět vítězství a Groenewegen by měl týmu pomoci k mnohem vyššímu počtu. Osmadvacetiletý Nizozemec letos vyhrál tři závody, ale k závodění se vrátil až v květnu, po uplynutí disciplinárního trestu. Mezinárodní cyklistická unie Groenewegena potrestala za způsobení těžkého pádu na Okolo Polska v roce 2020 a zranění Fabia Jakobsena. Ve své nejlepší sezóně, v roce 2019, získal 15 profesionálních vítězství a o rok dříve 14 triumfů.    

Merijn Zeeman, hlavní sportovní ředitel nizozemského týmu Groenewegenovo rozhodnutí chápe: "Sleduji to s těžkým srdcem, ale chápu, že vidí víc příležitostí v novém týmu. Proto jsem tento přestup schválil. Dylan má v mém srdci zvláštní místo a přeji mu hodně úspěchů a štěstí. Máme v týmu Olava Kooije a Davida Dekkera a další mladé sprintery, kteří čekají na svou příležitost. Když Dylan odchází, budou mít o trochu víc příležitostí, což je pro jejich rozvoj dobrá zpráva."