Hanko, právě ti končí privátní kemp v Calpe. Tak kolik jsi natočila?

Byla jsem tu měsíc. Prostřídalo se tu za tu dobu více holek, takže to nebylo tak stereotypní a nehrozila nějaká ponorková nemoc. Počasí perfektní, jezdily jsme krátké/krátké. Po rovině se tady jezdit nedá, takže ač nejsem s kopci úplně kamarádka, mám jich v nohách hodně a jsem docela unavená. A natočeno? Dva tisíce kilometrů.

Jak se těšíš na Dubai Tour a co od tohoto etapového závodu očekáváš?

Bude tam poměrně solidní konkurence, i když ne taková, jaká jezdí tady v Evropě. Tři etapy jsou rovinaté a jedna, třetí v pořadí, má cíl na stejném kopci Hatta Dam, jako jezdí chlapi při UAE Tour. Těším se a jsem docela zvědavá. Potkám se tam poprvé s některými holkami, budeme vidět, jak si sedneme nejen při závodě, ale i lidsky. Přesné úkoly zatím stanoveny nejsou, ale mým cílem určitě bude především pomoci týmu.

Představ nám trošku podrobněji tým, za který jezdíš.

Jsme hodně mezinárodní tým, letos jsme se ještě rozšířili, protože došlo ke spojení s holandským týmem MEXX-Watersley. Je nás na soupisce celkem 15. Nejsme sice UCI tým, ale program máme v podstatě, jako bychom byli. Cílem tohoto projektu, jehož ambasadorem a hlavním sponzorem je cyklo obchod Andy Schlecka, je postoupit perspektivně do kategorie UCI týmů.

Dwars door de Westhoek

Tým se zaměřuje na mladé do třiadvaceti?

Většina nás je v tomhle věku, ale máme v týmu i holky, které jsou zkušené, jezdily v UCI týmech, což je pro nás výborná příležitost od nich něco pochytit, přiučit se.

Co Andy Schleck, taková persona. Angažuje se hodně, nebo je to jen marketing?

On má svůj poměrně velký obchod. V průběhu roku jsme ho viděly tak třikrát.

Předpokládám, že ale nejsi úplná profesionálka.

Ne, to nejsem. Studuju v Čechách na Vysoké škole ekonomické, mám sice individuální plán, ale i tak je toho dost. Až se vrátím z Dubaie, tak mě čekají tři týdny doma a musím v tom čase hodně pořešit i školu.

Jak ses do týmu vůbec dostala? Pomohly konexe taťky?

Na kole jezdím od mladších žákyň a až do juniorek v TJ Uničov, který vede můj taťka Ivo Heřmanovský. Ale do týmu Andy Schlecka jsem se dostala vlastním přičiněním. Chtěla jsem jít závodit ven, do ciziny, tak jsem hledala na netu. Oslovila jsem vedení týmu, nešlo to zase úplně jednoduše, ale nakonec to vyšlo. A i po roční zkušenosti jsem moc ráda, že jsem to udělala.

Mistrovství České republiky 2019

Velký rozdíl oproti českému ženskému pelotonu?

Obrovský. V objemech, rychlostech, velikosti balíku. U nás jezdí juniorky a ženy dohromady. Byla jsem zvyklá z domova na závody do 60 km. Takže když jsem měla jet venku závod na 130 km, tak to byl šok. A v pelotonu už je to hodně o poziční jízdě, v tak početném poli už nemůžeme písknout a jet si, kudy chceme. Velká škola, úplně jiná cyklistika.

Už jsi malinko naznačila něco ke své specializaci, když jsi hodnotila svůj vztah ke kopcům.

Nejsem s nimi kamarádka, ale přejedu je. Před Calpe jsem doma měla tak 57 kg, a když se teď na sebe kouknu do zrcadla, tak jsem asi dost zhubla. Vidím se spíš typ na zvlněné klasiky, dobře by mi mohla jít časovka, jako tempařka jsem možná vhodný typ do úniků. Takový allrounder.

Co tě vede k tomu, takhle se trápit. Hobík si odjede svou dávku, dá si kávičku a když má zatažené nohy, tak dá oraz. Ale to ty už takhle nemůžeš, protože leckdy musíš.

Dobrá otázka. Těžká odpověď. Baví mě to. Cyklistika je krásná. Jasně, že se mi někdy nechce. Ale většinou je to super!

Hanko, budeme ti držet palce při Dubai Tour a po skončení si popovídáme o zážitcích z téhle exotiky. Ať se ti moc daří.

Privátní kemp: Calpe 2020