Jelo se z Paipy do Santa Rosa de Viterbo, etapa měřila 169 km a nastoupalo se při ní 2300 výškových metrů včetně tří kategorizovaných stoupání 4. a 3. kategorie. Důležitý byl závěr, protože posledních 10 km se stoupalo, zprvu byl sklon prudší, poslední 4 km se dost narovnaly.

Až po první rychlostní prémii na 37. km se vytvořila před pelotonem skupina o šesti lidech: Mexičan Efrén Santos (Canel's Java), Ekvádorec Esteban Villarreal (Národní tým Ekvádoru) a Kolumbijci Javier Jamaica (Team Medellín-EPM), Bernardo Suaza (Forte Petrolike – Androni Giocattoli), Daniel Méndez (Nu Colombia) a Freddy Ávila (Columbia Potencia de la Vida). Dokázali najet až ke 3 minutám.

426126380_713625497582267_5824693001320601119_n.jpg

V prostřední nejkopcovitější části etapy, když do cíle zbývalo 85 km, si dopředu z pelotonu, který se roztrhal na vícero částí, dojeli další závodníci, takže se na čele ocitlo 17 cyklistů: mezi nimi i Harold Tejada (Astana Qazaqstan), Robinson Chalapud (Team Banco Guayaquil), Andrea Piccolo (EF Education – EasyPost), Aaron Van der Beken (Bingoal WB), Rodrigo Contreras (Nu Colombia), Javier Jamaica a Óscar Sevilla (Team Medellín-EPM) a další.

Na poslední ze tří rychlostních prémií na úpatí závěrečného stoupání se z čelní skupiny odpoutala dvojice Óscar Sevilla a Robinson Chalapud, ale 2 km před cílem si k nim dojelo dalších šest lidí. Ti se utkali o etapu. Ze souboje tedy osmi mužů vyšel vítězně Harold Tejada, který byl lepší než druhý Andrea Piccolo, třetí Óscar Sevilla a čtvrtý Rodrigo Contreras.

GFwe9bwXMAAqSMk.jpg

S odstupem 23 vteřin dorazila další skupina o 20 lidech, v níž byli mj. Harold López a Aleksej Lutsenko (oba Astana), Nairo Quintana (Movistar), Richard Carapaz, Esteban Chaves, Jefferson Cepeda a Rigoberto Urán (všichni EF Education), Egan Bernal a Brandon Rivera (oba Ineos/Kolumbie), Jonathan Caisedo a Diego Camargo (oba Petrolike), Sergio Henao (Nu Colombia) a další. Z kandidátů celkového pořadí dnes zaostal přesně o 1 minutu Iván Sosa (Movistar).

Řada Jihoameričanů, která dnes závodí v domácích týmech, v předešlých letech jezdila v Evropě v týmech první, případně druhé divize. Patří mezi ně Sevilla (47 let), který jezdil v týmech Kelme a T-mobil a dokázal být 2. na španělské Vueltě, Chalapud (39) v ProConti týmu Colombia, Contreras (29) jezdil tři roky v Astaně, Caisedo (30) a Camargo (25) několik let v EF Education, Henao (36) osm let ve Sky a poté 2 roky v UAE atd.

Tejadovi je 26 let, v Astaně jezdí už pátým rokem, má sice na kontě vítěznou etapu z Tour de l´Avenir z roku 2019, ale tohle bylo jeho první skutečně profesionální vítězství. Ital Piccolo je o čtyři roky mladší a do EF Education nastoupil ke konci roku 2022 v roli stážisty. Už stál několikrát na pódiu, ale na vítězství stále čeká.

GFwjSDvWkAAy2VW.jpg

"Dostat se do úniku nebylo v plánu. Během dne jsem se snažil trochu šetřit, protože ze zkušeností, které jsem nasbíral v Evropě, jsem se naučil, že musíte šetřit energii na klíčové momenty," řekl po etapě vítěz. "Všechno šlo ale perfektně. Nebylo to jednoduché, ale takhle vyhrát je něco speciálního. Čekal jsem na to dlouho. Dnes se ve mně probudila touha po vítězství a chci vyhrát i na Alto del Vino,“ připomněl Tejada stoupání o délce přesahující 30 km, v němž se nejspíš v předposlední etapě rozhodne o celkovém vítězi.

Před další etapou je v čele průběžného pořadí Tejada s náskokem vteřiny na Sevillu a pěti na Piccola, který vede bodovací soutěž.

Tour Colombia pokračuje třetí etapou na okruhu v hlavním městě departementu Boyacá Tunja o celkové délce 142 km. Cyklisté při ní nastoupají pouze 1700 metrů, ale v každém z 11 okruhů jsou dvě sice krátká (0,5 km), ale výživná (7,5%) stoupání. Závěrečné 3 km mají klesavý charakter.