Na 113 kilometrech se 923 výškových metrů nejeví jako nějaká extrémní nálož. Jenže zdání jak známo může klamat. Trasa byla prošpikována spoustou krátkých výjezdů, z nichž některé, koncentrované především do prvních dvou třetin trati, byly dost prudké (6,7 - 8,4%). Navíc Belgie, takže pravá levá, úzké silnice a k tomu déšť.

To vše nahrávalo českému závodníkovi ve strategickém záměru přijet do cíle v předpokládané početně dost okleštěné skupině a z ní se pokusit případně získat i bonusové sekundy. To první se podařilo, to druhé sedmým místem nikoli, ale protože nejbližší soupeř Američan Barry dokončil až za Pavlem, patří žlutý dres i před poslední etapou českému jezdci.

"Zhruba v polovině etapy v nejtěžším kopci odjelo přibližně 30 lidí. Byl zájem, aby nás zezadu už nedojeli, takže se spolupracovalo. Tři kilometry před cílem odjel závodník, který mě v pořadí neohrožoval, což mi kvůli bonusovým vteřinám v cíli vyhovovalo. Na konci jsem se snažil o co nejlepší umístění, bylo z toho sedmé místo a udržení pozice lídra závodu. Čekám, že dnes by to mohlo být podobné, profil tomu nahrává," řekl k etapě i taktice do té poslední Pavel Šumpík.

S ohledem na to, že závěrečná etapa je profilem velmi podobná té předešlé, ovšem je ještě o trochu náročnější, což platí i pro poslední třetinu trasy, a s ohledem i na dosavadní projev české cyklistické naděje v tomto etapáku, jedoucím se na pomezí Belgie a Nizozemska, jeví se teoretické šance Pavla Šumpíka získat žluťáka definitivně do vlastnictví jako reálné.

Situaci by mohla komplikovat skutečnost, že se v etapě opět dost padalo a tým Roman Kreuziger Cycling Academy přišel o dalšího závodníka, tentokrát na pád doplatil odstoupením ze závodu Ondřej Šafránek. Pavlovi tak k ruce zůstali do poslední etapy pouze dva pomocníci, prvoročák 16letý Jakub Patras a 18letý Vít Kotschy.