Včerejší prolog ovládli nevídaným způsobem jezdci nováčka ve společnosti ProTeams novozélandského Bolton Equities Black Spokes tím, že obsadili kompletní stupně vítězů a jejich čtvrtý nejlepší závodník dokončil na 9. místě.

Čtvrtý byl klasifikován Andreas Miltiadis z kyperské reprezentace. O úrovni profi cyklistiky na Kypru nemusíme mít sice přehnané představy, ale Miltiadise není radno podceňovat. Na letošním prvním řeckém etapáku Tour of Rhodes (2.2), na němž Jakub Otruba skončil čtvrtý, vyhrál Miltiadis poslední etapu, celkově obsadil 2. místo a stejné mu patřilo ve vrchařské soutěži. Jak vidno, umí to v kopcích i v časovce, tedy kombinaci předurčující dobré výsledky v profilově náročnějších etapových závodech. 

Velmi dobře si na úvod vedli i cyklisté amerického Pro týmu Human Powered Health, z nichž dva se vešli do první desítky a všech šest do dvaceti. Je dobré vědět, že tenhle tým má kádr o 23 lidech devíti národností. Bolton má na soupisce 20 závodníků. Kategorie UCI ProTeams je oproti Continental teams prostě vyšší liga nejen na papíře.

O to víc vyniká umístění Jakuba Otruby (5.) a Daniela Turka (6.). Na jednu stranu šlo jen o úvodní krátký prolog, ale v tomto případě a při skladbě etap celého závodu mohly mít jeho výsledky mimořádně důležitý až rozhodující význam na konečné pořadí. Vždyť časový rozdíl mezi prvním a desátým činil po prologu 22 vteřin a dvacátý ztrácel už 33 vteřin. Při síle nejlepších týmů, vyrovnanosti pelotonu a skladbě etap, která má co se týče profilové náročnosti sestupnou tendenci, šlo o rozdíly poměrně značné.

Dnes byla na pořadu nejtěžší etapa se startem a cílem v hlavním městě Kréty Heraklionu. Měřila 188 km a závodníci při ní nastoupali 2660 metrů. Trasa se dala rozdělit do třech částí. Úvodní kopcovitou s první vrchařskou prémií, střední profilově nenáročnou a závěrečnou klasikářskou s několika kratšími kopci a druhou vrchařskou prémií. Do cíle vedl dlouhý sjezd a poslední 3 km po rovině.

V úvodní části odjela a na vrchařskou prémii přijela před pelotonem šestice uprchlíků. Neměl v ní zastoupení Bolton, Human, Caja Rural, Bardiani, Corratec ani Bingoal, tedy žádný z Pro týmů. Nebyl v ní ani nikdo z ATT Investments. Prémii vyhrál 24letý Vinzent Dorn z týmu Bike Aid.

Únik vyprovokoval Nils Sinschek z nizozemského Abloc, který byl také po včerejšku nejlépe postaveným mužem z úniku, když na lídra Aarona Gatea (Bolton) ztrácel 34 sekund. Takže při náskoku 3:20 min. se dostal do virtuálního vedení celého závodu. Ale to stále scházelo do cíle 120 km. Muži z úniku, v němž byli ještě jezdci polského Mazowsze, Řecka, francouzského Legendre a malajsijského Terrenganu, se stačili podělit i o obě rychlostní prémie.

V době, kdy se najíždělo 35 km před cílem do závěrečné kopcovitější části závodu, měli k dobru na peloton, v němž tempo určovali samozřejmě především jezdci Boltonu, ještě jednu minutu. Tady se však čelní skupina rozpadla, na špici zůstali pouze Dorn a Polák Budzinski, který ale posléze svému německému kolegovi ujel a zkusil sólo štěstí. K mání byla ještě jedna VP. 

V pelotonu se ale začalo ostře závodit. Velmi aktivně si počínal Jakub Otruba. Z týmů nejvíc útočili jezdci belgického Bingoal a italského Bardiani. Polák prémii stihl, čímž získal dres nejlepšího vrchaře, a ani poté ve svém úsilí nepolevil. Za ním se občas podařilo někomu z balíku, který v té době čítal kolem 60 lidí, poodskočit, ale silné týmy včetně našeho ATT Investments si pečlivě hlídaly, aby je někdo nezaskočil.

Budzinski byl dojet 15 km před cílem v době, kdy všechna stoupání už byla minulostí a jen se letělo k cíli. Dresy ATT Investments bylo možno sledovat na samé špici pelotonu a rozeznat bylo možno jak Matúše Štočka, tak Mihkela Räima, tedy muže, na něž se tu má jezdit v hromadných koncovkách.

Na posledních 3 km se nejlépe srovnali cyklisté Human Powered Health a zvládli to až na pásku, kde byl nejrychlejší Stanislaw Aniolkowski, letošní nováček v tomto americkém týmu, který si poradil se sprinterem Caja Rural Iúri Leitaem. Naši závodníci se tentokrát na přední místa neprosadili. Nejlépe klasifikovaným byl Mihkel Räim na 22. místě.

Čas vítěze obdrželo 66 lidí a mezi nimi s výjimkou Jirky Petruše všichni naši. Oba dnes na pásce nejlepší se díky bonifikacím posunuli před naše dva lídry Jakuba Otrubu a Daniela Turka, naopak ostatní si zase jen s výjimkou Jirky Petruše polepšili. Takže třetím nejlepším zůstává na 23. místě Tomáš Jakoubek. V soutěži týmů je ATT Investments i nadále na 3. místě.

Závod, resp. jeho rozhodující části je možno denně sledovat na facebookových stránkách závodu, live přenos zprostředkovává EPT Sports2.