Peter Sagan

Po včerejší etapě panovala v týmu TotalEnergies včetně Petra Sagana po jeho 4. místě ve sprinterském dojezdu velmi dobrá nálada a on sám se nechal slyšet, že by to dnes mohlo být ještě lepší. Jenže dnes do etapy nenastoupil.

Únik italských Pro týmů

Po 2 km od ostrého startu odjela šestice jezdců, v níž měli po dvou zástupcích Drone Hopper a EOLO-Kometa a po jednom Bardiani a Intermarché, jmenovitě Taco Van der Hoorn, jemuž jsou úniky vlastní. Nechyběl pochopitelně nositel zeleného dresu nejlepšího vrchaře Davide Bais z týmu EOLO, který se v úniku sešel se svým bratrem Mattiou, jenž jezdí za Drone Hopper. Davide si dojel pro prvenství na jediné dnešní vrchařské prémii, která se nacházela na 35. km, a pak se z úniku poroučel.

Ostatní pracovali dál, ale dobře věděli, že jejich šance na úspěch je mizivá. Zvláště když si je peloton, který jel v poklidu pravidelné tempo, nepouštěl na dlouho uzdu. Trocha vzrušení nastala, když 90 km před cílem spadnul Caleb Ewan (Lotto Soudal) a docela dlouho trvalo, než se posadil na náhradní bicykl a za pomoci týmového kolegy se vracel do pelotonu.

Davide Bais

Pogačar krátí Evenepoela o další tři sekundy

50 km před cílem přišlo na řadu poslední delší stoupání dnešní etapy. V něm se na špici seřadil kompletní tým UAE Emirates a rozjel s Formolem na čele vysoké pravidelné tempo, které sice peloton natáhlo, ale nijak podstatně nezredukovalo. Zato chlapi v úniku měli smůlu, protože jejich náskok se bleskově rozplynul. Zda Emirátům šlo o vteřiny na jediné bodovací prémii této etapy, se mělo ukázat v dalším kratším stoupání o 20 km dál. S ohledem na to, že i po zdolání delšího kopce se starali na čele pelotonu o vysoké tempo, to tak skutečně vypadalo.

Předpokládané se stalo skutečností. Marc Soler odvezl Tadeje Pogačara před peloton a směřovali si pro 3 vteřiny. Situaci se jim pokusil komplikovat jediný cyklista, jímž byl Julian Alaphilippe (Quick-Step), ale Soler si dal záležet, aby nebral ani 2 body za druhé místo.

Co bylo ale snad ještě důležitější, oni ani po prémii nepřestali a pokusili se vybudovaný náskok zúročit a soupeře zaskočit. Na jejich původní nástup z pelotonu ještě s menším odstupem zareagovali Landa (Bahrain) a Geoghegan Hart (Ineos) a Britovi se nakonec na rozdíl od Španěla podařilo dopředu dojet. 20 km před cílem měli na hlavní skupinu, kde největší aktivitu vyvíjely týmy se sprintery jako Groupama, Lotto, Alpecin a Jumbo, 20 vteřin. Zajímavé bylo, že střídali i Alaphilippe s Geoghegan Hartem. A ani náhodou se nešetřil Pogačar.

V čelní skupině samí skvělí vrchaři, ale s výjimkou Pogačara žádní skvělí časovkáři. Za nima se však právě takoví starali o krácení odstupu. Takže když do cíle zbývalo 10 km pro rovině, uprchlíci byli pohlceni velmi početným pelotonem. Včera to zkusil Marc Soler sólově, dnes společně s Pogačarem. Mimořádně aktivní pojetí!

Marc Soler

Hromadný finiš

Několik kilometrů pracoval na čele Filippo Ganna (Ineos) v naději, že připraví pozici pro Vivianiho. Pak ho vystřídala trojice Jumbo-Visma vytvářející prostor pro Kooije. Následně se před ně dostal Alaphilippe s Asgreenem a Ballerinim za zadním kolem. Jenže když odstoupil, Ballerini se torchu propadl a na špici se dostal rozjížděč Démara (Groupama-FDJ) se svým sprinterem nalepeným na zadní galusce.

Démare musel na dlouhý spurt a dlouho to vypadalo, že to zvládne. Jenže ve spurtu není často hotovo ani metr před páskou. A to se přesně stalo. Kde se vzal, tu se vzal maličký Caleb Ewan a připsal si letošní třetí vítězství. Po jednom získal na Saudi Tour a Tour des Alpes Maritimes a tady v Itálii bude mít minimálně ještě jednu příležitost.

Filippo Ganna i nadále vévodí průběžnému pořadí, i když se dá předpokládat, že po zítřku už tomu tak nebude. Tim Merlier (Alpecin-Fenix) si i pro následující etapu podržel fialový dres nejlepšího v bodovací soutěži a Remco Evenepoel (Quick-Step) bílý pro nejlepšího mladíka.