Pro vývoj poslední etapy Tour Down Under s cílem na vrcholu stoupání Willunga Hill byl důležitý čelní vítr, který neumožnil vrchařům, zejména Richiemu Portemu (Trek - Segafredo) udělat větší časový rozdíl. Porte sice etapu vyhrál a to dokonce pošesté za sebou, ale druhý Wout Poels (Sky) a třetí Daryl Impey (Mitchelton-Scott) měli stejný čas. To jihoafrickému mistrovi zdaleka stačilo na posun na první příčku. 

Wout Poels útočil už v prvním výjezdu na Willunga Hill. Pomáhal mu jeho týmový kolega Kenny Elissonde (Sky), ale dvojice byla dostižena. Poels zkoušel útočit i v cílovém výjezdu, ale Porteho útok byl lépe načasovaný a Tasmánec získal první vítězství v dresu týmu Trek-Segafredo. 

Dosavadní lídr závodu Patrick Bevin (CCC) nedokázal po sobotním pádu držet krok a brzy odpadl. Dokončil na 80. místě se ztrátou 5:41 a propadl se v konečném pořadí na 41. příčku. Zklamal Michael Woods (EF Education First), jeden z velkých favoritů etapy a celého závodu. Na Willunga Hillu dojel až sedmý se ztrátou 15 vteřin na Porteho a stejnou pozici obsadil i celkově. Ještě o něco hůř na tom byl George Bennett (Jumbo - Visma), který zaostal o 20 sekund a v celkovém hodnocení skončil až dvanáctý. 

Tři nejlepší muži etapy si rozdělili i první tři příčky v konečné klasifikaci, ale v jiném pořadí. Impey zvítězil s náskokem 13 sekund před Richiem Portem, třetí Wout Poels ztratil 17 sekund. 

Patrick Bevin zvítězil aspoň v bodovací soutěži. Nejlepším vrchařem se stal Jason Lea (UniSA - Australia) a nejlepším mladým závodníkem je Chris Hamilton (Sunweb). Celek UAE Emirates vyhrál týmovou soutěž. 

Poslední etapa Tour Down Under byla zároveň posledním závodem v kariéře Mathewa Haymana (Mitchelton-Scott), vítěze Paříž - Roubaix 2016. Čtyřicetiletý Hayman ukončil kariéru po dvaceti letech na nejvyšší úrovni. 

loading...

Sestřih etapy: 

Foto Sirotti