Vedení Pro týmu Gazprom-RusVelo stanovilo datum 27. března jako hraniční při hledání nového sponzora. Do té doby žádný z jezdců nehodlá tým opustit, i když by podle pravidel UCI mohl.

Italský národní tým podal postiženým jezdcům, pochopitelně výhradně Italům, pomocnou ruku, když přihlásil k závodům Per Sempre Alfredo (1.1) a nyní i Settimana Coppi e Bartali (2.1) reprezentační celek, v němž startují jezdci ze soupisky Gazpromu. Při Per Sempre Alfredo šlo o Fedeliho, Carboniho, Conciho a Canolu. Při Settimana se k těmto čtyřem přidává ještě Scaroni.

Na startu budeme mít jezdce, kteří se pečlivě připravili na Tirreno-Adriatico a Milán-San Remo. Chtějí vyniknout, jsou ambiciózní a my jako italský cyklistický svaz jsme jim v této těžké chvíli nápomocni," řekl italský reprezentační trenér Daniele Bennati

Dnešní 1. etapa byla hodně zvlněná, na 167 km bylo nutno nastoupat téměř 3 tisíce výškových metrů.

Po 20 minutách od startu se vytvořila vedoucí skupinka ve složení Paquot (Bingoal), Umbri (Colpack), Bortoluzzi (Work Servis) a Pellaud (Trek-Segafredo). Po 60 km měla tato čtveřice náskok na peloton 4 minuty. Od té doby se začal odstup zmenšovat.

Cyklisté v úniku stihli vyhrát dvě ze tří vrchařských prémií, obě vybojoval Bortoluzzi. Pellaud to ještě zkusil sólově, ale třetí VP, jejíž vrchol se nacházel 25 km před cílem, projeli jako první Dunbar (Ineos) před Van der Poelem (Alpecin) a Smithem (BikeExchange).

Po této prémii se od hlavního pole odpoutala dvojice Dunbar a Schmid (Quick-Step) a vytvořila si náskok 45 sekund na zhruba dvacítku pronásledovatelů. Hlavní pole ztrácelo 1:10 min.

10 km před cílem byly rozestupy přibližně totožné. Výsledkem bylo, že se oběma borcům podařilo náskok o 16 vteřin uhájit. Na pásce byl úspěšnější Švýcar ve službách belgického týmu.

Za nimi dorazila silná skupina, z níž nejlépe zaspurtoval Hayter (Ineos) před Van der Poelem (Alpecin). Další velká skupina pak dojela s odstupem 1:16 na vítěze. Ze známých jmen dnes dokončili s velkou ztrátou Bettiol (EF) a Ben Hermans (Israel). Všichni ostatní favorité projeli přes cílovou čáru právě jen 16 vteřin za vedoucí dvojicí. Josef Černý si připsal manko blížící se k 15 minutám.