Naplánujte si pořádně trasu

Před cestou si vše řádně naplánujte. Zaměřte se na čas a vzdálenost – pokud máte 3 dny volna a jste schopni během dne ujet zhruba 50 kilometrů, naplánujte si cestu na zhruba 150 kilometrů. Znát své schopnosti je klíčové, abyste si mohli užít klidný výlet. Důležitý je i výběr trasy - pro začátečníky doporučujeme využít určené cyklotrasy, které jsou dobře značené. Zkušení cyklisté rádi jedou po vlastních cestách, ale plánování takového výletu vyžaduje hodně zručnosti.

Jaké cyklistické vybavení je na dlouhou cyklotúru nezbytné?

Každý delší výlet na kole vyžaduje náležitou přípravu vybavení. Před jízdou zkontrolujte technický stav se zvláštním důrazem na pneumatiky, brzdy a osvětlení. Aby vás nic nepřekvapilo, níže najdete seznam klíčů a příslušenství, které musíte mít u sebe:

  • pumpa,
  • sada imbusových klíčů,
  • šroubováky – ploché a křížové,
  • rychlospojka řetězu,
  • zámek na kolo,
  • záplaty a páka na pneumatiky.

Co si vzít sebou na cyklotúru?

Sbalit zavazadla na výlet na kole je těžké umění. Brašny na kola mají omezenou kapacitu, takže šatník omezujeme na minimum. Při jízdě na kole nosíme sportovní oblečení – prodyšné tričko a pohodlné cyklistické kraťasy nebo dlouhé kalhoty. Vždy musíte mít po ruce pláštěnku a v zavazadle převlečení. Vzít si sebou můžete i některý model bundy Salomon - https://sportano.cz/bundy-salomon

Moderní sportovní oblečení je velmi lehké a rychleschnoucí, takže pokud ho vyperete večer na noclehu, bude ráno suché. Potřebovat budete i potřeby osobní hygieny – na pár dní si vezměte jen mini verze oblíbené kosmetiky nebo nalijte příslušné množství do malých lahviček a dávkovačů. Na vícedenní výlet se vyplatí investovat do ručníku z mikrovlákna – zabere málo místa a rychle schne. Ve vašem zavazadle na pár dní by neměl chybět ani druhý pár bot, lékárnička se zásobou obvazů a léků, doklady a peníze. Chybu neuděláte ani další bundou Peak Performance - https://sportano.cz/bundy-peak-performance.

Co jíst a pít na cestách?

Především si vezměte do batohu vodu, dehydrované tělo rychle slábne. Po celou dobu pravidelně pijte. Dobrým nápadem jsou i izotonické nápoje pro sportovce – pomohou udržet správnou hladinu elektrolytů. Absolutně nedoporučujeme sladké sycené nápoje ani energetické nápoje. Na trase stačí voda a zdravé svačiny. Cereální tyčinky, čokoláda, ovoce nebo výživné chlebíčky – to byste v batohu neměli mít. Samozřejmě nemůžete několik dní žít jen z obědových balíčků. Oběd na silnici by měl být sytý, ale lehký, pamatujte, že máte před sebou ještě pár hodin šlapání do další zastávky.

Ať už vyrážíte na kole sami nebo s přáteli, je dobré vše pečlivě naplánovat a nezapomenout na správné oblečení, jako jsou kalhoty, kvalitní bundy The North Face - https://sportano.cz/bundy-the-north-face, ale i obuv. Stejně tak můžete využívat různé aplikace, které vám pomohou plánovat a sledovat vaše zdraví a postup na trase.