Na trase z Bruselu do Bruselu na 195 km bylo vystláno bonifikačními sekundami na prémiích a v cíli. Nejvíc, dohromady 35, jich dosud naakumuloval ten, kdo byl průběžným lídrem, Mathieu Van der Poel.

Cyklokrosaři z Baloise-Trek Lions do etapy nenastoupili. Ukradli jim přes noc bicykly.

10 km po startu odjelo šest lidí. Z Conti a ProTeams. Jenže o 10 km dál byli pohlceni pelotonem. Hned nato odjelo sedm jiných. Čtyři z Conti, tři z ProTeams. Bylo by překvapením, kdyby tempo pelotonu kočíroval někdo jiný, než jezdci Alpecin-Deceuninck a Soudal-Quick Step.

Do Zlatého kilometru 15 km před cílem vydrželi dva, Willems (VolkerWessels) a Vanoverschelde (Tarteletto). Hned potom byli dostiženi. Dvě ze tří zbylých sekund získal Mathias Vacek (Trek-Segafredo).

A pak už zbýval jen spurt. I v závěrečných kilometrech byl kolem čela závodu hodně k vidění žlutý Mathiasův dres.

Společně do spurtu přijelo 76 lidí. Nejlepší v přípravě pozic byly oba belgické týmy, i když Soudal se nadřel víc. Nejlepší na pásce byl tedy zaslouženě Fabio Jakobsen, který dnes jasně předčil Jaspera Philipsena.

Poslední dva dny nebyly jednoduché Je tolik lidí, kterým bude Gino Mäder chybět. Tato výhra je pro něj. Navždy je v našich myšlenkách, dokonce si vzpomínám na Vueltu před pár lety, kdy jsem s ním chodil do zákulisí, abych si vyzvedl dres GC," řekl Jakobsen a jedním dechem zkritizoval závěr trati: „S výběrem trasy úplného závěru etapy opravdu nesouhlasím. Phillipsen málem spadl. Myslím, že na posledních 500 metrech závodu by už neměly být žádné zatáčky." A pak se vyslovil k Tour: „Nohy jsou čím dál lepší. Jsme tu s velkou částí soupisky na Tour. Jedeme na to 1. července v Bilbau.“

Van der Poel zůstal jasným vítězem Baloise Belgium Tour. Vyhrál i bodovací soutěž. Očividně je velmi dobře připraven na Tour de France. 

„Je to jeden z mých nejlepších výkonů z hlediska čísel. Příští neděli jedu holandský národní šampionát na silnici. Záměrem je pak odcestovat do Bilbaa odpočatý a svěží. Teď už není potřeba bláznivých věcí,“ sdělil celkový vítěz. "Bilance po tomto Baloise Belgium Tour je pro náš tým absolutně pozitivní. Myslím, že jako tým podáváme velmi dobrý výkon. Téměř všichni kluci, kteří tu závodili, přijeli z výškového kempu. Je vidět, že jsme v La Plagne pracovali dobře. A že jsme do závodu také vstoupili dostatečně svěží. Myslím, že ta rovnováha je správná."

Mathias Vacek se stal také jasným vítězem, kategorie U23. Matyáš Kopecký (Novo Nordisk) ve stejné soutěži obsadil 10. místo, 35 minut za Mathiasem.