Druhá etapa Tour du Loir et Cher měřila 184 km a obsahovala "pouhých" 1400 výškových metrů. Jenže  se tu jezdí i v technickém terénu, úzké klikaté cesty, nahoru dolů v krátkých výjezdech, takže hromadná koncovka není zdaleka takovou jistotou, jak by se podle nastoupaných metrů mohlo zdát. 

Na 40. km byla rychlostní prémie, kde se daly získat bonifikační sekundy, Lukáš Kubiš (Elkov-Kasper) to zkusil podobně jako včera, ale dnes to o jednu pozici nevyšlo. 

Mezi 62. a 68. km přišly na řadu dvě vrchařské prémie, jediné v etapě, o délce 1-2 km a sklonu mezi 5-6%. Obě vyhrál Jakub Otruba (ATT Investments) a po etapě si oblékl dres nejlepšího vrchaře.

Právě tady se vytvořil denní únik i s Jakubem a jezdci v něm byli dostatečně silní a měli zájem spolupracovat, takže dostiženi byli zhruba 2 km před cílem. Ovšem jen malou skupinou, které se podařilo vyhnout pádu v hlavní skupině, jenž se udál o dva tři  kilometry dříve. V ní byl z českých jezdců ještě Dan Turek (ATT Investments), který se tak po etapě posunul na průběžné 10. místo.

436933734_913056080830712_5787723584032478307_n.jpg

Takto vzniklá 13členná skupina uhájila 8vteřinový náskok před pelotonem. Nejrychlejší byl Simon Dehairs (Alpecin-Deceuninck Devo), třetí projel cílem držitel žlutého dresu Lorenz Van de Wynkele (Lotto Dstny Devo), takže mu nejcennější dres patří i po dnešku.

Balík tedy spurtoval o 14. a další místa. V něm projel cílem na konečné 18. pozici Lukáš Kubiš (Elkov-Kasper), o dvě, resp. tři místa za ním pak Matthias Schwarzbacher a Dominik Neuman (oba ATT Investments).

IMG-20240411-WA0003.jpg

Jakub Otruba: "Před etapou jsme si řekli, že se pokusím odjet a získat obě vrchařské prémie a to se podařilo. V úniku jsme všichni střídali rovnoměrně, takže to vyšlo skoro až do cíle. Je dobré, že ve skupince, která nás dojela, byl i Dan Turek. Vytvořili jsme si tak dobrou výchozí pozici do zítřejší etapy, protože v takovém typu závodu hraje roli každá vteřina. Zítra chci znovu bodovat na vrchařských prémiích a udržet dres vrchaře."

Lukáš Kubiš: "Etapa byla podobná té včerejší. Měli jsme zájem být v úniku, ale to se nepodařilo. Zprvu tedy tahali Matěj Zahálka s Danielem Mrázem, v závěru už všichni. Zhruba dvacet před cílem se zbytečně tlačilo Lotto Kern a složili Boryho (Michael Boroš), ten se dokázal vrátit zpět a ještě tahat. Pád pět kilometrů před cílem na úzké cestě rozdělil čelo, my jsme sice nespadli, ale museli jsme zastavit. Pak tahal Jakub Ťoupalík, už se to ale nepodařilo dojet. Je to škoda, protože tým odvedl obrovský kus práce." 

IMG-20240411-WA0004.jpg

Bartosz Rudyk (ATT Investments) sice do etapy po včerejším pádu, po němž musel na vyšetření do nemocnice, nastoupil, ale po 40 km ho tým ze závodu stáhl. Podle Vojty Řepy bolavé, málo pohyblivé rameno bylo potencionálně nebezpečné pro něj i ostatní jezdce, takže užitečnější bylo dát přednost rekonvalescenci před tlakem na umístění.