Může se zdát, že pojem gravelbiků dnes silně zastiňuje klasická cyklokrosová kola. Jak by se jich však mohl Stevens vzdát, když se právě z těchto závodů pyšní mnoha vavříny a kola jako Super Prestige jsou více než respektována, nejen mezi závodníky, kde je sedlají mistři světa. Jiní výrobci však s oblibou píší, že cyklokros je dnes již někde za zenitem a gravel je vlastně jeho potomek, nástupce. Marketingová oddělení dokáží vymyslet různé věci, ale kde je středobod pravdy? Vše začíná především u konstruktérů…

Obecně je cyklokrosové kolo bráno především jako závodní kolo, které nebere tolik ohledu na komfort, neuhne rámem při sebesilnějším záběru do pedálů ani o píď a snadno se hází na rameno. Geometrie je zaměřena na silovou jízdu, kolo je hbitější, s ostrým řízením. Poznávacím znakem mohou být také lehčí převody – jezdí se často v blátě při menších rychlostech.

Gravel představuje posed uvolněnější, komfortnější, příjemný na delší cesty. Jde o univerzálnější kolo, potěší i rekreační jezdce a často je připraveno poměrně slušně i na silnici.

Stevens svojí nabídkou oba dva světy geniálně protíná. Ač pojmenování kategorie nahrává cyklokroskám, tak především hobby modely, jakými jsou Tabor, Gavere a Vapor, vynikají univerzálností a mohou sloužit jako jedno kolo pro všechno. Chleba se láme u modelů Prestige a především Super Prestige, což je vyloženě závodní zbraň s excelentními schopnostmi, které tento CX model předurčují ke sbírání vavřínů.

Sečteno a podtrženo, Stevens umí zúčtovat svoje znalosti z cyklokrosu natolik dobře, že část nabídky staví tak, aby kola svými vlastnostmi uspokojila nejeden požadavek jezdce. Stačí zvolit vhodnou velikost rámu a případně výplety přezout na pláště s jinou šíří a dezénem, dle vlastní potřeby. Rámy a vidlice jsou na takové zásahy připravené, průchodnost je zvětšena nejen pro obutí, ale také pro bláto, když se počasí neptá. S tím souvisí i příprava pro blatníky a doplňky, tedy kromě vyloženě závodních TOP modelů.

Proto se za námi zastavte, prohlédnout a osedlat stávající i nově příchozí kola z kolekce 2019. Zažít na vlastní oči a kůži, jak Stevens zúročuje svoje zkušenosti je k nezaplacení!

loading...

Další info:
www.cyklosvec.cz
www.stevens-bikes.cz
www.stevensbikes.de