Merijn Zeeman, hlavní sportovní ředitel Jumbo-Visma, se na prezentaci Tour de France vyjádřil jasně, nejdůležitějšími cíli sezóny budou pro Van Aerta klasiky Kolem Flander a Paříž - Roubaix. Dvě nejprestižnější dlážděné jednorázovky totiž nikdy nevyhrál a zahrává si se svou pověstí špičkového klasikáře. "Slyšel jsem, že už letos nemohl být lepší, ale s tím tedy nesouhlasím," řekl nedávno Tom Boonen. 

"Jediné co mu letos chybělo, je vítězství na monumentu, ale na ničem jiném vlastně nezáleží. Někdo na jeho úrovni musí jezdit o vítězství," nešetřil kritikou vítěz sedmi dlážděných monumentů a jeden z nejlepších klasikářů historie. "Čas ubíhá. Jsem si jistý, že nakonec uspěje, ale vyhraje Ronde třikrát a Roubaix čtyřikrát? Šampioni jezdí o takové rekordy," dodal Boonen. 

Před prezentací Tour de France se mluvilo o možné změně programu osmadvacetiletého lídra Jumbo-Visma. Po jarní sezóně by prý mohl nastoupit na start Giro d'Italia. Světový šampionát je příští rok mnohem dříve, hned po Tour de France, a není zatím jasné, zda bude Tour nejlepší možnou přípravou. Pořadatelé Gira by ho navíc mohli přesvědčit štědrým startovným. "Mluvil jsem s Woutem a zatím není rozhodnuto vůbec nic. Jedno je jisté, Kolem Flander a Paříž - Roubaix jsou nade vše," odpověděl Zeeman deníku Het Nieuwsblad. 

"Letos strávil šest týdnů na vysokohorských soustředěních," vysvětluje Zeeman. "Abyste se dostali na jeho úroveň, musíte na sobě tvrdě pracovat. A pak musíme zjistit, co je možné a co ne. Vždyť je tu ještě světový šampionát v Glasgow, atraktivní je také Giro a Vuelta, kterou také nikdy nejel. Vše je na stole."

Belgičan má na kontě zatím jen jednu monumentální klasiku, v roce 2020 vyhrál Milán - Sanremo. Poté byl několikrát blízko v dalších závodech, ve stejném roce dojel druhý na Flandrech, skončil třetí na Sanremu 2021 a letos byl druhý na Roubaix a třetí na Lutych - Bastogne - Lutych. Jenže historie se ptá jen na vítězství a ostatní největší hvězdy současné cyklistiky jsou v tom úspěšnější. Mathieu van der Poel vyhrál dva monumenty, Tadej Pogačar tři monumenty, Julian Alaphilippe jeden monument a dvě mistrovství světa a Remco Evenepoel jeden monument a jeden duhový dres.  

Zeeman nechává Van Aertovi volnou ruku. Jumbo-Visma si musí svěho nejvšestranějšího závodníka hýčkat, protože kromě vítězství jim přináší i kolektivní převahu na Tour de France a dalších etapových závodech. "Můžeme přijít s něčím úplně novým, ale taky můžeme okopírovat letošní sezónu. Wout je velmi rozumný a ví, že k dosažení úspěchu je zapotřebí dobrý plán. Ale také rád zkouší nové věci. Jedno je jisté, Flandry a Roubaix jsou nade vše. Na tom jsme se shodli velmi rychle. O tom, co bude následovat, však stále diskutujeme."

Van Aert ukončil sezónu po světovém šampionátu v Austrálii, pobyt u protinožců si prodloužil a strávil zde dovolenou. Nyní už začal s tréninkem směrem k cyklokrosům. Počítá dokonce i s účastí na Mistrovství světa v Nizozemsku. "Do terénu naskočí na začátku prosince. Vše ale závisí na tom, jak se připraví a v jaké bude formě."