Jsou sportovci, kterým jejich sportovní úspěchy i ti největší, chcete-li kontaktní, soupeři přáli!? Mezi tyto, řeknu, šťastné závodníky Jirka od samého začátku své kariery patřil. Měl jsem životní příležitost jeho cyklistické stoupání sledovat od samého začátku. Byl objevem trenéra Aloise Szekuje, se kterým úspěšně spolupracoval i další  z tehdejších pražských odborníků v AZKG Praha -  Jaroslav Svoboda.  Jeho týmovými druhy byli šikovní Kamín/“Láriš“, Čížek/“Bill“, Mandelbaum/“Mandlička“, Pepa Mráz či další a další dorostenci navazující na silničářskou slávu Kněžourka, Vráti Pýchy, Josefa Machače a plejády dalších reprezentantů tehdejší silnice Československa z tohoto týmu.

Jeho dorostenecké úspěchy jej předurčily, spolu se sílou ročníku 1946 v Praze, namířit do Dukly Brno k trenérovi Jursovi. Snad stojí za to připomenout spolu se Zelenkou do Brna rukujícího Vladimíra Šejnu či výborného Vaška Douděru, u kterého nemohu zapomenout po skvělém začátku v Dukle Brno nositelství žlutého trikotu na Okolo Slovenska.

A byl to právě tento závod, jehož slavná historie se začala psát v roce 1954, kde si „Zelí“ i získaným etapovým vavřínem řekl o nominaci na ZM 1968. Praha si jeho nominaci brala za svůj historický úspěch. A nám výkonnostně slabším hochům jako by splnil klukovský sen. V jedné ze svých povídek „Varšavan“, jsem popisoval naše nadšení při jeho etapovém dojezdu v Praze na Julisce. A to na něj etapový vavřín na území naší vlasti v Karvné teprve čekal…!

Společně s přáteli jsme sledovali jeho výkony na Okolo Irska, Jugoslávie či etapy v Anglii. Společně jsme došli k neuvěřitelnému počtu 50 absolvovaných etapáků!? Mezi nimi nechybí ani závod Okolo Mexika, který absolvoval pod taktovkou Kamila Haťapky. A byl to populární Kamil, který si nemohl v sestavách reprezentace vynachválit jeho služby mechanika. A totéž platí i pro vysoce odbornou práci  v Dukle Praha. To jednoznačně potvrzuje i vždy náročný trenér Pavel Vršecký.

Doplněním těchto vzpomínkových řádek budiž překrásná fotografie z „Varšavy“ 1968.

Foto: ZM 1968 - Karel Vávra, Jaroslav Kvapil, Miloš Hrazdíra, JIŘÍ ZELENKA, Pavel Konečný, Pavel Doležel

O 40 let později „Zelího“ úsměv navždy vyhasl – zůstala však trvalá nehasnoucí vzpomínka.

Jirko – za všechno, co jsi pro náš sport udělal, děkujeme a NEZAPOMÍNÁME!