Jedním z těch, kdo ve včerejší časovce překvapili, byl Ben O'Connor (AG2R), který ji dokončil na 5. místě 29 vteřin za Vingegaardem. Časovka nebyla dosud sice jeho slabina, ale ani významná přednost. Například v loňském ročníku obsadil v obdobné časovce 14. místo.

"Už jsem jezdil dobré časovky, ale tentokrát byl můj pocit nejlepší, jaký jsem kdy měl," řekl O´Connor pro Cycling Pro Net. "Je to poprvé, kdy jsem skončil v první desítce v časovce, takže jsem z pátého místa nadšený.

Časovka se jela za velkého vedra. Nebyl to pro O'Connora problém? „Dříve jsem se toho bál, ale v posledních letech jsem se naučil, že je důležité dobře jezdit i v létě. Je to něco, na čem se snažím pracovat. Za poslední dva roky jsem si na to zvykl. Rád jezdím na kole v lese a ve stínu, ale občas se člověk musí zavařit. Jako Australan bych v tom měl být dobrý.“

O'Connor, který v loňském ročníku skončil celkově třetí za dvojicí Roglič - Vingegaard, je nyní čtvrtý v celkovém pořadí, 41 vteřin za vedoucím Bjergem. Na Jonase Vingegaarda, průběžně druhého a největšího favorita na celkové vítězství, ztrácí 29 vteřin.

Dnešní etapa se profilem příliš nelišila od úvodních třech, ovšem rozhodující roli mohla sehrát poslední velmi strmá vrchařská prémie, jejíž vrchol se nacházel 14 km před cílem a která se na prvních dvou kilometrech zvedla nad 10 % a celkově na necelých 4 km měla průměrný sklon 8,2 %.

5 km po startu se od hlavního pole odpoutala šestice závodníků a nešlo o žádné outsidery: De Gendt (Lotto), Boason Hagen (TotalEnergies), Gregaard (Uno-X), Zimmermann (Intermarché), Politt (Bora) a Heinschke (DSM). Nejlépe postaveným v průběžné klasifikaci byl Nils Politt na 28. místě se ztrátou +2:34 min.

O tempo pelotonu se staraly především týmy UAE a Soudal-Quick Step. Později se přidali i jezdci EF Education a před poslední vrchařskou prémií i Jumbo-Visma.

Uprchlíci se rozvěsili hned od počátku nejtěžšího stoupání této etapy, ale to už byli stíhači na dohled. Hned při nájezdu si to zkomplikoval muž ve žlutém Mikkel Bjerg (UAE), když v zatáčce zabral tak, že přetočil přední kolo a ocitl se na zemi. 

Tempo rozjeli nejprve jezdci Quick Stepu, brzy nato atakoval Richard Carapaz, jemuž se na zadní kolo pověsili Julian Alaphilippe a Jonas Vingegaard. Francouz ale přestal rychle stačit. Vingegaard si Carapaze zprvu pouze hlídal a oba se hlavnímu poli o dost vzdálili.

Necelé dva kilometry pod vrcholem zrychlil dánský cyklista a hned byl na čele sám. Prémií projel s náskokem 35 sekund. Za ním se utvořila zhruba 20členná skupina favoritů celkového pořadí. 

Spolupráce ve stíhací skupině - jak už to v takových případech chodí - ale nebyla ideální, nejvíc se snažili jezdci UAE Majka a Yates. Vingegaard ve sjezdu k cíli udržoval dynamickou jízdou konstatní náskok a udržel ho až na cílovou čáru.

Předvedl, že výkonnostně je od zbytku favoritů odskočen o úroveň výš. A zcela jasně jde před třemi horskými etapami do žlutého! Před druhým Alaphilippem má náskok 1:23 min.

"Moje myšlenky jsou v Annecy," řekl Jonas po etapě. "Myslím na všechny rodiny," což byla reakce na zprávu, že ve východofrancouzském městě dnes ráno útočník pobodal šest lidí, z toho čtyři děti ve věku do tří let. Údajně tři ze zraněných jsou v ohrožení života, z toho dvě děti a jeden dospělý. Útočníka policie zadržela. Podle francouzského tisku útočil jednatřicetiletý Syřan, který se hlásil ke křesťanství. 

Než začal mluvit o Annecy, krátce vysvětlil, jak k jeho vítězství došlo. "Ve skutečnosti jsem nechtěl útočit, ale když zaútočil Carapaz, musel jsem reagovat. Jsem spokojený se svým vítězstvím, ale cyklistika teď není důležitá.“