Mezi vítězi posledních let najdeme jména jako Tadej Pogačar, Alejando Valverde či Nairo Quintana. Loňský ročník se stal kořistí Stefana Künga (Groupama-FDJ), který dokázal především slušně „přežít“ závěr 3. etapy zakončený 7,5 km stoupáním, kterou vyhrál Enric Mas (na titulním snímku), aby následující den v časovce na 14,5 km najel Küng na své soupeře takový náskok, že se dostal do čela průběžné klasifikace, na čemž už závěrečná, spíše rovinatá etapa nic nezměnila.

Letos čeká na cyklisty 5 etap, v jejichž průběhu ujedou 787 km a nastoupají k 9 tisícům výškových metrů.

První etapa z Les Alqueries do Torralba del Pinar měří 167 km, obsahuje jednu vrchařskou 3 a tři 2, přičemž ta poslední, poměrně náročná (4,6 km, 6,9 %), má vrchol 4 km před cílem. Druhá z Bétery do Torrenta je dlouhá 172 km, je taktéž zvlněná, je na ní vypsáno 5 VP (3x3 a 2x2), ovšem závěrečných 15 km se odehraje ve sjezdu a na rovině. Třetí z Alicante do Antenas del Maigmó Tibi (155 km) bude pro konečné pořadí mimořádně důležitá a s největší pravděpodobností rozhodující. Po úvodních 50 rovinatých km se najede do kopců, v nich bude nutno nejprve překonat po dvou vrchařských 2 a 3, aby vše vyvrcholilo 10 km cílovým výjezdem s průměrem 7,5 %, který je zároveň VP 1. kategorie. A to finální rampa dlouhá přes 7 km, jejíž část vede po šotolině, má přes 10 %! Čtvrtá z Orihuely do Torrevieja je nejdelší z celého ročníku (193 km), ale na rozdíl od předešlých je z větší části rovinatá. Jedina VP 3. kategorie má vrchol na 70. km. Pátá a poslední etapa vedoucí z Paterny do Valencie je naopak nejkratší, měří jenom 92 km a cyklisty při ní čeká pouhých 700 výškových metrů.

K závodu je přihlášeno 15 World týmů. Chybí pouze EF Education, Lotto-Soudal a Cofidis. Doma dostávají pochopitelně šanci všechny domácí Pro týmy: Burgos, Caja Rural, Kern Pharma a Euskaltel. Dále tu bude americký Human Powered Health (loni Rally), ruský Gazprom, belgický Bingoal a francouzský B&B Hotels.

Startovní listina, uváděná s předstihem na specializovaných webech, bývá někdy problém, protože její konečná podoba se pak občas liší. Aktuálně figuruje v sestavě Kern Pharma i Vojta Řepa, ale podle jeho vlastních slov Valencianu jet nemá. Obdobné to bylo s jeho „nominací“ na Challenge Mallorca. Objevit by se měl až v polovině února na Almerii. V sestavách Caja Rural (Michal Schlegel) ani Gazpromu (Michael Kukrle, Mathias Vacek) není uváděn nikdo z českých cyklistů.

Mezi kandidáty etapových vítězství v hromadných závěrech podle aktuálně uváděné startovní listiny tedy počítejme Nizzola (Israel), Vivianiho (Ineos), Jakobsena (Quick-Step), Walsse (Bora), Molana a Trentina (UAE), Grovese (BikeExchange) či Kristoffa (Intermarché).

K favoritům celkového pořadí můžeme řadit Keldermana a Vlasova (Bora), Bilbaa a Mohoriče (Bahrain), Valverdeho a Mase (Movistar), Nibaliho (Astana), Evenepoela (Quick-Step), Fuglsanga (Israel), Cicconeho (Trek), Solera (UAE) či Geoghegan Harta (Ineos).

V sestavě Quick-Stepu bude mít Jakobsen k ruce Morkova, z klasikářů a tempařů startuje Lampaert a náš Josef Černý, do kopců k Evenepoelovi tu budou ještě Honoré a Cattaneo.

Eurosport má na programu 1,5 hodinové přímé přenosy.