21 týmů vesměs po 7 lidech, z toho 13 World a 6 Pro, 169 km, 3161 vertikálních metrů, 9 kopců od 1,5 do 9,9 km a od 3,9 do 10,1 %, celkem 4 km mezi 9 - 11 % maximálního sklonu, 2 km nad 12 %, 9°C na startu, start do 10 km stoupání. To byly výchozí parametry 23. ročníku Faun-Ardéche Classic (1.Pro).

Zájem o účast v úniku byl od počátku značný. 15 km po startu jela ale na čele pouze dvojice Rémi Cavagna (Soudal Quick-Step) a Valentin Ferron (TotalEnergies). Následně se za nimi vydala trojice jezdců z Pro a Conti týmů, ale ta byla posléze pohlcena. 100 km před cílem jela vedoucí dvojice před pelotonem s náskokem 5:30 minuty. Zajímavý na tom byl i fakt, že Rémi Cavagna tenhle závod vyhrál před třemi lety v sólovém představení.

Takový pobyt v úniku je dvojnásob užitečný. Jednak zakládá možnost být úspěšný a jednak obvykle a hlavně umožňuje šetřit síly týmovým kolegům v pelotonu. A tam měla Vlčí smečka dvě horká želízka: Juliana Alaphilippa a Ilana Van Wildera.

Valentina Ferrona očividně brzké jaro letošního roku zastihlo ve velmi dobré kondici. 25letý 174 cm vysoký francouzský vrchař s dobrým závěrečným zrychlením jezdí za francouzský TotalEnergies už pátým rokem a na kontě má zatím dvě vítězství. V roce 2021 etapu na Tour du Rwanda a loni etapu na Critériu du Dauphiné (2.UWT). Letos na konci ledna přivedl při GP Marseille (1.1) na konečném 2. místě skupinu deseti pronásledovatelů za vítězným Neilsonem Powlessem (EF Education). A poté začátkem února dojel ve třetí etapě Etoile de Bességes (2.1) také na 2. místě za Arnaudem De Lie (Lotto Dstny). Zatím se každým rokem ve světovém žebříčku zlepšuje a platí to i o letošku.

Nejaktivnější při sjíždění uprchlíků byli jezdci Trek-Segafredo, sázející na skvělou formu Mattiase Skjelmoseho. Vypomáhal i tým Groupama-FDJ, jedoucí na Davida Gaudua, a Cofidis věřící ve schopnosti především Guillaume Martina. Ruku k dílu se nebáli přiložit i borci Uno-X a EF Education, speciálně Merhawi Kudus. A dařilo se jim postupně z náskoku vedoucí dvojice ukrajovat vteřinku po vteřince.

Výsledkem tohoto prvního dějství bylo, že 36 km před cílem jelo všechno pohromadě. Cyklisté před sebou měli v té chvíli ještě tři stoupání. 

O tři kilometry dál postihl mechanický problém Romaina Bardeta (DSM). Jeho pomocník vymontoval své přední kolo, aby ho lídrovi týmu poskytl. V tom dorazilo týmové auto a dalo Bardetovi jeho dvojku. Pomocník si mohl kolo namontovat zase zpátky. Bardetovi solidárně vypomohlo dostat se do zpátky kolony auto Uno-X. Takže za chvíli dorazil ke trojici jezdců Groupama-FDJ, kteří měli stejný cíl, jako Bardet. Proskákat kolonou do balíku.

Po tomto malém intermezzu mohlo začít vyvrcholení závodu. V prvním 2km velmi prudkém stoupání došlo k první výrazné selekci hlavní skupiny. Postarali se o to dva borci: Quinn Simmons z Treku a Ilan Van Wilder z Quick-Stepu. Po sjezdu přišlo na řadu víc jak 6km stoupání o průměru 7 %. Tady se postaral o druhou velmi výraznou selekci Van Wilder. Když uprostřed kopce odstoupil, atakoval Alaphilippe. A to s takovou razancí, že se ho udržel jediný David Gaudu. Nikoli však s vypětím všech sil. Byl Alaphilippovi zcela rovnocenným partnerem.

Za nimi se skupina zhruba patnácti jedzců drobila, natahovala a zase sjížděla. Oba dnes nejlepší muži pravidelně střídali, takže si postupně vybudovali až minutový náskok. Nic na něm nezměnilo ani poslední 2km stoupání o průměru 10 %. 

700 metrů před cílem naposledy odstřídal Gaudu a oba se chystali na závěrečný souboj. Alaphilippe to moc nekomplikoval. Evidentně si hodně věřil. 200 metrů před cílem za to vzal a Gaudu, i když se snažil zlomit kliky, nebyl sto se před něj dostat. Ani pro něj to ale nejspíš nebylo překvapení, takže se nerozčiloval a bezprostředně po projetí cílem soupeři sportovně pogratuloval.

Ze skupiny pronásledovatelů se v závěru dokázala odpoutat dvojice Skjelmose - Lafay (Cofidis) a i oni předvedli nekomplikovaný spurt. I když v tomto případě ten úspěšnější, Mattias Skjelmose zahájil spurt na 150 metrech z druhé pozice. Na 5. místě zaujal 20letý letošní nováček v týmu Groupama-FDJ Romain Grégoire.

Romain Grégoire a David Gaudu

Těšil jsem se na ten vítězný pocit, protože od mého předchozího vítězství se toho stalo hodně. Tento výsledek potvrzuje tvrdou práci, kterou jsem v posledních několika týdnech vynaložil. Věděl jsem, že se stav zlepšuje a zlepšuje, a jsem rád, že jsem dnes mohl dokončit svou práci," řekl Alaphilippe ke svému vítězství.

Tým byl vynikající, celý den odváděl skvělou práci, nejprve s Rémim a později s Ilanem, který mi pomohl v předposledním stoupání a dostal mě do perfektní pozice. Věděl jsem, že mám dobré nohy, měl jsem motivaci, tak jsem zaútočil a prostě jsem pokračoval. Pak jsem ve sprintu šel all-in a jsem rád, že jsem to klukům mohl oplatit vítězstvím. Dodalo mi to velké sebevědomí pro mou jarní kampaň,“ dodal Alaphilippe, který tím pádem může říci, že od roku 2014 včetně toho letošního vyhrál minimálně jeden závod v každé sezóně.