Oba bratři jezdí za italský tým Fratelli Giorgi, kde starší Karel působil už v loňském roce a o dva roky mladší Mathias se k němu přidal letos. A jakmile začal vítězit, už k tomu nikoho jiného nepustil. Letos vyhrál už 17 závodů a vévodí žebříčku kadetů na Apeninském poloostrově. Karel stejný žebříček vede mezi juniory, ačkoliv některé závody vynechal kvůli přípravě na Mistrovství světa v Innsbrucku. 

Karel Vacek vyhrál závod Due Province Noventa Padovana - Enego s velkým náskokem 1:10 před druhým Alessiem Zaneiem (Campana Imballagi Sud Tirol) a 2:35 před třetím Alessiem Accem (Work Service Romagnano). Mathias vyhrál v pátek časovku Colle di San Martino Artegna v provincii Udine a v neděli další silniční závod Giro della Provincia di Como. 

Karel se na Innsbruck připravuje ve vysoké nadmořské výšce v Livignu. Pro světový šampionát má jedinou ambici - vyhrát. Chce se proto vyhnout chybám, které udělal na Mistrovství Evropy ve Zlíně, kde mu Belgičan Remco Evenepoel ujel už v prvním okruhu a dojel si pro dres mistra Evropy. Evenepoel je na mezinárodní scéně letos nejlepší, ale Vacek věří, že ho může porazit. ,,Nechal jsem si Remca ujet, protože jsem se špatně rozjel a stoupl si na startu úplně dozadu, což byla rozhodující chyba. V Innsbrucku nechci nic podcenit, věřím, že můžu Remca porazit, stejně jako v květnu v etapě Závodu míru." 

V královské etapě Závodu míru s cílem Altenbergu Evenepoela porazil a na náročné trati v Tyrolsku to chce zopakovat. Proto se nyní cíleně připravuje v horách. ,,Mrzí mě, že se zatím nepotkávám ve stejné kategorii s Mathiasem. On je schopen jet opravdu ostré tempo v kopci i po rovině. A když za to vezme, tak by tam ani juniorů moc nezbylo. Je to škoda," dodává pochvalu na adresu mladšího bratra. 

V Innsbrucku by Karel Vacek mohl jet i individuální časovku, ve které je českým šampiónem. Především jako přípravu na silniční závod s hromadným startem. ,,Mám radši pocit "bolavých" nohou před jednorázovými závody," vysvětluje Karel Vacek. Konečné rozhodnutí o startu v časovce by mělo padnout brzy.  

Foto Josef Vaishar/Cycling.photography, archiv