Jai Hindley a Tao Geoghegan Hart byli ještě v polovině Giro d´Italia dva mladí horští domestici, o kterých nebylo třeba moc psát a zmiňovat jejich výsledky. Jenže závěr italské Grand Tour vše změnil a dnes se rozhodne, jestli 103. Giro vyhraje Australan Hindley, nebo Brit Geoghegan Hart. 

Tao Geoghegan Hart 

Angličan Tao Geoghegan Hart je rozhodně známější, už před rokem vyhrál dvě etapy na Okolo Alp v konkurenci Vincenza Nibaliho, Rafala Majky a dalších hvězd. Mezi juniory a v kategorii U23 patřil k velkým talentům především v kopcích. V juniorech patřil k nejlepším, vyhrál prestižní italský etapák Giro della Lunigiana a skončil pátý na Závodě míru za vítězným Madsem Pedersenem a třetím Mathieu van der Poelem. V silné britské reprezentaci jezdil i v kategorii U23 a hned první rok mezi muži skončil třetí na Lutych - Bastogne - Lutych U23 a byl desátý na Tour de l´Avenir (vyhrál Miguel Angel Lopez).  

V té době už jezdil za americký kontinentální tým Bissell pod vedením Axela Merckxe. V týmu, který je vyhlášený výchovou talentů, zůstal další dva roky, zářil na závodech U23 v Evropě a na profesionálních podnicích v Americe. Celou dobu byl v hledáčku týmu Sky, kam přestoupil v roce 2017. Jeho přechod k profesionálům byl velmi hladký a vždy měl tu nejlepší podporu. Od britské reprezentace, od nadace Davea Raynera, od Axela Merckxe, od agentury Corso Sport, která ho zastupuje a od týmu Ineos. Není tedy divu, že ve svých 25 letech usiluje o vítězství na Giro d´Italia. Ale přesto zůstává skromný a charismatický. Jeho přístup k cyklistice je odlišný od mladých hvězd s cyklistickými kořeny, jako jsou Mathieu van der Poel, Remco Evenepoel nebo třeba Pavel Sivakov. Zdá se, že cyklistiku nebere zase tak vážně. A to je na něm velmi sympatické.  

Jai Hindley 

O rok mladší Jai Hindley nikdy nebyl tak na očích jako Tao Geoghegan Hart. Rodák z Perthu sice patřil do australské reprezentace už v juniorech, ale jeho výsledky nebyly ani zdaleka tak dobré. To se změnilo v kategorii U23. Ve dvaceti letech dojel pátý na Tour de l´Avenir. Porazil Geoghegana Harta a jen o několik sekund zaostal za Eganem Bernalem. Už tehdy bylo zřejmé, že jde o velmi talentovaného vrchaře. O rok později byl třetí na malém Giru, které vyhrál Pavel Sivakov. A v roce 2018 získal profesionální smlouvu v Sunwebu. 

První vítězství v dresu Sunwebu získal až letos v únoru na etapáku Jayco Herald Sun Tour v Austrálii. Ale žádný výsledek z letošní sezóny ho nepasoval do role favorita Giro d´Italia. Jeho zlepšení je obrovským překvapením. 

Kdo vyhraje Giro? 

Aby měli dva vedoucí závodníci před závěrečnou etapou Giro d´Italia stejný čas je bezprecedentní. O všem se rozhodne v Miláně a očekává se triumf britského cyklisty. Tao Geoghegan Hart je lepší časovkář, i když ke špičkovým specialistům má daleko. Papírově je to jasné, jenže v letošní roce se nic neděje podle předpokladů. Kdo čekal, že Tadej Pogačar zničí Primože Rogliče v časovce Tour de France? Nikdo. Kdo předvídal souboj Jaie Hindleyho a Taa Geoghegana Harta? Taky nikdo. 

Záležet bude na regeneraci po náročné 20. etapě (Geoghegan Hart odletěl ze Sestriere do Milána vrtulníkem, zatímco Hindley se přesouval mnohem déle v autě) a na tom, jak se kdo vyspí a udrží nervy. Lídr Ineos Grenadiers startuje v 16:09 a o tři minuty později, v 16:12, vyrazí na 15,7 kilometru dlouhou trať v Miláně vedoucí muž Giro d´Italia.