Otvírákem evropské sezóny se dnes stal 40. ročník Clàssica Comunitat Valenciana 1969 - Gran Premi València (1.1). Jelo se z La Nucíe do Valencie, tedy v terénu, kde se většina profi týmů připravuje v příznivých klimatických podmínkách na novou sezónu.

Na startu 9 WorldTeams, 6 ProTeams a 6 Conti. V sestavě Caja Rural-Seguros RGA dva Češi, Tomáš Bárta a Michal Schlegel. V jejich týmu nejspíš nejvíc spoléhali v předpokládané hromadné koncovce na schopnosti Orluise Aulara, venezuelského šampiona a loňského vítěze CRO Race (2.1).

Startovalo se do kopců, po nejtěžším stoupání s vrcholem na 53. km následoval dost zvlněný terén, ovšem 70 km před cílem z celkových 200 se najelo k moři a pak už jen po rovině do cíle.

GESNFJMXsAAvnzo.jpg

První vrchařskou prémii na Coll de Rates, kde týmy pro jeho příznivý sklon testují v přípravě své jezdce, ovšem z druhé strany, než se jel v tomto závodě, získal dánský cyklista Anthon Charmig, který po dvou letech v Uno-X podepsal od letoška na dva roky do Astany.

Jeho dosavadní největší úspěchy se datují z roku 2022, kdy vyhrál etapu na Tour of Oman (2.Pro), když tehdy těsně porazil Jana Hirta, který pak ale etapák celkově ovládl. A pak také celkové 2. místo ze Sazka Tour

Po prémii se vytvořil denní únik, do něhož se dostalo 16 lidí, mezi nimiž měl nejpočetnější zastoupení (3) Decathlon-AG2R La Mondiale.

GESp6SOXUAAzbmi.jpg

Po sjezdu přišla v Pegu na řadu jediná rychlostní prémie, kterou vyhrál Iván Romeo, 20letý španělský talent, který loni přišel z Hagens Berman Axeon do Movistaru. A v loňské sezóně také dosáhl zatím svých největších úspěchů, když mj. skončil 2. na ME a 8. na MS U23 a k tomu vyhrál jednu etapu na Tour de l´Avenir.

Na trase byla vypsána ještě jedna VP a to na 73. km a ani tu si nenechal ujít Charmig.

Na sjíždění uprchlíků se nejvíc podílely ty týmy, které si hodně věřily do spurtu, tedy Astana (Syritsa), Cofidis (Coquard) a hlavně Jayco AlUla s Groenewegenem, Matthewsem a rozjížděči Reindersem a Mezgecem.

GESu301WIAAOIBq.jpg

Na rovinatém úseku ještě poměrně daleko před cílem se ze skupiny uprchlíků vydělila trojice, v níž neznámější postavou byl 26letý italský cyklista Stefano Oldani, který pro letošek přestoupil do Cofidisu z Alpecin-Deceuninck a jenž se může ve své dosavadní kariéře pochlubit především ziskem 12. etapy Giro d´Italia ročníku 2022, když byl v kopcovité etapě nejlepší z početné skupiny, která se vydala do denního úniku.

Jak se dalo předpokládat, ani tato trojice úspěšná nebyla. Hlavní pole ji pohltilo 14km před cílem, takže pak už nic nebránilo tomu, aby došlo na postupně gradující souboj o co nejlepší pozice do spurtu.

A v něm k jistému překvapení došlo, ale nic zásadního. Vyhrál totiž favorit největší, Dylan Groenewegen, který tak zaokrouhlil ve svých 30 letech počet vítězství na 70. Druhý skončil Bryan Coquard a na třetím místě ono překvapení: 21letý Tim Torn Teutenberg z devo týmu Lidl-Trek Future Racing, kam přestoupil po třech letech strávených v kontinentálním Leopardu. 

417397311_814134517393930_8377488884122315715_n.jpg

Jak závod prožil Tomáš Bárta, u něhož je ve výsledcích uvedeno DNF? "Startovalo se do kopce. Tam nás bohužel postihl pád, nebyl jsem tam dobře pozičně, což byla moje chyba. V kopci se vůbec nezpomalovalo, protože odjela silná skupina, a já ještě neměl nohy na to, abych doskočil zpátky do balíku, takže moje účinkování v tomhle závodě bylo hodně podprůměrné. Koukám dopředu, máme před sebou závody na Mallorce a já doufám, že tam uspějeme." Michal Schlegel byl klasifikován na 112. místě.