Flanders Classics se zkrácením délky závodů snaží usnadnit život závodníkům, kteří budou v odložené sezóně muset zvládnout náročný program během několika měsíců. Závody spadající pod Flanders Classics jsou v kalendáři rychle za sebou a to až v říjnu. 7. 10. se jede Brabantský šíp, Gent - Wevelgem bude 11. 10., Scheldeprijs 14. 10. a Kolem Flander 18. 10.

„S cílem poskytnout týmům a jezdcům možnost dostatečně si odpočinout mezi závody, které po sobě následují v rychlém sledu, se Flanders Classics po konzultaci s různými týmy rozhodl mírně zkrátit vzdálenost závodů. Pro De Brabantse Pijl, Gent - Wevelgem, Scheldeprijs a Ronde van Vlaanderen se jedná o malé zkrácení celkové vzdálenosti závodu, důležité body trati v závěru závodu zůstanou zachovány,“ tvrdí Flanders Classics. 

Rozhodující hellingy Kolem Flander zůstanou na trati, fanoušci nepřijdou o Paterberg, Oude Kwaremont ani Koppenberg, ale slavný Muur van Geraardsbergen se nepojede. Podle Guida De Padta, starosty Geraardsbergenu, je to pomsta za neochotu města platit pořadatelům poplatek za průjezd závodu. A bojí se, že město o Flandry přijde napořád. V současnosti Geraardsbergen platí 55 tisíc eur společnosti Golazo Sport, organizátorovi BinckBank Tour. Dojezd etapy přitahuje na město větší pozornost, než průjezd Ronde," vysvětluje De Padt deníku Het Nieuwsblad. 

Kolem Flander tedy nebude měřit 267 kilometrů, ale jen 241 kilometr. Někteří specialisté na dlážděné klasiky jsou s tím nespokojení. Nesouhlasí například Oliver Naesen, Greg Van Avermaet a Sep Vanmarcke. „Monumenty mají mít určitou vzdálenost. Existují tendence vše zkracovat, ale na klasikách je to svatokrádež. Kolem Lombardie je stejně náročná každý rok a je vždy na konci sezóny. Nechápu, proč bychom bez 30 kilometrů měli být čerstvější. Ale může to změnit samotnou klasiku. Moc tvrdých jednodenních závodů není. 240. až 250. kilometr je často rozhodujícím bodem pro mnoho jezdců. Můžete je vidět, jak se v posledních dvaceti kilometrech zlomí,“ říká Vanmarcke.

„Lekl jsem se, že chtějí zkrátit Flandry na 200 kilometrů. V tom případě by mohlo uspět mnohem víc závodníků," dodává Greg Van Avermaet. Nemyslím si, že je nutné klasiky zkracovat. Jsou to jednodenní závody, které musí být dostatečně tvrdé. Mohu žít s tím, že se zkracují etapy na etapových závodech, aby byly zajímavější, ale klasiky jsou zajímavé. Nemyslím si, že těch 26 kilometrů na Ronde udělá nějaký rozdíl. Je to dost těžký závod, ale 19 kilometrů v Gent - Wevelgemu může změnit všechno.“ 

Van Avermaeta mrzí odstranění slavného Muuru z trasy Kolem Flander. Je to trochu nešťastné. Stále je to mýtické místo. Ale Muur kvůli umístění není rozhodující. Chápu, že je obtížné najít správnou kombinaci a pořadí hellingů. Jsem rád, že finále zůstalo stejné. To je nejdůležitější.“

Gent - Wevelgem bude stále dost dlouhým závodem, bude měřit 238 kilometrů, zato o hodně kratší bude Brabantský šíp, skončí po 184 kilometrech. Scheldeprijs se pojede na 183 kilometry.