Závod je zkrácen o dva dny oproti původnímu záměru. Organizátoři tak vyhověli revidovanému kalendáři navrženému Mezinárodní cyklistickou unií. Z pěti etap by tři měly vyhovovat sprinterům a dvě budou vhodné pro klasikáře a vrchaře. Celkem cyklisté natočí 891 km. 

Závod bude zahájen přesně rok po smrti Bjorga Lambrechta, talentovaného Belgičana, který spadl ve 3. etapě loňského ročníku a v důsledku svých zranění zemřel. Během oficiální prezentace organizátoři potvrdili, že klasifikace mladých jezdců závodu bude nést jeho jméno a číslo 143 bude vyřazeno ze všech budoucích ročníků. Před začátkem závodu budou účastníci držet minutu ticha na památku bývalého jezdce Lotto Soudal. 

Očekává se, že v prvních dvou etapách budou dominovat sprinteři. Jezdci začínají na Slezském stadionu v Chorzowě a vydávají se po zvlněné trase do cíle na známém okruhu v Katovicích, kde čeká mírně klesající závěrečný sprint. 

Mezi největší favority sprinterských koncovek lze počítat Dylana Groenewegena (Jumbo-Visma) a Pascala Ackermanna (Bora-Hansgrohe), který tu loni vyhrál dvě etapy a čtyři dny jel v dresu vedoucího muže závodu. Konkurovat by jim měli Fabio Jacobsen (Deceuninck - Quick-Step), Giacomo Nizzolo (NTT Pro Cycling), John Degenkolb (Lotto-Soudal) či Jasper Stuyven (Trek-Segafredo).

I druhá etapa do Zabrze by měla končit sprintem početného pole, byť je oproti první etapě trochu náročnější. Celkovou klasifikací by měla významně zamíchat 3. etapa do Bielsko-Biała. Na 203 km 12 stoupání se jeví příznivé pro vrchaře, ale bez šance vůbec nejsou odolní klasikáři. 

Následující den je na pořadu vyloženě vrchařská etapa. Závod zamíří do regionu Podhalí a absolvuje známou smyčku v Bukowině v podhůří Tater. Je o něco kratší než v předchozích letech, ale její profil zůstává rozeklaný krátkými a strmými stoupáními na úzkých venkovských silnicích. Okruh 48,5 km je vymezen stoupáním na Rzepiska (2 km, 6,5%), Gliczarów Górny (5,5 km, 5,6%) a neklasifikovaným Wiercha Rusińského (1,7 km, 7,2%), mezi nimiž nejsou prakticky žádné ploché úseky. Vítěz závodu se pravděpodobně objeví v závěrečném stoupání do Bukowiny (3 km, 4,8%), kde v posledních dvou sezónách vyhráli etapy Simon Yates a Matej Mohorič poté, co se dokázali sólově odpoutat od všech konkurentů. 

Zatímco týmy postupně doplňují své nominace, očekává se, že se v Polsku objeví z favoritů na celkové pořadí Rafał Majka (Bora-Hansgrohe), Jakob Fuglsang (Astana), Richard Carapaz (Team Ineos), Remco Evenepoel a Wilco Kelderman (Sunweb). 

Závod skončí v hlavním městě Malopolska Krakově a ke slovu přijdou pravděpodobně opět sprinteři, přestože prvních 100 kilometrů představuje příležitost pro jezdce do úniku. Trasa vede severně od lyžařského střediska Zakopané a je opepřena krátkými stojkami. Pořadatelé také na úvod zvolili delší a stabilnější výstup do průsmyku Krowiarka, takže týmy mající zájem o sprinterskou koncovku budou muset investovat více energie do kontroly pole. 

Ředitel závodu Czesław Lang již dříve potvrdil, že ve startovní a cílové zóně závodu nebude umožněn přístup veřejnosti. Podle státní televize TVP Sport budou muset být všichni účastníci závodu a zaměstnanci týmů testováni před akcí a v průběhu závodu se budou v rámci sledování stanoveného UCI provádět denní lékařské prohlídky. 

Prezentace a pódiové ceremonie budou omezeny na minimum. TVP Sport včera také uvedl, že přístup k médiím bude omezen na vybraný počet reportérů a televizních pracovníků, přičemž organizátoři se připravují na zřízení digitálních kanálů, které usnadní rozhovory. 

Trasa 2020 Tour de Pologne 

  1. etapa: Chorzów - Katovice (195,8 km)
  2. etapa: Opole - Zabrze (151,5 km)
  3. etapa: Wadowice - Bielsko-Biała (203,1 km)
  4. etapa: Bukovina Resort - Bukowina Tatrzańska (152,9 km)
  5. etapa: Zakopane - Krakov (188 km)

Loňský ročník vyhrál Pavel Sivakov (Ineos) před Jay Hindleyem (Sunweb) a Diego Ulissim (UAE).