Nedávno jsem s nadsázkou napsal, že Kolumbijce nemusí nějaké EPO zajímat, protože se narodili a žijí ve vysoké nadmořské výšce. Jenže chce-li být nejlepší doma, potažmo se prosadit do světa, což je motivováno více než např. v evropských zemích materiálním profitem, pak je v minimálně stejném pokušení jako kdekoli jinde. 

V letošním roce byl pozitivně testován na EPO Jarlinson Pantano, který pět let závodil ve World Tour, naposledy v dresu Trek-Segafredo. Na konci května tohoto roku skončil druhodivizní Manzana Postobon poté, co dva jeho členové byli usvědčeni z užití EPO a anabolického steroidu Boldenon. Minulý měsíc byli na domácích závodech pozitivní další dva jezdci, včetně Edwarda Beltrana, který v minulosti nosil dres Tinkoff-Saxo. Před dvěma lety bylo osm cyklistů dodatečně vyškrtáno z výsledkové listiny nejdůležitějšího domácího závodu Vuelta a Colombia, byť nešlo o závodníky ze stupňů vítězů (nejlépe postaveným byl 8. Bolivijec Solis, zbylých sedm byli domácí cyklisté). V současné době je 20 Kolumbijců v trestu, což je víc než v kterékoli jiné zemi. 

Sergio Higuita (roč. 1997)

Problémem mj. je skutečnost, že kolumbijská antidopingová laboratoř od roku 2017 nefunguje a že vzorky testovaných jezdců se musí posílat do USA nebo Kanady. 

K problematice dopingu mezi jeho krajany se v této době vyjádřil Egan Bernal, který je toho názoru, že domácí federace dělá, co je v jejích silách. „V boji proti dopingu se národní federace zlepšuje. Stát vynakládá značné prostředky na testování. Na druhou stranu nemá tolik peněz jako vyspělé cyklistické země. Je to i o změně myšlení v hlavách domácích cyklistů,“ říká vítěz letošní Tour. 

Mauricio Vargas, nový prezident Kolumbijské cyklistické federace, prohlásil, že od uzavření laboratoře bylo na zasílání vzorků do USA a Kanady vynaloženo 300 milionů dolarů.

Daniel Felipe Martínez (roč. 1996)

Bernal také poukázal na rozdíl mezi Kolumbijci působícími ve World Tour a těmi, kteří závodí doma, respektive v Jižní Americe. On a jeho kolegové procházejí standardním režimem testování a jsou součástí programu biologických pasů. "Je normální, že vítěz Tour de France je testován více než průměrný jezdec v Kolumbii. Federace nemůže každého jezdce testovat každý den, ale s prostředky, které mají k dispozici, odvádějí dobrou práci,“ zhodnotil Bernal činnost Kolumbijské cyklistické federace.

"Lidé jako Sergio Higuita, Ivan Sosa, já, prostě mladí kluci, máme už odlišnou mentalitu," uzavírá cyklista, považovaný ve svých stále ještě 22 letech za šampiona Grand Tour po mnoho dalších let.

Iván Rámiro Sosa a Egan Bernal (oba roč. 1997)