Před závody s hromadným startem jsem vyjádřil obavu, že na takto složité trati, to budou mít čeští reprezentanti těžké. Především ti mladší, kterým může scházet zkušenost a vyježděnost v podobném prostředí. Ale opak byl pravdou. Od Zdeňka Štybara se dobrý výkon očekával, ačkoliv on také překvapil výsledkem, vzhledem k předchozím závodům. Junioři a třidvacítkáři statečně bojovali s tratí i soupeři a zaslouží respekt.    

Junioři příjemně překvapili aktivním pojetím závodu. Zejména Milan Kadlec, který se už v prvním okruhu vydal do dlouhého úniku se dvěma hodně silnými soupeři Joshuou Tarlingem a Luisem-Joem Lührsem. Brit získal stříbrnou medaili v časovce a bylo jasné, že bude silný a Němec Lührs patří k nejtalentovanějším německým cyklistům a už příští rok se stane profesionálem v BORA - hansgrohe. 

Kadlec, syn slavného českého cyklisty a dlouholetého reprezentanta je juniorem teprve prvním rokem, ale celou sezónu prokazuje výbornou výkonnost a závodní umění. Stal se mistrem Evropy v bodovacím závodě na dráze a skvěle si poradil i s debutem na silničním světovém šampionátu v Lovani. Kadlec, Lührs a Tarling nedostali moc prostoru, ale vzhledem k jejich výkonnosti byli hodně nebezpeční a soupeři, zejména pozdější mistr světa Per Strand Hagenes, měli štěstí, že se je podařilo dostihnout.

Kadlec se po návratu do pelotonu pokusil reagovat na další pokusy o únik, ale do dalšího se nedostal a měl velkou smůlu, když se v posledním okruhu zdržel za pádem na začátku stoupání Wijnpers a vypadl z hlavní skupiny. V balíku proto zůstal pouze rychlý Matyas Kopecky, ale po těžkém závodě se neprosadil úplně ideálně a do souboje o medaile se nezapojil. 

Talentovanému Adamovi Seemanovi belgický závod moc nesedl, od počátku závodu jezdil spíše vzadu a v pelotonu se až do závěru neudržel. Prvoročák Štěpán Telecký měl smůlu hned v úvodu závodu a kvůli pádu své první Mistrovství světa nedokončil. Ale stejně jako Kadlec se bude moci vrátit na start příští rok.           

Kopecký aktivní v U23

Snad ještě větším překvapením pro mě bylo představení českých třiadvacítkářů. 12. místo Pavla Bittnera je vynikajícím výsledkem, zejména pro závodníka, který mezi muži závodů prvním rokem. Ale Bittnerův talent je nezpochybnitelný a díky kvalitnímu angažmá v development sestavě DSM snad bude rychle výkonnostně růst. Především díky němu má česká cyklistika naději, že se ve velkých klasikách neztratí. Až jednou Zdeněk Štybar skončí. 

Ale ještě víc překvapili jiní čeští reprezentanti. Bittner čekal ve skupině na spurt, to byla chytrá strategie, zatímco Tomáš Kopecký a Petr Kelemen útočili. Na flanderském okruhu to nejdříve zkusil Kelemen a když mu to nevyšlo, nastoupil Kopecký a dostal se do velmi silného úniku s mnoha hvězdami kategorie U23. Nechyběli zde závodníci působící ve WorldTour, například Švýcar Mauro Schmid, Novozélanďan Finn Fisher-Black a další. Úniku se nepodařilo dojet až na cílovou pásku, ale Kopecký se předvedl ve skvělém světle. Dokonce se v závěru pokusil nastoupit a ujet, ale byl dostižen a Ital Filippo Baroncini o svém vítězství rozhodl až v posledním výjezdu na Wijnpers. 

Bittner a Kelemen si ve spurtu bohužel jeli každý svůj závod a bylo z toho 12. a 13. místo, ale i to se počítá. Téměř všichni závodníci, kteří skončili nad nimi, mají, nebo budou mít profesionální angažmá. Mistr světa Baroncini získal smlouvu v Trek - Segafredo, druhý Biniam Ghirmay závodí v Intermarché - Wanty - Gobert, Olav Kooij už jezdí v Jumbo - Visma a tak dále. Češi jsou v dobré společnosti a snad se také brzo dostanou do předních světových týmů.            

A na závěr Zdeněk Štybar, ale o tom jsme již psali v článku Štybar ve Flandrech zazářil.