A tak, proč se potenciálně dobrá akce v Pardubicích dostala do termínové kolize se začátkem tradičních závodů na Moravě? A taky proč se už na konci měsíce března odehrává mládežnický pohár? Není to brzo?

Krásné počasí v Hlohovci přilákalo hodně účastníků, doprovodu, rodičů a fanoušků. Byla to krásná akce a to, co má být ozdobou, tedy závody Elite, U23 a juniorů, také ozdobou byly. Hlohovecký "společný" závod juniorů, mužů U23 a Elite byl zajímavý a sportovně vydařený. V tomto trojdílném pelotonu startovalo dohromady nějakých 120 cyklistů. A závodilo se od začátku až do konce. Závod v Hlohovci se termínově a regionálně doplňuje s Velkou Bíteší, tak je to v novodobé historii hlohoveckého závodu i v dlouhodobé historii.

Hlohovecký závod je předně pořádán pro mládež, i to už je tradice. Ale proč Český svaz cyklistiky, silniční komise a komise mládeže dopustily termínovou kolizi se svým prvním pohárem v Pardubicích? Na to se jak v Hlohovci, tak i v Bíteši ptalo mnoho přítomných funkcionářů.

Pro kategorii Elite to bylo celkem jedno, protože "hlavní" závod v Pardubicích byla fraška s nějakými deseti účastníky a z toho osm bylo cyklistů ATT Investments. Pardubické kritérium nemohlo nijak konkurovat hlohoveckému závodu, tady si pardubický pořadatel naběhl sám i bez doporučení zmíněných svazových komisí.

Ale škoda to byla pro mládež a ženy, ty mohly závodit ve dvou víkendech, takhle stály oddíly před rozhodnutím, kam v sobotu odjet a nyní budou mít několik týdnů pauzu. Svazové funkcionáře je třeba upozornit na to, že máme pořadatelů závodů málo. Ano, málo. Pořaádat silniční závody je obtížné. A stavět proti sobě dva důležité jarní závody ve stejném termínu je nesmyslné.  

Pro příště by se svaz měl snažit zkoordinovat termíny, aby k překrývání závodů, kterých máme tak málo, už nedocházelo.