Hned zítra by měl v Belgii navštívit fyzioterapeuta, známého z tamějšího působení. „Věřím, že ho dá dohromady a v neděli bude moci podat plnohodnotný výkon. Jeho forma po silniční sezoně stoupá podle plánu, vždyť takhle dobře už několik let nejezdil,“ říká jeho trenér Otakar Fiala z hradeckého týmu Elkov/Kasper.

Nizozemský cyklokrosař Van der Haar (Balois/Trek Lions) se protáhl v těsné zatáčce před posledním tvrdém stoupáním na dlažbě a zničil Michaela Vanthourenhouta (Pauwels Sauzen), před něhož se dostal ještě jeho týmový druh Iserbyt.

„Cítil jsem se lepší než Michael, ale nemohl jsem k němu dojet příliš rychle, protože jsem hlídal i Eliho. Musel jsem to udělat až ve spurtu, s výbušností můžete ještě hodně dohnat,“ říkal v cíli spokojený 31letý Van der Haar, který získal 35. triumf kariéry. V úvodu útočili jeho týmoví parťáci, „třiadvacítky“ Thibau Nijs a Pim Ronhaar, kteří se tady opět vrátili do elitního pole. V pátém kole už zbyla vpředu jen silná trojka, jenže Iserbytovi spadl řetěz a Van der Haar musel zpomalit, čehož využil Vanthourenhout. Iserbyt měl stále potíže a ztratil hodně sil, 21 km od místa svého rodiště tentokrát nebyl spokojený. Pro zajímavost, Van der Haar se utkal s Iserbytem už po 132., s Vanthourenhoutem dokonce po 210.!

Mezi ženami znamenal magnet start 30leté Pauline Ferrand-Prévot poprvé v dresu Ineos Grenadiers, kde se stala ženou pro „terénní“ cyklistiku. Desetinásobná světová šampionka ve všech disciplínách, jen letos na horských kolech v short tracku, cross-country i maratonu a pak i na gravelu, se vrátila k cyklokrosu po dvou letech, přesně 1031 dnech. V roce 2015 získala cyklokrosový duhový dres. Jenže velké očekávání ji zhatily problémy s kolem, Pinarello zřejmě ještě důkladně nevyladilo cyklokrosový speciál Crossista F, resp. osazení Shimano na něm. Dá se říct, že do cíle došla pěšky s kolem na rameni dvanáctá se ztrátou 6:15 minuty. Třikrát ji spadl řetěz a pak se zasekla přehazovačka. Zvítězila dosavadní královna sezony Fem van Empel před Denisou Betsema (obě Pauwels Sauzen) a Shirin van Anrooij (Baloise/Trek Lions), Češky nejely.

„Očekávala jsem první školní den. Brutální a bolestivý pro tělo, ale někde začít musím, že. Po horských kolech jsem si moc neodpočinula, ale cítila jsem se dobře. Bohužel přišly mechanické problémy. Dokonce jsem si myslela, že to nestihnu, protože mi pak při posledním stoupání nahoru klouzaly boty. Jsem ráda, že jsem si před mistrovstvím Evropy vyzkoušela nové vybavení,“ povídala. „Nefungovalo to, takže máme ještě něco na práci,“ usmála se.

Nejlepší českou stopu zanechal junior Václav Ježek (Brilon Mladá Boleslav), o minutu třetí za Američanem Andrewem Augustem, ještě třináctý byl Filip Samec. V závodě do 23 let dokončil 27. Maximilian Kerl.