Včerejší etapa dala cyklistům pořádně zabrat. V prvních dvou třetinách se hodně nastoupalo a k tomu zima a déšť. 28 cyklistů v průběhu etapy slezlo z kola. Profil a počasí zapřičinilo, že nejlepší sprinteři se nedokázali udržet v čelní skupině, která měla pouze kolem 40 lidí.

Etapu vyhrál a do dresu vedoucího závodníka se oblékl Giovanni Lonardi z týmu Bardiani. Dnes ho však čekala etapa zakončená 9 kilometrovým stoupáním s průměrný sklonem skoro 6%. A protože Lonardi je především a hlavně sprinter, a jelikož na tuhle etapu se po celý závod soustředí favorité celkového pořadí, bylo málo pravděpodobné, že svou pozici udrží i po této etapě.

Včerejší etapu nejlépe zrežírovali italské ProTour týmy Bardiani a Vini Zabú. Těm zůstalo v první skupině 4, resp. 5 cyklistů a pro dnešek měli tedy nejlépe připravené pozice. Z těch, co dojeli v první skupině, a v kopci by si měli vést dobře, to byli z Bardiani především Giovanni Carboni či Luca Covili, z Vini Zabú Edoardo Zardini a Lorenzo Rota.

Z ostatních týmů z dobrých vrchařů nic neztratil Pierpaolo Ficara (Sapura), vzrostli i šance 23 letého Martona Diny (Kometa). A velmi nenápadně měl zaděláno na dobrý výsledek velezkušený Janez Brajkovič (Adria).

Matteo Badilatti (Tour of Guangxi 2019)

Z papírových favoritů ztratil včera Matteo Badilatti (Israel) 15 sekund, loňský vítěz Szymon Rekita (Leopard) a Riccardo Zoidl (Felbermayr) 45 vteřin. Ale stále to bylo hratelné.

Israel etapu příliš dobře nezvládl. Jediný bez ztráty "kytičky" dojel Kanaďan Ben Perry, který ale nepatří k těm, co by měli dobře konkurovat v předlouhém kopci vrchařským a hlavně lehčím specialistům. O Badilattim byla řeč a Dan Turek se staral o sprintera Mihkela Raima a oba chytili přes 5 min. Zbylí dva, Vahtra a Einhorn, dostali kolem 15 minut.

Ben Perry (2019)

V každém případě dnešní pouze 102 km dlouhá etapa slibovala zajímavou podívanou. Jak tím, kterak byly rozdány karty, tak svou délkou, která vybízela k mimořádné aktivitě už od startu, a hlavně obtížným závěrem.

I tentokrát se konal únik dne. Byli v něm čtyři cyklisté, kteří nejlepší příliš neohrožovali. Poslední z nich byli dojeti v závěrečném stoupání. Ricardo Zoidl potvrdil roli papírového favorita, stejně jako dnes druhý Matteo Badilatti. Jenže i on podobně jako Zoidl včera připsal menší ztrátu, takže mu to dnes stačilo na posun pouze na 15. místo.

Novému lídrovi Maximilianu Stedmanovi z kontinentálního britského Canyon dhb p/b Soreen je 23 let a mezi jeho dosavadní největší úspěchy patří dvonásobné vítězství ve dvojkovém etapáku v Číně z let 2017 a 2018. Z významnějších závodů stojí za zmínku 20. místo Kolem Británie 2018.

Jestliže před etapou to měli dobře připravené cyklisté Bardiani, tak etapu prošustrovali a ztratili veškeré naděje na dobré umístění. Naopak Vini Zabú dostalo do první skupiny dva lidi, takže nyní figurují na 10. a 13. místě.  Výborně si vedl i v kopci ten, kdo tady už dvakrát spurtoval na třetím místě, Kenneth Van Rooy ze Sport Vlaanderen, což ho vyneslo na celkové 2. místo s minimální ztrátou na Stedmana. A protože zítra budou k dispozici bonifikační sprinterské vteřiny, je Van Rooy stále v naději.

Z papírových favoritů zajel dobře i Janez Brajkovič (Adria), naopak propadl Pierpaolo Ficara (Sapura). Pár kilometrů před cílem z první skupiny spadl obhájce prvenství Szymon Rekita a etapu nedokončil.

Dosud nejlépe postavený z týmu Israele Ben Perry na úplně nejlepší nestačil a klesl na 21. místo. Dan Turek přijel se ztrátou téměř 7 minut.

Zítra je na pořadu poslední, rovinatá etapa, takže s velkou pravděpodobností příležitost pro pravověrné sprintery.