Taktika do závěrečné etapy

Před posledním dějstvím měli první dva muži průběžného žebříčku, žlutý Wellens (Lotto-Soudal) a Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), totožný čas. Větší šance na úspěch se dávaly Kolumbijci, jelikož v průběhu „pouhých“ 113 km museli závodníci zdolat 2.650 výškových metrů. Proti Nairovi však hrálo to, že cíl etapy se nacházel po 7km sjezdu z posledního kopce, v němž byla šance jeho případný náskok z předešlých stoupání eliminovat stejně, jako se to stalo v etapě předcházející.

Proto bylo nutné, aby Quintánův tým připravil svému lídrovi takovou pozici, aby si vybudoval rozhodující a dostatečný náskok nejlépe na poslední 6,5 km dlouhé vrchařské prémii, jejíž vrchol se nacházel 35 km před cílem a jíž bezprostředně předcházely ještě další dvě stoupání o celkové délce 7 km.

Rozhodující okamžiky

K poslední VP směřovala 40 km před cílem na čele závodu 13členná skupina s náskokem 30 sekund na stíhací hlavní skupinu, v níž se nacházeli oba muži z prvních míst průběžné klasifikace a kterou usilovně vedli pomocníci Wellense z Lotto-Soudal. Quintana měl však tu výhodu, že ve vedoucí skupině měl na rozdíl od Lotta dva své muže.  

V tomto stoupání, které se následně ukázalo jako rozhodující, se z vedoucí třináctky oddělila nejprve šestice a z ní se jako nejsilnější ukázali Pinot se Storerem z Groupama-FDJ a Vuillermoz z TotalEnergies. Naopak ze stíhací skupiny odjel Guillaume Martin z Cofidisu a dařilo se mu přibližovat se k vedoucí trojici.

A pak to přišlo. Z druhé skupiny poodjel Quintánův člověk Edet a za ním si nastoupil Quintana s takovou razancí, že ostatní byli zcela bez šance. Edet odvezl rychle Quintanu hodně daleko od Wellense a pak už to bylo na Kolumbijci.

Ten si nejprve dorazil Martina a s ním dojeli vedoucí trojku. Quintana však v aktivitě pokračoval, takže do sjezdu šel společně už jen s Pinotem. Nairo jel v téměř 20km klesání tak skvěle, že ujel Francouzovi a na další 4člennou skupinku, do níž se také skvělými sjezdařskými schopnostmi docvakl Wellens a kam se propadl Pinot, spíše mírně získával!

A jakmile se najelo do posledních dvou už ne tak náročných stoupání, Quintanův náskok se rychle navýšil přes minutu. Wellens téměř neslezl ze špice této malé skupinky, ale mazat náskok se mu nedařilo. Utrácel tak drahocenné síly, ale nic jiného mu ostatně nezbývalo. Takže když za to vzal znovu Martin, nedokázal adekvátně reagovat.

Skvělý Quintana

Nairo Quintana prokázal znovu poté, co před několika dny vyhrál Tour de la Provence, skvělou momentální formu a soupeře porazil doslova na hlavu. Martinovi jeho aktivita přinesla v konečném účtování posun na 3. místo za 2. Wellense.

Quintana ovládl i bodovací a vrchařskou soutěž, mladíky Andreas Kron z Lotto-Soudal. Nejlepším týmem byl Groupama-FDJ.

Peter Sagan dokončil závod na 80. místě se ztrátou přes 37 minut.