V České a Slovenské republice se radovali Josef Černý a Peter Sagan, to už moc dobře víme. Další šampionáty se konaly například v Belgii, Španělsku a Polsku. Přehledný seznam letošních mistrů najdete na ProCyclingStats.com.

V Polsku podruhé Kwiatkowski 

Zatímco Peter Sagan bojoval v Plzni osamoceně a získal už šestý titul, jeho velký rival Michal Kwiatkowski to měl v Polsku o hodně těžší. Proti přesile velkých polských tymu v čele s CCC Sprandi Polkowice neměl mít moc šanci, ale vymyslel plán, jak na přesilu vyzrát. Unikl společně se svým týmovým kolegou Michalem Golasem, Maciejem Bodnarem z BORA-hansgrohe a s Lukazsem Owsianem (CCC Sprandi Polkowice) a Grzegorzem Stepniakem (Wibatech 7r). V úniku strávili většinu závodu a bránili se stíhačce polských týmů. V dojezdu byl nejlepší Kwiatkowski, který porazil Bodnara (vítěz časovky) a Owsiana. Kwiatkowski přiznal, že to byl jeden z nejtěžších závodů jeho kariéry. Dres mistra představí na Tour de France. 


Konec nadvlády Movistaru

Španělský titul patří k nejprestižnějším na světě. Od roku 2009 vítězili jezdci Movistaru, kteří mívají početní a výkonnostní převahu. Jenže letos jim titul sebral Gorka Izagirre z Bahrain Merida. Izagirre dojel do cíle sám, devět sekund před početnou skupinou a porazil Alejandra Valverdeho a Omara Fraileho (Astana) a získal svůj první titul. 


V Belgii triumfoval Quick-Step Floors

Vedle italského a francouzského je belgický titul tím nejprestižnějším ve světě silniční cyklistiky. A belgický šampionát má skvělou úroveň. Letos se do rozhodujícího úniku na okruhu v Binche dostali Philippe Gilbert a Yves Lampaert z Quick-Stepu a Jasper Stuyven z Trek-Segafredo. Stuyven nemohl proti přesile nic moc udělat a smířil se s bronzovou medailí. Poprvé zvítězil Yves Lampaert a získal pro Quick-Step Floors už 43. letošní vítězství, ale stále je jediným Belgičanem v týmu, který letos vyhrál. Dvojnásobný belgický mistr Philippe Gilbert dojel druhý. 

Skupinu za třemi osamocenými závodníky přivedl Pieter Serry a potvrdil dominanci Quick-Step Floors. Pátý skončil Sep Vanmarcke (EF-Drapac). 


Bahrain Merida suverénní ve Slovinsku 

První tři místa získal tým Bahrain Merida na slovinském šampionátu. Zvítězil Matej Mohorič, který projel ruku v ruce s Domenem Novakem. Třetí Luka Pibernik už měl ohromnou ztrátu přes sedm minut. Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice) skončil čtvrtý. Dokončilo pouze 15 závodníků. 


Laengen poprvé mistrem Norska 

Vegard Stake Laengen (UAE Emirates) zvítězil na norském mistrovství a získal svůj první titul. Laengen dojel do cíle sám s malým náskokem před Rasmusem Tillerem (Joker Icopal), který ještě patří do kategorie U23. Třetí dokončil Kristian Aasvold (COOP). 


Mladík Brown mistrem USA 

Překvapením skončil americký šampionát v Knoxville v Tennessee. Sólovou jízdou zvítězil Jonathan Brown z profesionálního kontinentálního týmu Hagens Berman Axeon. Brown je bratrem Nathana Browna, závodníka týmu EF-Drapac. Teprve 21letý cyklista vyhrál s velkým náskokem 45 sekund před Robinem Carpenterem (Rally). Třetí Jacob Rathe (Jelly Belly) ztratil 1:17. 


Další země 

V Litvě zvítězil Gediminas Bagdonas (AG2R La Mondiale), na Ukrajině Oleksandr Polivoda, ve Švédsku Lucas Eriksson, ve Rwandě Merhawi Kudus (Dimension Data) a tak dále. Více v odkazu na ProCyclingStats.com výše. Tuto neděli se konají mistrovství v Itálii, Francii, Velké Británii a dalších významných zemích. 

Foto Quick-Step Floors/Getty, UAE Emirates